Fredag 5. november gikk Astroword-festivalen i Texas fra å være en folkefest til et mareritt.

Da Travis Scott (30) gikk på scenen, tok det nemlig ikke lange tiden før flere forsøkte å presse seg frem til scenen for å se den amerikanske rapperen på nært hold. Ifølge Sky News var det rundt 50.000 mennesker til stede da tragedien inntraff og dramatiske scener utspilte seg blant publikum.

Les også: Flere døde og skadd etter festivalkaos i USA

Den enorme pågangen med store mengder festivalgjester som dyttet seg fremover mot scenen, førte nemlig til at flere både svimte av og ble trampet ned. I løpet av kort tid mistet totalt ti mennesker livet – den yngste bare ni år gammel.

– Jeg er helt knust over det som skjedde i går kveld. Jeg sender bønner til familiene og alle de som ble rammet av det som skjedde på Astroworld-festivalen, skrev Scott i en Twitter-melding dagen etter at festival-tragedien fant sted.

I senere tid har imidlertid rapperen møtt beinhard kritikk for måten han har håndtert det hele på.

Dro rett på nachspiel

Ifølge New York Post dro nemlig Scott på nachspiel etter den skjebnesvangre opptredenen.

Det var rapper-kollega Drake (35) som arrangerte etterfesten, som ble holdt på en Dave & Buster's-restaurant i Texas. Også Drake hadde tidligere samme kveld stått på scenen under Astroworld-festivalen, da han dukket opp som en overraskelse for festivalgjestene og fremførte et par låter.

Les også: «Farmen»-Grethe raser ned i vekt etter deltakelsen. Hevder hun er smittet av Robs tarmbakterier

Ifølge TMZ visste ingen av artistene hvor dramatisk det faktisk hadde vært blant publikum, og de skal begge to ha forlatt etterfesten da de fikk høre om det uhyggelige utfallet.

Også Drake har i ettertid uttalt seg offentlig om saken:

«Jeg har brukt de siste dagene på å vikle tankene mine rundt denne knusende tragedien. Jeg hater å ta til denne plattformen for å uttrykke en følelse så vond som sorg – men det er her jeg er», skrev 35-åringen på Instagram på tirsdag.

«Hjertet mitt er knust for familiene og vennene til alle de som mistet livet, og for alle som lider», la han til.

Flere søksmål i arbeid

Men kunne tragedien vært unngått? Og har Travis Scott noe ansvar? Det er det blandede meninger om.

På Astroworlds nettsider heter det følgende: «Din helse, trygghet og sikkerhet er alltid vår førsteprioritet». Derimot endte flere festivalgjester opp med å føle det stikk motsatte.

Tragedien er nå under etterforskning, og flere har varslet søksmål mot både arrangørene og Scott. Det vil imidlertid ta en stund før etterforskningen om hva som gikk galt er ferdig, men det har allerede dukket opp enkelte detaljer som avslører at farlige situasjoner kunne oppstå blant publikum.

Ifølge New York Times tok politisjefen i Houston, Troy Finner, kontakt med Scott før showstart og uttrykte bekymring over folkemengden. Ifølge avisen finnes det flere videoer i sosiale medier der man kan se ivrige festivalgjester som bryter ned gjerder for å komme seg inn på festivalområdet uten å gå gjennom sikkerhetssjekken først.

Det ble aldri gjort noe med bekymringsmeldingen, og Scott satte i gang som planlagt. Underveis satte han showet på pause flere ganger etter å ha lagt merke til ambulanser blant publikum, men startet alltid opp igjen. Ifølge New York Times har han sagt at dette var fordi han ikke forsto alvoret.

Dramatiske vitnebeskrivelser

Overfor CNN har flere som sto foran ved scenen fortalt at de fikk pusteproblemer så fort Scott gikk på.

Dette fordi presset fra publikum som sto lenger bak ble ekstremt. En av festivalgjestene, Seanna McCarthy, har i et innlegg på Instagram beskrevet hvor uoversiktlig det hele var og hvordan hun ble ignorert da hun prøvde å fortelle en kameramann at situasjonen var livsfarlig og ute av kontroll.

