Gå til sidens hovedinnhold

Test: To uker med Apple iPhone Xs Max

Mobil

Latterlig dyr - men også svært, svært god.


Det gode

 • En svært god skjerm
 • Kameraet har fått merkbare forbedringer
 • Større skjerm gir en bedre opplevelse
 • Skjermen er blant markedets aller beste
 • Mye bedre lyd
 • iOS begynner å bli veldig gjennomarbeidet
 • Face ID fungerer litt bedre enn før
 • Batteriet holder hele dagen ved aktiv bruk
 • Trådløs lading er praktisk, spesielt i bil og på kontor
 • Så rask at det ikke lenger er noe tema, noe som gir gode muligheter for spill og AR

Det dårlige

 • Oppleves ikke som en telefon som presser grensene

 • Ingen fingeravtrykkleser
 • For stort hakk i skjermen
 • Avrundede hjørner
 • Er ekstremt glatt og faller lett i bakken
 • Ingen minijack-utgang
 • Apple kaller dette for et rammeløst design, men som enhver kan se, så er det fortsatt et ramme rundt skjermen

Det grusomme

 • Prisen er vanskelig å svelge

Da Apple lanserte iPhone X for et år siden, var det én ting som var helt åpenbart: Telefonen burde vært større. Det lå i grunn i kortene at en større modell måtte komme. Og resultatet ble altså iPhone Xs Max.

Plus-navnet fra tidligere generasjoner er borte, ganske enkelt fordi den funksjonelt er identisk med lillebror iPhone Xs. Den eneste forskjellen er den fysiske størrelsen, skjermoppløsningen og størrelsen på batteriet.

På Plus-modellene var det en annen kameraløsning.

Elefanten i rommet

Før vi kommer til telefonen, så må vi omtale elefanten i rommet: Det ble mye oppstyr da det ble kjent at iPhone X kom til å få en startpris på nær 11.000 kroner da den ble lansert for et år siden. Den var da den klart dyreste telefonen du kunne få tak i.

Et år senere er startprisen på Max 12.690 kroner for utgaven med 64 GB lagringskapasitet. 64 GB er ganske enkelt for lite, og du må ta steget opp til 256 GB for å få den telefonen du faktisk vil ha, og den koster 14.490 kroner.

Skal du virkelig slå på stortromma med 512 GB lagring, koster den 16.790 kroner.

Det er ikke noe annet å si om dette enn at Apple her virkelig presser grensene. Det er nær umulig å argumentere for at den er verdt pengene. I stedet har telefonen blitt et luksusprodukt. Det er noe du tar deg råd til.

Det er likevel viktig å huske at det er svært mange som ikke betaler for sin egen telefon, eller som får telefoner sterkt subsidiert gjennom jobben. For disse er ikke prisen et stort argument inn i telefonvalg.

Sånn, da var det ute av verden.

Ingen revolusjon, bare bedre

Undertegnede er en av de som aldri ble helt komfortabel med forgjengeren iPhone X. Ansiktsgjenkjenningen var god, men fortsatt langt dårligere enn den gamle fingeravtrykkleseren. Det handler ganske enkelt om at det i de aller fleste situasjoner tar lenger tid å låse opp telefonen.

Hakket i skjermen gjorde at det effektive skjermarealet var langt mindre enn på Plus-versjonen av forrige generasjon. Dessuten var telefonen litt for sensitiv i kantene, som gjorde at det å holde telefonen i hånda i seg selv lett kunne registreres som trykk på skjermen.

Særlig når man ser på video kunne det være mildt frustrende. Det at kantene er avrundet fjerner også noe areal, og dermed effektiv bruksplass. I praksis må du avskrive mesteparten av arealet i topp og bunn.

Med iPhone Xs Max er flere av disse irritasjonsmomentene redusert, men ikke fjernet. Ansiktsgjenkjenningen (Face ID) oppleves å treffe enda bedre og raskere på ansiktet enn tidligere, men fortsatt er det slik at du må vippe telefonen i retning ansiktet og sveipe opp før du får åpnet telefonen.

Konkurrentene ser ut til å ha fått på plass både ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykkleser. Det kunne Apple også gjort.

Det at skjermen er større enn tidligere, gjør at det er lettere å leve med hakket i skjermen. Det er også fysisk mer plass på hver side av hakket, siden selve hakket er identisk i bredden som på lillebror.

Når man ser at konkurrentene er i ferd med å krympe dette hakket vesentlig, er det igjen lett å tenke at Apple ikke har lagt seg i selen for å være innovative.

Heldigvis er telefonen er bedre på å ignorere utilsiktede trykk langs kanten.

Det vi derimot fortsatt irriterer oss grenseløst over, er hver gang noen omtaler telefonen som «rammeløs». Joda, telefonen har en mindre kant rundt skjermen enn tidligere versjoner - men enhver som ikke er blind ser at det fortsatt er en ramme rundt.

