Gå til sidens hovedinnhold

To spennende øl fra Nøgne Ø

Ukens øl:

Det har vært spesialslipp på Vinmonopolet. Her er to av de jeg finner mest spennende.

Først en liten oppklaring: Flotsam og Jetsam er ikke oppkalt etter meg.

Det er den internasjonale beskrivelsen av vrakgods. Flotsam etter forlis, eller deler av mistet last, og jetsam kastet over bord, gjerne for å unngå forlis.

Ingen har heller vurdert å kalle opp øl etter meg, med ett unntak: En vinselger som var så sur på min versjon av sannheten at han fikk laget etikett for Sour Sammy. Ølet ble aldri brygget.

Men tilbake til ølene. De er begge quadrupels. Den ene lagret på hvitvinsfat - og den andre på rødvinsfat.

Jetsam

Quadruple lagret på hvitvinsfat.

Mørkt er en underdrivelse. Ølet er svart som oljen vi lever av. Som forventet av et 14-prosentøl er det ikke mye skum. Det som er - er lys brunt og fristende.

Resultatet er en fornøyelig liten kamp der syrlighet kjemper mot søthet. En kamp som føles mer som putekrig enn som slossing

Duften er vinøs og lett syrlig, med karamelltoner lekende under, sammen med lær, lakris og kaffe. Når nesen har kommet så langt at den har funnet de siste har den glemt syrligheten.

Vinen, eller i det minste smaken som var igjen i fatet, er tydelig til stede i smaken og gir en meget rund og behagelig munnfølelse. Som i duften kommer ølet mer frem etterhvert, men her slipper ikke vinen helt taket.

Resultatet er en fornøyelig liten kamp der syrlighet kjemper mot søthet. En kamp som føles mer som putekrig enn som slossing. Jeg får solbær, kandissukker, kaffe, sjokolade, et lite alkoholstikk, godt med sødme og noe som minner om kvalitetsvingummi, uten at det nødvendigvis kom i den rekkefølgen.

Ettersmaken er etterdønningene etter putekrigen.

Nasjonalitet: Norsk
Tilgjengelig: Vinmonopolet, 11803402
ABV: 14,0%
Volum: 0,33
Pris: 101,80
Literpris: 308,49

Flotsam

Quadruple lagret på rødvinsfat.

Like sort - og like lite pent - og like brunt skum som på Jetsam.

Noen få kliniske ord kan heller ikke gi denne symbiosen rettferdighet

Duften er dypere, med mindre syrlighet. Her går det mer i jordaktige dufter. Skogbunn etter en lett regnskur, bjørnebær, lær og eik. Duftene er mer sjenerte enn påtrengende.

Smaken er, selv om jeg ikke trodde det var mulig, enda rundere enn på Jet-en. Rødvinen er hjertelig til stede, men alt den noen gang har hatt av skarpe kanter har den lagt igjen før den havnet i flasken. I stedet går den inn i en symbiose med ølet som gjør det vanskelig å skille hva som er malt og hva som er druer. Jeg gir rett og slett opp å beskrive smakens enkelte bestanddeler. Jeg kan umulig få med meg alt, og noen få kliniske ord kan heller ikke gi denne symbiosen rettferdighet.

Jeg drakk ikke disse spesielt kalde. Andre smaker blir fort fremhevet, og minst like mye blir gjemt, om du velger å drikke dem kaldere.

Største ankepunkt for meg er at disse ikke kommer i 0,75 flasker. For dette er som skapt for deling og diskusjon. Gjerne med folk som er mer glad i vin enn maltbasert drikke. For hva er bedre en god drikke og gode diskusjoner?

Nasjonalitet: Norsk
Tilgjengelig: Vinmonopolet, 11803502
ABV: 14,0%
Volum: 0,33
Pris: 101,80
Literpris: 308,49

Les også

Ukens øl: Erna Solbær/Fever

Les også

Tid for Gjemmekontor

Les også

133 norske bryggerier på Facebook

Kommentarer til denne saken