Norske forskere har fulgt nærmere 2.000 menn i en årrekke og studert sammenhengen mellom fysisk form og risiko for ulike kreftsykdommer. Mennene var alle deltakere i en helseundersøkelse for forskning på hjerte- og karsykdom tidlig på 1970-tallet, ifølge forsker Trude Eid Robsahm.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Cancer Medicine. Tidligere i år publiserte Nettavisen også en artikkel om tre myter om trening og vekttap.

Les også: Styrketrening gjør deg mer intelligent, viser forskning

Viktig faktor

Basert på dataene har forskerne funnet at de av mennene som var i god fysisk form, hadde vesentlig lavere risiko for tykktarmskreft (70 prosent), lungekreft (60 prosent), bukspyttkjertelkreft (70 prosent) og blærekreft (60 prosent).

– Resultatene indikerer at god fysisk form kan være en viktig faktor for å forebygge flere ulike kreftformer, sier Robsahm.

Les også: Treningsknepet som faktisk virker!

At fysisk form har mye å si for kreftrisiko, har etter hvert blitt et velkjent, folkelig faktum. Likevel har svært mange tidligere studier på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og kreft vist relativt svake sammenhenger. For menn er det påvist en slik sammenheng kun for tykktarmskreft.

Helsedirektoratet anbefaler at vi er fysisk aktive i minst 30 minutter om dagen. Det er samtidig bare én av fem voksne personer som når det målet.

Og skal du gå ned i vekt gjennom trening anbefaler Helsedirektoratet å være fysisk aktiv i mellom 60 til 90 minutter hver dag.

Les også: Personlig trener la på seg 30 kilo for å motivere overvektig kvinne

Skiller seg ut

Imidlertid er det svært få kreftstudier på verdensbasis som er basert på faktiske målinger av fysisk form. Den norske studien skiller seg fra andre studier, som ofte baserer seg på selvrapportert trening, ved at det er tatt blodprøver av forskningspersonene og målinger av blant annet høyde, vekt og oksygenopptak.

– Vi forventer at målt fysisk form bedre vil kunne fange opp helsemessige konsekvenser av en aktiv versus stillesittende livsstil, sammenlignet med for eksempel spørreskjema, sier Robsahm.

Mange biologiske mekanismer påvirkes av fysisk aktivitet, noe som tilsier at den forebyggende effekten av fysisk aktivitet potensielt er større enn det som hittil er dokumentert, sier Robsahm.

Har du sett denne videoen?