RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tobarnsmor vil ha «Tornerose»-eventyret fjernet fra skolen


- UPASSENDE: Den britiske tobarnsmoren Sarah Hall (40) har fått oppmerksomhet i mediene de siste dagene etter at hun tok til orde for å få fjernet eventyret om Tornerose fra skoleundervisningen for de yngste barna. Foto: Twitter/Disney
- UPASSENDE: Den britiske tobarnsmoren Sarah Hall (40) har fått oppmerksomhet i mediene de siste dagene etter at hun tok til orde for å få fjernet eventyret om Tornerose fra skoleundervisningen for de yngste barna. Foto: Twitter/Disney
Sist oppdatert:
- Det inneholder upassende seksuell oppførsel.

Den britiske tobarnsmoren Sarah Hall (40) har fått oppmerksomhet i mediene de siste dagene etter at hun tok til orde for å få fjernet eventyret om Tornerose fra skoleundervisningen for de yngste barna, skriver Newcastle Chronicle.

Årsaken er at hun mener eventyret promoterer uakseptabel oppførsel, som ikke burde leses for små barn.

Les også: 8 kjente historier som egentlig er forferdelige

#MeToo

- Vet dere hva. Mens vi fortsatt har fortellinger som dette i skolen, kommer vi aldri til å forandre inngrodde holdninger om seksuell adferd. #MeToo, skrev hun på Twitter nylig.

Reaksjonen hennes kom etter at hennes seks år gamle sønn kom hjem fra skolen med en barnebok med en versjon av eventyret.

I boka blir prinsen oppfordret til å kysse prinsessen, selv om hun sover.

- Kyss henne. Da våkner hun, det vet alle, sier figuren Kipper i boka.

- UPASSENDE: Den britiske tobarnsmoren Sarah Hall (40) har fått oppmerksomhet i mediene de siste dagene etter at hun tok til orde for å få fjernet eventyret om Tornerose fra skoleundervisningen for de yngste barna.

- Et spesifikt problem

Hall er bekymret for hva et slikt budskap gjør med små barn. Hun mener det er på høy tid at det settes fokus på at historien om Tornerose ikke er et vakkert eventyr om en prins som redder en prinsesse, men om en mann som kysser en kvinne uten å vite om hun selv ønsker det.

- I historien om Tornerose er det et spesifikt problem knyttet til seksuell adferd og samtykke, sier hun til Newcastle Chronicle.

Les også: 17 ting du neppe visste om Disneys prinsesser

- Noe de eldre kan lære av

Hall, som bor i Northumberland Park i nærheten av Newcastle, skrev en kommentar i sønnens meldingsbok og kontaktet skolen for å høre om boka kunne tas ut av de yngste klassene, skriver The Telegraph.

Samtidig tror ikke 40-åringen at det å fjerne Tornerose-eventyret helt fra skolen, er en løsning.

- Jeg tenker faktisk at det vil være en bra ressurs for eldre barn. Man kan ha en samtale rundt det, og man kan snakke om samtykke og om hva prinsessen kan ha følt.

Disneys versjon av Tornerose er kanskje den mest kjente. Foto: Disney

Mange utgaver

Disneys versjon av Tornerose er kanskje den mest kjente, men opprinnelig var historien en ganske annen.

Disney laget historien om Tornerose som sover i hundre år etter å ga stukket seg på en tein, men blir vekket av prinsens kyss.

I den originale versjonen, skrevet av Giambattista Basile, er en ganske annen. Prinsen forelsker seg i den sovende prinsessen, og voldtar henne mens hun sover. Hun blir gravid og føder tvillinger i søvne. Et av barna suger på fingeren hennes, noe som fjerner giften som fikk henne til å sove, og dermed våkner hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere