USAs president Donald Trump er på nytt i hardt vær etter å ha uttalt at han ville tatt imot «dirt» om motstandere fra fremmede nasjoner uten å varsle.

Uttalelsene falt i et intervju med ABC News i Det ovale kontor i Det hvite hus onsdag.

Les også: (+) Dette kartet viser sannsynligheten for at du overlever en atombombe

Presidenten ble spurt om valgkampapparatet hans ville sagt ja til å ta imot negativ informasjon, drittpakker, fra utenlandske kilder som Kina eller Russland, eller om han ville overlevere informasjonen til FBI.

– Jeg tror kanskje du gjør begge deler. Jeg tror kanskje du ville ønske å lytte, det er ikke noe galt i å lytte, begynte Trump, som for øyeblikket granskes av Kongressen for anklager om valgkampinnblanding fra russisk side i 2016. Russland-granskingen har preget hele presidentperioden hans.

Så ble han presset av reporteren, og innrømmet at han ville tatt imot informasjonen.

– Det er ikke innblanding. De har informasjon. Jeg tror jeg ville tatt det, sier Trump i intervjuet.

Les også: (+) Dette er sannsynligvis Norges beste bilkjøp

Uttalelsene vekker umiddelbar harme i USA, og også landets komikere og kommentatorer ser sitt snitt til å harslere med Trump, spesielt etter at Trump trekker Norge inn spørsmålet.

– Hvis noen ringte fra et land, Norge: «vi har informasjon om motstanderen din». Åh, jeg tror jeg ville ønsket å høre det, sier Trump.

– Vent, Norge?

Programleder Trevor Noah i The Daily Show er blant dem som gjør narr av Trump etter den underlige Norge-kommentaren.

– Vent, Norge? Hvem snakker om Norge? Norge prøver ikke å blande seg i valget i USA. Hvilken informasjon ville Norge i det hele tatt ha?

Med tilgjort skandinavisk dialekt imiterer Noah en telefon fra Norge:

– «Jeg vet ikke om dere vet dette, men Kamala Harris liker fjorder. Å, og det gjør Pete Buttigieg også. Og dette er en god en: Elisabeth Warren liker små fjorder! All informasjonen vi har er om fjorder», spøker Noah.

Noah fortsetter:

– Men det er klart at Donald Trump ville tatt i mot en telefon fra Norge. Han elsker Norge. Jeg skal vedde på at dersom Zimbabwe ringte, så ville presidenter umiddelbart ringt 911. «Hallo!? Jeg vil varsle om et drittland!».

Du kan se hele klippet her:

Trump: – FBI-sjefen tar feil

Tilbake til alvoret: Uttalelsene vekker altså sterke reaksjoner i USA, og en av dem som først reagerte er Demokratenes leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler.

Han sier han er sjokkert og spør hvorfor presidenten vil sette seg i gjeld til utenlandske krefter ved å ta imot informasjon.

Trump blir i intervjuet også spurt hvorfor FBI-sjef Christopher Wray sier det er galt å ta imot slik informasjon fra utenlandske kilder. Wray har uttalt at byrået vil vite om alle forsøk fra utlandet på å blande seg inn i valgkampen.

Presidenten sier at FBI-sjefen tar feil.

– For å være ærlig, så er det ikke sånn det foregår i livet, sier Trump.

Trump deler også høyt sine tanker om hvorvidt han ville gått til FBI og verdien av det:

– Hvis jeg trodde det var noe galt, ville jeg kanskje gått til FBI. Men når noen kommer med undersøkelser om motstandere, ikke sant, «åh, la oss ringe FBI». FBI har ikke nok agenter til å ta seg av det, sier Trump.

Han støtter sitt eget standpunkt med å si at flere kongressmenn tenker som ham og tar imot informasjon.

– De gjør det alle sammen, de har alltid gjort det, og det er sånn det er. Det kalles «oppo research», sier Trump.

– Jeg skal si deg én ting, jeg har sett mye i mitt liv. Jeg tror ikke jeg har ringt FBI en eneste gang. I hele mitt liv. Du ringer ikke FBI. Du kaster folk ut av kontoret ditt, det er det du gjør, sier Trump.

Kilde: NTB, The Daily Show.