Én time på tredemøllen krever mer anstrengelse for de fleste enn én time på ski for å komme opp i samme puls. Det mener tidligere verdensmester på ski, Siri Halle.
- Du bruker hele kroppen og større muskelgrupper når du går på ski, og derfor kommer du mye lettere opp i puls uten å anstrenge deg like mye som når du løper på mølla, sier hun, og legger til at langrenn er mindre belastende på skjelett og muskulatur enn trening på tredemølle.
I dag er Halle trener og grunnlegger av Learn2ski, som er et kurs hvor nordmenn kan lære seg riktig teknikk.
Siri Halle
- Tidligere toppløper i langrenn
- Dobbelt junior-verdensmester og norgesmester i 1991
- Gjorde comeback i 2006 etter 12 år, og kjempet i verdenstoppen i sprint langrenn
- Utdannet ved Norges Idrettshøgskole og er også siviløkonom
- Har bakgrunn som trener for klubb, enkeltutøvere og bedrifter
- Holder langrennskurs i Oslo, Asker og Bærum
Intervaller på ski
Mange som løper på tredemølle er vant til intervaller for å komme raskt opp i puls, og for å trene kondisjonen. Halle forteller at det for mange kan virke fjernt å gjøre det samme på ski.
- Det beste tipset for å komme i god form på ski, er å ha en kombinasjon av rolige økter og noen harde økter hvor du for eksempel går intervaller, sier hun.
Ved hard trening kommer du opp i puls, og kondisjonen vil etter hvert bli bedre.
- Oppvarming er viktig før du begynner å gå. Du kan ta intervaller på 1-8 minutter, og pauser på opp til halvparten av dragenes varighet. Ei hardøkt kan gjerne vare i 30-40 minutter, råder hun.
På ski er det fint å bruke motbakkene til harde drag, og bruke nedoverterrenget i pauser og for å komme ned i puls igjen etter dragene.
Riktig skiteknikk er viktig
Uansett om du velger en rolig eller litt hardere økt, er det i alle fall helt sikkert at du får god trening og kjenner det i kroppen, ifølge Halle. Hun mener imidlertid at treningsgleden vil øke om teknikken sitter.
- Når du føler du flyter på ski, er det lettere å kjenne glede av skigåingen. Du vil føle deg mer som en proff, sier hun.
Og skal vi tro det tidligere skiesset er det ikke så mye som skal til for å bedre teknikken.
- Hold blikket rettet framover når du går. Kroppen hjelper deg i retningen du ser, og teknikken vil derfor bli dårligere av å se ned. Jobb deretter med timingen på frasparket og bruk kraft fra armene for å komme fremover i stedet for å støtte deg på dem, forklarer hun.
Halle påpeker at blikket gir deg den stabiliteten du trenger.
LES OGSÅ: NIH-forsker: - All forskning viser at det er nærmest umulig å trene seg slank
Staking gir styrke
Hvordan du bruker armene når du går på ski vil også variere. Diagonalgang er mest vanlig blant turgåere, men ønsker du ekstra styrketrening på langrennsturen bør du stake en del av turen.
- Skal du stake er det viktig å ha stavene nær kroppen din, og så må du ha en liten knekk i knærne akkurat som når du skal neie, forklarer hun.
Halle legger til at når du lener overkroppen framover og stavene møter snøen, kjenner du spennet i magen.
Halle råder deg til å trene kjernemuskulaturen, for eksempel ved å trene planken, for å få den stabiliserende kraften du trenger når du staker.
Reduserer faren for diabetes
Alle vet at både langrenn og annen trening er positivt for helsen vår. Å gå på ski kan imidlertid gi deg langt større helsegevinst enn du kan få av å løpe på tredemøllen fordi du bruker hele kroppen, og både armer og bein.
- Nesten all muskulatur i kroppen din blir aktivert når du går langrenn, så du får ikke bare god effekt på hjertet og utholdenhet. Muskulaturen din blir også mer utholdende, forteller Roald Bahr, sjefslege ved Olympiatoppen.
LES OGSÅ: Ny studie: Farligere å være dårlig trent enn å røyke
Han forklarer at det er flere fordeler med dette, men én viktig og for mange kanskje overraskende effekt, er at muskulaturen vil klare å håndtere sukker mye bedre.
- I dag har vi et økende problem med diabetes type 2, og en av årsakene til det er at muskulaturen ikke klarer å ta opp sukkeret som som tas opp i blodet fra tarmen når vi spiser. Dermed stiger blodsukkeret, og går du for lenge med høyt blodsukker kan du få diabetes, sier Bahr, og legger til:
- Blodsukkeret faller mye raskere etter at du har spist når muskulaturen er utholdenhetstrent, og du får en mye bedre blodsukkerkontroll.
- Viktig for å komme seg over veien
Diabetes type 2 er mest vanlig blant litt eldre mennesker, ifølge sjefslegen ved Olympiatoppen. Det er imidlertid flere fordeler med skigåing enn at du kan unngå diabetes når alderen stiger.
- Hvis du trener jevnlig kan du opprettholde styrken og utholdenheten til en 20-åring uansett hvor gammel du er. En som er utrent og kommer inn i godt voksne år, vil ikke ha like stor kapasitet som en som er trent, til å klare daglige aktiviteter, sier Bahr.
Han forklarer at utholdenhet og styrke blir redusert om du ikke trener jevnlig, men sitter mye stille. Det er ikke lurt, fordi du trenger styrke for å komme deg opp av sofaen eller stolen, og balanse og hurtighet er viktig når du går i trafikkerte områder.
- Trening er derfor viktig for å komme seg over veien når det blir grønn mann, forklarer han.
