Jeg ruslet bort til en kollega og ga ham Mi A2 i hånda. Han fiklet litt med den, før jeg spurte hvor mye han trodde den kostet.

- Er det den nye Pixel? Nei, ny Samsung? Den koster vel 5000 kroner. Eller siden du spør: 3000 kroner. Eller 10.000?

Med noen få ord hadde han oppsummert mye av utfordringen i Android-verdenen: Modellene er veldig like, og det har blitt umulig å vurdere verdien av noe som helst. Likevel har prisen på toppmodellene fortsatt å skyte i været - uten at det tilsynelatende er noen god grunn til det.

Test: Apple iPhone XR

Noe av gimmicken har til og med vært irriterende. Skjerm med store hakk. Stemmestyring som ikke fungerer. Flere, fremfor bedre, kameraer.

Hurtigtest: Samsung A9 - mobil med fem (!) kameraer

Likevel skal jeg innrømme at jeg lo litt inni meg da jeg hørte at Ice skulle begynne å selge billigmobilen Xiaomi Mi A2. Greit nok har toppmodellene til den kinesiske billigprodusenten vært litt spennende, men innstegsmodellen? I Norge? Hva tenkte de på?

Test: To uker med Samsung Note 9

Ekstremt lav pris

Dette er en telefon du kan kjøpe i dag for 1288,81 norske kroner, pluss 27 kroner i frakt, på Ali Express (Alibaba). Gjør du det er det vel omtrent 50 prosent sjanse for at du slipper å betale moms.

Eller du kan skaffe deg noen forbrukerrettigheter. I Norge har Ice nettopp begynt å satse på merket og selger mobiler bundet opp sitt eget nett. Standardprisen er 2290 kroner - men «gode rykter» skal ha det til at prisen i kampanjeperioder er både 1700 og 1400 kroner.

Da binder du deg riktignok til Ice et års tid, men de har noen av de beste prisene på mobilabonnement for tiden, så det er ikke noe stort offer.

Til sammenligning koster det rundt 2500-4000 kroner å bytte skjermen på en Samsung Galaxy S9.

Og hvis vi først skal sammenligne: Telia rapporterte at iPhone Xs Max var deres mest solgte mobil i januar. I 64 GB-utgave koster den mobilen nær seks ganger så mye som Mi A2. I topputgave koster den 12 (!) ganger så mye som A2 kan fås på i kampanje.

Test: To uker med Apple iPhone Xs Max

Så da ofrer du vel veldig mye?

Hvis noe koster 6 ganger så mye, så får du vel seks ganger så mye telefon?

I dagens mobilverden er det ganske enkelt ikke sant.

A2 har en skjerm på 6 tommer, nær identisk som modeller som Huawei P20 Pro og iPhone Xr. Dette er altså en konkurrent til Pro/Pluss-mobiler - ikke basismodellene.

Telefonen virker godt skrudd sammen, er overraskende tynn, god å holde i. Bruk av plast gjør at vekten også holdes nede.

Selve skjermen er en tradisjonell LCD-skjerm, med en oppløsning på 1080x2160 pixler. Om du skulle lure, så er det høyere oppløsning enn iPhone Xr. Skjermen fremstår ikke som noe «billig-mobil»-kompromiss. Den er ikke like strålende som de beste OLED-skjermene, og den kunne hatt litt mer lysstyrke, men den er forbløffende bra.

Prosessoren er en åttekjerners Snapdragon 660, som er rask nok. Dette er er en prosessor som blant annet Samsung bruker i sine midt-på-treet-mobiler.

Android One

Xiaomi har også bestemt seg for at det ikke er deres jobb å lage operativsystem. Det har de latt Google få gjøre helt på egenhånd. Telefonen er en såkalt «Android One»-mobil, som betyr at telefonen benytter en umodifisert Android-plattform. Dermed er det ikke masse ekstra tull på toppen som stjeler ytelse.

Det betyr at den også følger utviklingsløpet til Google.

På baksiden har mobilen to vidvinkelkamaerer, på henholdsvis 12 og 20 megapiksler. Zoom-objektiv får du dessverre ikke.

På vanlige bilder benytter den kun førstnevnte, men i portrettmodus har den noe som Xiamo kaller «smart lens selection», der den velger best egnede kamera etter lysforhold. Dette hevder de også skal aktiveres på vanlige bilder etter hvert.

