- Det er det største jeg har opplevd noen gang. Ferdig. Punktum. Takk.

Slik svarer TIX på spørsmål fra NRK Kveldsnytt om hvordan det var å bli ropt opp som første land til å gå videre til finalen.

- For en gangs skyld. Etter å ha jobbet i motbakke helt siden jeg startet musikk. Så er hele Norge samlet bak meg, mens jeg er her i Nederland under en pandemi, når det egentlig ikke skulle vært mulig i det hele tatt. Og så har vi klart det. Og jeg vet at den låten betyr så mye for så mange, fortsetter TIX.

Les også: Slik reagerer Europa på TIX' opptreden

- Mistet monitorene i øret

- Jeg aner ikke hvordan jeg gjorde det. Jeg har ikke sett showet ennå. Men jeg mistet monitorene i øret mitt underveis. Og på siste refrenget kunne jeg høre hele publikumet i Nederland synge med på låten, og det er noe av det største jeg har opplevd, sier TIX om sin egen innsats.

TIX stod på scenen som nummer ni i rekken av totalt 16 land som kjempet om en av de totalt 10 plassene til finalen som går av stabelen på lørdag.

- Ganske bra til å være terningkast 1?

Med heftig pyroteknikk, som avrundet showet for TIX sin del, overbeviste Norge og Andreas Haukeland (28), som han egentlig heter, juryen og TV-seerne om at Norge er en plass verdig i finalen.

- Det er ganske bra til å være terningkast 1, er det ikke? sier den finaleklare artisten til NRK, med tydelig henvisning til enkelte norske musikkanmeldere.

Koronautbrudd

Det har vakt stor spenning rundt årets Eurovision-semifinaler. Syv dager før den store finalen på lørdag kom Eurovision ut med en pressemelding om at en person i den polske delegasjonen hadde testet positivt på en koronatest.

Dagen etter ble det kjent at nok et koronautbrudd var blitt oppdaget. Den gang i den islandske-delegasjonen. Det polske og islandske bidraget havnet dermed i karantene i påvente av en PCR-test.

Tirsdag formiddag viste PCR-resultatet negativt for Polen, som omsider kunne gjøre seg klare for den første semifinalerunden som planlagt.

Testresultatet for Island er ventet onsdag formiddag. Etter planen skal Island i opptre i den andre semifinalerunden på torsdag, 20. mai.

Føler seg trygg

Til tross for flere koronautbrudd de siste dagene, føler derimot TIX seg trygg på at smittevernsrutinene i Rotterdam fungerer. I et intervju med NTB tidligere denne uken forteller artisten om et opplegg der beskjedene ofte går i: «Gå dit», «Hold deg litt unna her» og «Ikke ta på noe».

Alle artister, delegasjonsmedlemmer og også pressefolk må gjennom en ny koronatest hver 48. time, og mandag ettermiddag var det tid for nye tester for TIX.

– Det er litt som en leirskole eller en barnehage. Vi blir eskortert rundt, uttalte artisten til NTB og fortsatte:

– Dette føles som det tryggeste stedet jeg har vært noen gang. Og jeg setter egentlig litt pris på at folk behandler meg som et barnehagebarn. Jeg synes det er greit. Jeg flyr rundt uansett, så kan noen andre stoppe meg og sette grenser.

Hard medfart

Det er imidlertid ikke bare smittervernsregler og koronautbrudd som har skapt overskrifter i forkant av årets Eurovision-finale.

Rett før den første seminfinalerunden tirsdag kveld opplevde Sverige en kraftig kritikkstorm.

Les også: TIX må endre sceneshowet før Eurovision - bryter med regelverket

Med låten «Voices» av artisten Tusse Chiza har oppladningen til den populære sangkonkurransen ikke gått helt smertefritt for seg for nabolandet vårt. Den siste tiden bidraget mottatt en hatstorm diverse forumer på internett.

– Det er mye hat mot Sverige, og jeg vil si at det bare vokser, uttalte Eurovision-eksperten William Lee Adams til den svenske avisen Aftonbladet tirsdag formiddag.

«Jeg skjønner ikke hvorfor Sverige alltid gjør det så bra. Jeg har aldri likt låtene deres», lyder en av kommentarene Aftonbladet har funnet etter et dypdykk i kommentarfeltene.

«Sverige favoriseres alltid av juryen, de fortjener ikke å gå til finalen», lyder en annen kommentar.

«Åh, så typisk... Enda en generisk låt fra Sverige», skriver en tredje, mens en fjerde mener Sverige er «overvurdert».

Også Sverige med artisten Tusse er også med videre til finalen, til tross for kritikken før semifinalen.

Finalen i Eurovision Song Contest går av stabelen lørdag 22. mai klokken 21.00.