Større skjerm gjør alt bedre

Samtidig som Apple har gjort sitt for å redusere det negative med forrige generasjon telefoner, sørger Max-utgavens store skjerm for at brukeropplevelsen jevnt over blir bedre.

Apple har ikke benyttet mer skjermareal til å gjøre plass til flere i ikoner på skjermen, men alt annet blir enten større eller gir plass til mer informasjon. Det gjør det bedre å lese på nettsider, bedre å spille spill, bedre å ta bilder - bedre å se på bilder. Bedre å se på video. Alt blir bare bedre.

Det blir riktignok bittelitt vanskeligere å rekke opp med tommelen i øvre venstre hjørne, og telefonen stikker litt lenger ut av bukselomma, men det er en liten pris å betale.

Akkurat nå i lanseringsfasens ser det ut til å være litt småkrøll med enkelte apper og menyer, der noe informasjon kan havne under hakket i skjermen, men dette er barnesykdommer som alltid dukker opp når nye skjermformater lanseres.

Bedre kamera

På papiret har ikke Apple gjort veldig store endringer av kameraet sammenlignet med forgjengeren, og det er selvsagt det samme som sitter i lillebror Xs - og hovedkameraet er også identisk med det som sitter i budsjettutgaven Xr.

Endringene som derimot er gjort, er ganske betydningsfulle. Når de nye telefonene omtales, blir det gjerne lagt mye fokus på at du nå selv kan bestemme hvor uskarp bakgrunnen blir hvis du tar bilde med portrettmodus - men dette er en funksjon som må brukes med stor forsiktighet.

Problemet er at selv om kameraet er forholdsvis god til å finne ut hva som er i fokus og hva som er bakgrunn, er den langt fra perfekt. Det gjør at detaljer som skulle vært i fokus blir uskarpe.

Skal du gjøre det perfekt, trenger du fortsatt Photoshop og en betydelig egeninnsats.

Vi er derimot langt mer imponert over hva Apple nå har fått til med sin oppgraderte HDR-funksjon - som tidligere omtalt i testen av iPhone XR. Det er nærmest trolldom hva kameraet tryller frem av bilder i områder med svært høy kontrast.

Mye bedre lyd

En liten detalj som det ofte er lett å overse, er at på den nye generasjonen iPhone-modeller, har Apple gjort kvantesprang på lydkvaliteten når du spiller lyd fra høyttalerne. Lyden overrasker faktisk skikkelig.

Årsaken er at Apple har byttet ut høyttaleren som sitter på øversiden - den du normalt plasserer ved øret ditt når du snakker.

Den nye høyttaleren spiller vesentlig høyere enn forgjengeren, og skaper med det et langt bedre stereolydbilde enn forgjengeren. Mobilen spiller med mer overskudd, det er høyere og lydbildet bredere. Å si at telefonen nå erstatter en Bluetooth-høyttaler er kanskje å dra det langt, men det å se på video gir deg nå i alle fall en mye bedre lydopplevelse.

Har blitt det den burde vært fra starten

Etter å ha brukt iPhone XS Max knapt et par ukers tid, er det helt åpenbart at dette er telefonen vi hadde håpet Apple lanserte for to år siden. De fleste irritasjonsmomentene er borte og størrelsen har blitt hva telefonen fortjener.

Dette er ganske enkelt den beste telefonen Apple har laget.

Det er derimot ingen revolusjon. I daglig bruk er det lite som skiller den fra sin forgjenger.

 • Telefonen har raskere innmat, men det begynner å bli noen år siden ytelsen på en iPhone har betydd noe til hverdagsbruk. Ved side-ved-side-bruk, er det nesten umulig å se resultatene ved åpning og lukking av apper
 • Skjermen er fantastisk god, men det var forgjengeren også.
 • iOS 12 oppleves nær identisk som det er på enhver annen iPhone-enhet
 • Begge telefonene mangler minijack-utgang til hodetelefoner
 • Designet er for alle praktiske formål identisk - bortsett fra størrelsen til Max
 • Ser du på video i fullskjerm, forsvinner ting bak hakket i skjermen
 • Apple har fortsatt ikke støtte for minnekort


Bedre enn konkurrentene?

Så vil mange stille spørsmålet: Er den bedre enn konkurrenter som Samsung Note 9 eller nye Huawei Mate20 Pro?

Realiteten er at det er umulig å gjøre en direkte sammenligning som gir mening. Modellene representerer to vidt forskjellige retningsvalg. Apple løser ting annerledes enn i Android-verdenen - og det er også funksjonsforskjeller som slår i begge retninger.

Med iPhone XS Max kommer ikke Apple til å overbevise noen trofaste Android-brukere til å bytte økosystem. Men de har også sørget for at trofaste Apple-brukere heller ikke har noen gode grunner til å bytte vekk.

Kommentarer til denne saken