Tokso, leda av hardingfelespilleren og komponisten Anne Hytta, har eksistert i over ti år. Det har ført til to cder før denne og med ei besetning bestående av franske Eléonore Billy på nyckelharpa, Sigrun Eng på cello og greske Kelly Thoma på kretisk lyra, sier det seg sjøl at det låter helt spesielt av denne kvartetten.

Når så den fransk/iranske perkusjonisten Bijan Chemirani og bassisten Jo Skaansar takka ja til invitasjonen til å ta turen til Jønnbu Fjellkyrkje noen vinterdager i fjor for å spille inn musikken Hytta hadde skrevet, så blei det overhodet ikke mindre spennende av den grunn.

Her var det altså klart for møter mellom en rekke kulturer, tradisjoner og musikalske sjangre, men Hytta hadde åpenbart en tydelig visjon for hvor hun ville med «Fyrsta morginn» og hennes seks medmusikanter har løst koden på best mulig vis.

Hytta har lenge vært fascinert av «Voluspá» - det tusen år gamle diktet som beveger seg fra balanse og harmoni via total ødeleggelse for så å ende opp i nytt håp. Diktet kunne med andre ord vært skrevet i dag.

Musikken har sine røtter i tradisjonsmusikk med utspring både i Norge og helt andre steder. 54 strenger sørger for at vi blir tatt med til et varmt, originalt og hele tida spennende lydunivers med masse dynamikk i seg. Her lyttes det intenst og alle gir hverandre det rommet de trenger for musikalsk å skape alle de voldsomme emosjonene som diktet, som er å finne i tekstheftet, ber om.

»Fyrsta morginn» er tidløs musikk som, til tross for at den har solide folkemusikalske røtter, bør snakke til et musikkelskende publikum også langt utenfor folkemusikkmenigheta.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.