Les også: Hviler det en forbannelse over Baldwin-settet?

«30 sekunder inn i den første sangen begynte folk å drukne i andre mennesker. Det ble trangere og trangere, og bare noen få mennesker kunne puste», skrev hun i et innlegg på Instagram dagen etter showet, ifølge nettstedet Daily Beast.

«Resten ble knust eller mistet pusten i den tykke, varme luften. Venninnen min prøvde å få tilbake pusten, og sa at vi måtte komme oss ut. Vi prøvde. Det var ingen steder å gå».

Videre beskrev Seanna McCarthy en situasjon som ble mer og mer voldelig, der alle skrek etter hjelp.

Også sykepleieren Madeline Eskins har delt tankene sine fra hendelsen på Instagram.

I et langt innlegg på bildedelingstjenesten skriver hun at hun mistet bevisstheten og ble båret til sikkerhet – før hun våknet og så seg nødt til å gripe inn. Eskins mener sikkerhetsteamet til stede manglet både utstyr og kunnskap.

Nødetatene rykket ut

I ettertid av den dramatiske konserten har det kommet frem at showet fortsatte i nesten 40 minutter etter at politiet og brannvesenet i Houston, Texas, rykket ut til festivalområdet.

Likevel fortsatte Scott å opptre – og innen han forlot scenen var åtte døde og flere skadet. I ettertid har ytterligere to konsertgjester mistet livet.

Ifølge BBC avsluttet rapperen settet sitt 20 minutter før planlagt, men spørsmålet flere stiller seg er hvorfor det ikke ble avbrutt tidligere. Politisjefen i Houston, Troy Finner, har fortalt at en rekke tjenestemenn som prøvde å be produsentene om å avslutte showet tidligere, uten å bli hørt.

– 21.30 begynte folk å falle. Showet ble avsluttet 22.20. Jeg ville bare si det, har politisjefen uttalt.

Les også: Kanye West bryter tausheten om bruddet: – Jeg har ikke sett noen skilsmissepapirer

Som tidligere nevnt tok Scott noen pauser underveis, blant annet fordi han observerte ambulanser blant publikum. I en video publisert på YouTube kan man se at 30-åringen avbryter showet, og ber om hjelp til en fan som har besvimt.

I en annen video hører man derimot Travis Scott si følgende under en pause:

– Hvem har bedt dere om å stoppe?! Dere vet hva dere kom for å gjøre. Jag meg, kom igjen!

Kardashian-klanen i sorg

Travis Scott har altså uttrykt sin sorg over festival-utfallet i sosiale medier, og han har siden også tilbudt seg å betale alle utgifter i forbindelse med ofrenes begravelser.

Også Scotts nærmeste er åpenbart i sorg.

Scotts kjæreste, Kylie Jenner (24), var selv til stede for å se Scott på scenen forrige fredag. Hun delte lørdag et innlegg på Instagrams historiefunksjon på vegne av seg selv og kjæresten. I innlegget skrev hun at verken hun eller Scott visste hva som skjedde i folkemengden under opptredenen.

«Travis og jeg er knust og ødelagt. Tankene og bønnene mine går til alle de som mistet livet, skadet seg eller ble påvirket på noe som helst vis i går. Og også til Travis, som jeg vet bryr seg veldig om fansen sin og samfunnet i Houston», skrev Jenner.

Les også: Her blir «Robinson»-Veronika konfrontert med fortiden sin: – Trodde jeg var frisk

Videre la hun til at ingen av dem var klar over at noen hadde mistet livet før nyheten ble skrevet om i mediene.

Jenners storesøster, Kim Kardashian (41), delte et innlegg i sosiale medier på mandag.

«Hjertet mitt er knust over livene som gikk tapt – og alle som ble skadet på Astroworld», skrev hun på Instagram.

«Akkurat som alle dere, er familien vår i sjokk over tragedien. Vi har alle ofrene, familiene og deres kjære i bønnene våre, i tillegg til Travis – som vi vet bryr seg så mye om fansen sin og virkelig er ødelagt», la realitystjernen til.

Kris Jenner (66) og Khloé Kardashian (37) delte begge Kim Kardashians innlegg videre på sine profiler.