I praksis ser det ut til at den forsøker å bruke to kameraer til å beregne bakgrunnsuskarphet i portrettmodus, noe den lykkes ganske midt på treet med - litt avhengig av forhold. Bakgrunnsskarphet med vidvinkelkamera er uansett ikke verdens mest anvendelige funksjon.

Vi har tatt en del sammenligningsbilder direkte opp mot iPhone Xs, og kvaliteten er forbausende god. Den holder ikke iPhone-standard, og velger gjennomgående varmere hvitbalanse, men vi hadde forventet betydelig dårligere bilder på en mobil til denne prisen.

På selfie-kameraet er det derimot synlig kvalitetsforskjeller. iPhone gjengir bildene med mindre støy og tydeligere detaljer. På en annen side: Folk går jo bananas med «skjønnetseffekter» som uansett visker ut alt av detaljer på selfie, så mange vil ikke bry seg.

Smertefri brukeropplevelse

Det å bruke telefonen er en helt knirkefri opplevelse. Med standard Android er det ikke noen overraskelser i hvordan telefonen fungerer, og i kombinasjon med prosessoren oppleves telefonen responsiv.

Mange Android-mobiler har en stygg tendens til å lugge litt under scrolling på nettsider. A2 gjør også dette i noe grad, men mindre enn enkelte andre mobiler vi har testet - til høyere pris.

Fordi dette er en helt standard Android-telefon, er det også full tilgang til alt av apper i Play Store.

Telefonen er forøvrig utstyrt med en raskt fingeravtrykkleser på baksiden. Ansiktsgjenkjenning er også på plass, men ikke med ekte dybdegjenkjenning. Det betyr at sikkerheten, treffsikkerheten og hurtigheten er så-som-så.

Les også: Apples og bransjens problem: «Peak smartphone»

Men er det ingen problemer?

Etter å ha brukt telefonen noen dager er vi ganske enkelt litt blåst av banen for hvor mye telefon du får for pengene. Men når telefonen er så billig er det også noen kompromisser du inngår.

For det første har telefonen et forholdsvis lite batteri på bare 3010 mAh, noe som er rundt 25 prosent mindre enn konkurrenter i samme størrelse. Telefonen er heller ikke sertifisert vanntett.

En positiv bieffekt er at telefonen rommer mindre innmat, og dermed blir både tynnere og lettere. Telefonen veier bare 168 gram, og er 7,3 millimeter tykk.

Så tynn telefon har liten plass til trådløs lading, så det er droppet. Det samme er de aller beste høyttalerne.

At telefonen ikke er vanntett betyr at det er en større risiko for at den kan ødelegges. Men når det er billigere å kjøpe ny, enn å bytte skjerm på konkurrentene, er dette et ikke-tema.

For mange vil også mangel på et zoom-objektiv være et hindre. Det skaper vesentlig bedre portrettbilder.

En potensiell utfordring er at mobilen kun har 64 GB lagringskapasitet, og den har ikke støtte for minnekort. Flere steder på nett hevdes at minnekortleser er på plass, men det er ikke korrekt. Telefonen har støtte for to SIM-kort, ikke SIM + minnekort.

Med tanke på størrelsen på apper nå til dags, i tillegg til at bilder og videoer fort tar mye plass, så blir det fort behov for en eller annen form for skylagring. Da føles det ikke helt tilfeldig at Ice nettopp har lansert 1000 GB datatrafikk for 100 kroner i måneden - forutsatt at du er et sted der Ice selv har dekning.

Hvorfor vil du betale mange ganger mer for en annen mobil?

Fra å ha tenkt at Mi A2 var en tulletelefon for de dem som ikke har behov for mobilen til annet enn å ringe og sjekke været - har vi totalt endret oppfattelse om hva en mobiltelefon kan skal koste.

Mi A2 er ikke en billigtelefon i tradisjonell forstand. Dette er ganske enkelt en fullverdig smartmobil. Både ytelse, skjerm og kamera er veldig mye bedre enn man kan forvente. Designet er dønn likt alt annet der ute.

Den er ikke raskest. Den er ikke best. Den er ikke feilfri. Men den er mer enn god nok for den store majoriteten.

Så det store spørsmålet er ikke om Xiaomi Mi A2 skal bli din nye mobil. Spørsmålet er om hvorfor du skal bruke mye mer penger på en langt dyrere mobil, når Mi A2 dekker stort sett alle dine behov til en brøkdel av prisen.

Hva er egentlig baksiden? Det er nesten så vi blir konspiratoriske siden dette er en kinesisk produsent.

Les også: