TIX kom med en melding til Europa etter opptredenen sin. Se øyeblikket i videoen under:

Lørdag skjer det. Andreas Haukeland (28), eller TIX som mange kjenner ham som, skal representere Norge i Eurovision Song Contest i Rotterdam med låten «Fallen Angel» – som han vant Melodi Grand Prix med tidligere i år.

At Norge skulle være med i den store finalen var imidlertid ingen selvfølge. Tirsdag måtte 28-åringen gjennom en semifinale, der kun ti av de 16 landene som deltok fikk bli med videre. Men «Fallen Angel» fenget åpenbart Eurovision-publikummet – som stemte Norge og TIX videre mot finalen.

Les også: Disse møter TIX i Eurovision-finalen

I finalen kjemper han mot 25 andre bidrag, og den norske fansen må smøre seg med tålmodighet før de får se TIX og «Fallen Angel» i sin fulle prakt på scenen i Rotterdam. Norge skal nemlig ikke på før som nummer 22, av totalt 26 land.

– Har gjort så godt jeg kan

Før finalen ble sparket i gang fortalte TIX til NTB at han har gjort alt han kan for å nå lengst mulig.

– Jeg tror jeg må forberede en liten takketale, uansett hvordan det går, og tenke litt på ordene mine. Folk skal vite at jeg har gjort så godt jeg kan. Og hvis noen tenker at jeg har gjort så godt jeg kan, så har jeg gjort dobbelt så mye som det igjen. For her har vi virkelig stått på, sier han.

Etter framføringen sitter han sammen med noen av danserne, medlåtskriverne Mathias Haukeland og Emilie Hollow og delegasjonsleder Stig Karlsen i greenroom, som i år er plassert midt i salen.

– Forutsetningen er at de som er i greenroom, skal klikke like mye som jeg kommer til å gjøre under hele showet, sier TIX.

Kjendisforvirring

Kypros var først ute i lørdagens Eurovision-finale, etterfulgt av Albania og Israel.

Nummer fire var Hooverphonic fra Belgia med låten «The Wrong Place», som på Twitter også har fått oppmerksomhet av en helt annen grunn.

Flere har nemlig bitt seg merke i at vokalist Geike Arnaert er slående lik den australske skuespilleren Cate Blanchett, mens andre mener gitarist Raymond Geerts likner på Elvis Costello.

«Hvorfor synger Cate Blanchett for Belgia», spør en.

«Har Belgia klart å få med Elvis Costello i bandet sitt?» skriver en annen.

Etter Belgia fulgte Russland og Malta. Siden fremførte Portugal og The Black Mamba «Love Is On My side» og Serbia og Hurricane låten «Loco Loco».

Låt nummer ni var Storbriannia, mens Hellas opptrådte som nummer ti – etterfulgt av Sveits.

Mens samtlige av de andre finalistene opptrer live under lørdagens finale, må Island levere på en alternativ måte. Tidligere denne uken testet et av medlemmene i bandet Daði & Gagnamagnið positivt for korona, og derfor er det et opptak fra en tidligere sceneprøve som vises fremfor en liveopptreden.

Selv følger bandet finalen fra hotellrommet, der de sitter i karantene.

Både Spania, Moldova og Tyskland opptrådte derimot live, henholdsvis som nummer 13, 14 og 15.

Finland og bandet Blind Channel sto for kveldens mest rocka låt, «Dark Side», før Bulgaria fulgte opp med balladen «Growing Up Is Getting Old», etterfulgt av Litauen, Ukraina og Frankrike.

Deretter fulgte Aserbajdsjan og Efendi med låten «Mata Hari». Efendi og Tix har for øvrig tilsynelatende hatt en liten flørt den siste tiden – noe de begge har dokumentert på Instagram.

Gjentok brillestuntet

Også under finalen tok TIX av seg solbrillene sine, noe han fikk mye oppmerksomhet for under semifinalen.

Før det hele ble sparket i gang delte han et innlegg på Instagram der han skrev hvor utfordrende det er for ham.

«Det er det mest krevende øyeblikket på scenen, men også det viktigste. På en Eurovision-kveld hvor alle numrene er perfeksjonert så til de grader, skal jeg gjøre det stikk motsatte (som TIX pleier å gjøre)», skrev han.

«Hvis noe kan gå galt i kveld, er det nok her. Når jeg tar av brillene på scenen ser jeg ingenting, og jeg mister kontrollen over musklene i ansiktet, inkludert halsen og stemmebåndet. Jeg skal vise den største svakheten jeg kunne gjort på en scene, istedenfor å skjule den. Det tror jeg kommer til å være til hjelp/trøst/inspirasjon for mange der ute», la TIX til.

Under opptredenen raste oddsen på Norges bidrag, og TIX og «Fallen Angel» ble en større favoritt enn Sverige.

Etter Norge opptrådte Nederland, Italia, Sverige og San Marino, og som følge av Italias opptreden endret også oddsen seg til at det nå ligger helt likt mellom de to forhåndsfavorittene, Frankrike og Italia.

Glitter og glamour

Eurovision er åpenbart populært, og under emneknaggen #eurovison deler fans fra hele verden sine tanker på Twitter underveis i livesendingen.

Der diskuteres alt fra sangene og opptredenene til sceneshowet og antrekkene, og spesielt innen sistnevnte kategori er det flere som har bitt seg merke i én spesiell detalj.

Eurovision er nemlig kjent for glitter og glamour, og i likhet med tidligere år er det mye glitter i årets antrekk.

«Har de alle handlet i samme butikk? Jeg spør for en venn», skriver en på Twitter.

Også TIX har for øvrig et svært glitrende antrekk.

Hyllet av konkurrentene

Før finalen tok Dagbladet en prat med flere av konkurrentene til TIX. De hadde bare lovord å komme med.

– Han er en så vennlig person. Helt ærlig, første gang jeg møtte ham fikk jeg et så positivt inntrykk. For et fantastisk menneske, så kjærlig. Han kom til meg og sa: «Jeg håper vi får muligheten til å opptre sammen i finalen». Og jeg svarte: «Du er så søt», sa Maltas Destiny Chukunyere til avisen.

Italia, som altså er en forhåndsfavoritt før finalen, er også begeistret for TIX og «Fallen Angel».

– Han er kjempekul. Jeg elsker vingene hans. Jeg elsker ham. Og han er kjempemorsom, han er en hyggelig fyr, sa frontvokalist i Måneskin, Damiano David, til Dagbladet.

Ingen forhåndsfavoritt

Hvordan TIX gjør det i finalen gjenstår å se, men på oddsen ser han ikke ut til å gå til topps.

Før finalen tronet Italia og bandet Måneskin med låten «Zitti e buoni» øverst, etterfulgt av Frankrike og Barbara Pravi med låten «Voilà». Tredjeplassen går, ifølge oddsen, til Malta.

TIX og Norge lå på sin side på en 14. plass på oddsen før finalen startet, tre plasser bak Sverige og Tusse med låten «Voices».

Les også: Ekspertene tror Sverige slår Norge i finalen

Sverige har for tradisjon å gjøre det svært bra i Eurovision, noe som før finalen har vist seg å provosere enkelte Eurovision-fans. Den svenske delegasjonen har nemlig måttet tåle flere nedsettende kommentarer i diverse sosiale medier og forumer den siste uken, meldte Aftonbladet nylig.

Da alle hadde opptrådt i finalen hadde TIX klatret på oddsen, og han ligger i skrivende stund på ellevte plass. Sverige tok innpå etter at de opptrådte, og havnet på niende plass. På topp tronet Italia da alle bidragene var gjennomført.