Her vinner TIX Melodi Grand Prix:

Lørdag kveld sto tolv artister på scenen i H3 Arena på Fornebu i finalen av et av Norges lengstlevende sangkonkurranser – Melodi Grand Prix 2021.

Gjennom seks uker og fem delfinaler har deltakerne kjempet om å få representere Norge i Eurovision i Rotterdam i mai. Etter den første finalerunden stemte seerne frem Blåsemafian feat. Hazel, Jorn, TIX og KEiiNO – som fikk en siste sjanse til å hanke inn stemmer til den avgjørende gullfinalen.

Les også: Slik skal NRK sørge for å unngå fjorårets finaleskandale

Til slutt sto det mellom TIX og KEiiNO, og etter å ha fremført låtene sine en siste gang, kunne TIX smykke seg med tittelen som vinneren av Melodi Grand Prix 2021 og er Norges bidrag til Eurovision med låten «Ut Av Mørket».

Han hadde gjort om låten til engelsk når han framførte den i lørdagens finale.

Stikk til anmelderne

De siste ukene har låtene til årets MGP-bidrag generert både streams og oppmerksomhet. Anmeldere har rullet terninger, der blant andre MGP-vinneren TIX har fått ganske så hard medfart.

Under lørdagens sending sto han på scenen med det som kan se ut som et stikk til anmelderne.

Rundt halsen bar han nemlig et smykke formet som en terning med bare èn prikk på - samme karakter som flere anmeldere har gitt han de siste uken.

En av anmelderne som har gitt TIX hard medfart for låten sin, er Dagbladets anmelder Anders Grønneberg.

«Jeg skal spise Tix-pannebåndet, på en seng av knuste glasskår fra brillene hans, dersom han vinner MGP-finalen», skrev Grønneberg i en anmeldelse 15. januar i Dagbladet.

Det står han fortsatt for i dag.

– Jeg får spørre han om han er villig til å sende meg det. Jeg kan ikke akkurat røske det av han, sier Grønneberg til Nettavisen når faktumet er klart.

Til tross for at TIX stakk av med MGP-seieren står Grønnerberg og Dagbladet på sitt. Dagbladet trillet en to-er på terningen, mens Grønneberg mener at det heller burde vært KEiiNO som stakk av med seieren lørdag.

– Jeg ble veldig overrasket. Men når man har en så stor fanskare så kan ting skje, sier Grønneberg og har ikke troen på at låten «Ut Av Mørket» vil gjøre det noe bra i Eurovision.

NRK tok store grep – hevder det likevel er stemmetrøbbel

I fjor var det Ulrikke Brandstorp (25) som vant Melodi Grand Prix med låten «Attention».

Veien til seieren var imidlertid ikke helt problemfri, da NRK under finalen i Trondheim Spektrum fikk tekniske problemer med stemmesystemet. Flere av seerne opplevde at stemmene deres ikke gikk gjennom, og det skulle vise seg at systemet var overbelastet grunnet stor pågang fra seerne.

Les også: Ulrikke Brandstorp ble snytt for Eurovision: – Fikk beskjed om at jeg var for blid

I år har imidlertid NRK gjort store grep for å sørge for at det samme ikke skal skje igjen.

Tidligere denne uken kunne avdelingslederen i teknologiavdelingen i NRK, Inge Thorud, fortelle til Nettavisen at de har jobbet på flere fronter for å forbedre systemene etter fjorårets finaletrøbbel. Blant annet forberedt bedre backup-løsninger om det skulle viser seg å bli nødvendig underveis i sendingen.

– Og er vi så uheldige at heller ikke SMS fungerer, har Norstat rekruttert en folkejury som er langt større enn i fjor, uttalte Thorud og fortsatte:

– Vi tok fjorårets problemer på stort alvor, og har gjort det vi kan for å forbedre systemene og skalere opp for å takle langt flere stemmer enn i fjor. Så publikum kan stemme frem sin favoritt hele veien, og sammen kåre vinneren av MGP 2021, uttalte Thorud.

Nå er det derimot flere som hevder at de opplever stemmeproblemer.

Ifølge VG er det flere som har fått en feilmelding under i stemmesystemet. Ifølge NRK virker derimot alt som normalt.

– Vi har fått over 1,5 millioner stemmer over to runder, og serverne har tatt fint imot, men det vil alltid være noen som ikke kommer gjennom. Vi har ikke stemmeproblemer, men vi jobber med saken og undersøker dette, sier leder for publikumsprodukter i NRK, Inge Thorud, til Nettavisen.

Les også: Tone Damli etter MGP-kaos: – Jeg er forbanna!

Takket nei til finalen

I fjor var det som nevnt Ulrikke Brandstorp som vant Melodi Grand Prix og ble Norges bidrag til Eurovision med låten «Attention». På grunn av koronapandemien ble Eurovision avlyst.

Da Brandstorp gjestet Nettavisen-podkasten «Schendis» i fjor, da hun i utgangspunktet skulle stå på scenen i Nederland for Eurovision, kunne artisten fortelle at hun hadde fått tilbudet om å delta på nytt i MGP for å få muligheten til å vinne igjen og delta i Eurovision.

Det takket hun nei til.

– Jeg hadde dritlyst til å representere Norge, men så ble det sånn at det er valgfritt hva hver nasjon gjør. Så da gikk NRK for å kjøre vanlig Grand Prix neste år (2021). Det er dritkjipt, superskuffa uten tvil, uttalte hun i podkasten og fortsatte:

– Så sa de at «du kan få en plass i finalen neste år». Jeg takka nei, det var litt flere grunner til det. Da hadde jeg hatt akkurat samme utgangspunkt som jeg hadde i 2020, for jeg hadde jo finaleplass da. Hadde jeg hatt «den låten», en ny «Attention» liggende, for den hadde jeg ordentlig troen på – men det hadde jeg ikke. Og det og ikke ha en sånn låt, og å få den plassen fordi det er synd på deg, det ville jeg ikke.

Lørdag kveld gjorde Brandstorp imidlertid comeback på MGP-scenen der hun fremførte hele tre låter til publikum.

Se bilder fra årets Melodi Grand Prix-finale: