Tore Sagen har klart å få liv i Norges posører. Hans store bragd var å lage satire om det som oftest anses å være en mann som pusher 50 og er nokså forutinntatt.

Det er ikke første gangen «wokenessens» konger og dronninger våkner til liv, og i etterkant av humor- og satireinnslag vil være med på dansen.

Stort sett er de de samme aktørene som lar seg krenke.

«Mokkamann» og en halvliter i hodet

I januar 2012 klarte Plumbo og vokalisten Lars Erik Blokkhus å få mer oppmerksomhet enn de hadde håpet på. De ferske Spellemanns-vinnerne var i det humoristiske hjørnet og forsøkte seg på et ordspill. Plumbo hadde blitt kalt opp på scenen for å få utdelt prisen for «Årets hit» med «Møkkamann». Madcons Tshawe og Yousef hadde oppdraget med å dele ut prisen. Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus var i det humoristiskehjørnet og sa følgende:

- Når jeg ser på dere to så får låta plutselig et nytt navn, «Mokkamann».

Madcon ble dødelig fornærmet, norske Twitter selvantente og «wokenessens» konger og dronninger fikk en mulighet til å fremvise sin renhet.

Kaizers Orchestra-gitarist Terje Winterstø Røthing tømte en halvliter øl i hodet på Blokkhus på nachspielet. Affekt rammer også dem som er politisk korrekte.

Blokkhus og Plumbo ble tvunget til kanossagang i flere måneder og år etter hendelsen, men i ettertid var de fleste enige om at hele seansen var et nokså vellykket PR-stunt.

Både Madcon og Plumbo fikk opp salgstallene, og det ble både «Allsang på Grensen» og duetter mellom de involverte. Utsagnet alle PR er god PR kommer raskt til minne.

Utagerende satire

Så tilbake til Sagens satire. Alle som er vant til å høre på Radioresepsjonen vet at de har utagerende humor. Dette innslaget som heter «Flauhetskonkurransen» er intet unntak. Innslaget handler om det å si nokså flaue ting. I dette tilfelle skulle Sagen dele tanker «som aldri skulle vært publisert», heller ikke i «Flauhetskonkurransen».

Han snakker om hvordan han anser «negere» som lik aper, og følger opp med det som typisk forbindes med såkalte «klimafornektere». Man trenger ikke å være rakettforsker eller ha doktorgrad i satire for å forstå hva innslaget har til hensikt å skissere eller beskrive. Innslaget er like politisk korrekt som den er morsom. Og like lite rasistisk og klimafornektelse som den er fornærmende for den gjennomsnittelige afrikaner.

Men dette går enkelte hus forbi. Blant annet «Kongen av Gulset» ser ut til å la seg engasjere. Mannen som lager satire om en hel bydel, lager underholdning om middelaldrende hvite menn og etnisk norske ungdommer, synes det hele er problematisk. Man skulle tro at humorister ville forstå innholdet i satire, og om ikke annet forsøke å verne om den.

Syden som verden

Når Tore Sagen utbasunerer lag på lag med utsagn som vanligvis forbindes med mindre verdensvante etniske nordmenn, som såvidt det er har hørt om andre land enn «Syden», er det ingen fornærmelse av den delen av innvandrerbefolkingen som har sitt opphav fra Afrika.

Om noen, så er nok Sagens innslag et forsøk på å parodiere det som forbindes med en gjennomsnittlige Frp-velger eller medlem av Alliansen. Disse to gruppene er såpass langt unna afrikanerne som man kan komme.

Etter anklager om rasisme og litt vel overdreven kritikk har Radioresepsjonen fjernet innslaget, og alle kan nå forsone seg med at humoren har blitt litt mer innskrenket.

Snart kan vi alle sitte og le av av de politisk korrekte vitsene som majoritetsbefolkningen.

Vi får håpe at Sagen, som et plaster på såret, også får delta på «Allsang på Grensen» og spille inn noen duetter med sine kritikere.

Ikke minst få lov til å angre seg på Skavlan eller hos Torp.