Etter tre uker er militærregimet på Setnesmoen leir ved veis ende, og torsdag kveld er det duket for finale i «Kompani Lauritzen: Tropp 1».

Deltakerne har gjennom TV-programmet forsøkt å bli en bedre versjon av seg selv, og deltaker Julian Rassat (23) kan fortelle til Nettavisen at han har endret seg til det bedre etter deltakelsen.

Rassat har lenge slitt med å komme seg opp om morgenen, og han kunne ofte forsove seg opp til fem ganger i uken. Derfor trengte han hjelp til å bli et A-menneske.

Les også: «Kompani»-Julian får gjennomgå under øvelsen: Utløser latterkrampe

Flere måneder etter innspillingsslutt later det til at pipa har fått en annen lyd.

– Jeg har opplevd hvordan det er å være et A-menneske. Nå vet jeg hva som skal til, sier Rassat til Nettavisen.

– Nesten for godt til å være sant

23-åringen fra Fredrikstad var vært et B-menneske hele livet, og han legger ikke skjul på at han er altfor glad i søvn. Både familie og arbeidsgiver har sett seg lei av Rassats stadige evne til å forsove seg, og 23-åringen ble desperat etter hjelpemidler.

Det viste seg at tiden i militæret har gjort underverker for dette problemet, og Rassat forteller stolt at han nå forsover seg kun to ganger i uka.

– Jeg er blitt bedre. Nå forsover jeg meg ikke lenger fem ganger i uka, nå er det kanskje to ganger i uka. Så til slutt forsover jeg meg aldri, og det kan nesten bli for godt til å være sant, sier han spøkefullt.


Les også: TV 2 lover ny sesong av «Tropp 1»

På Setnesmoen leir måtte 23-åringen fra Fredrikstad vende seg til en helt ny rutine. Der oppdaget han at livet som et A-menneske ikke var så verst, og da han sto opp klokken 07.00 hver dag var det med et smil, forteller han.

Takket være deltakelsen vet han nå hva som kreves for å klare å stå opp om morgenen, og han forsikrer om at han har fått med seg bruksanvisningen:

– Det er beina i bakken når klokka ringer. Det er ikke noe vits å ligge og synes synd på seg selv i fem minutter, for plutselig har du sovnet igjen og forsover deg.

Må regne med forsinkelser

Til tross for at Rassat har forbedret seg, har han fortsatt en vei å gå. Til vanlig jobber han på fiskebåt, og om bord foreligger det visse forventninger og krav til han.

Han jobber som kokk, og det innebærer blant annet at han må tidlig opp for å diske opp frokost til mannskapet. Ifølge 23-åringen må kollegaene ofte må smøre seg med tålmodighet, for det er ikke alltid frokosten blir servert til riktig tid.

Les også: Fikk suksess på Tinder etter TV-deltakelsen: – Matchene tikker inn

– Gutta som har hatt nattevakt vil jo ha frokosten sin klokka 07.00, men det nytter ikke når jeg kommer dinglende opp i byssa femten minutter for seint og skal begynne og steke egg og bacon.


– Har du vært redd for å miste jobben?

– Jeg setter pris på at jeg har jobben min den dag i dag. Men jeg må skjerpe meg, sier Rassat til Nettavisen.

Starter første alarm klokka 03.00

Rassat har jobbet på fiskebåten i fire år, og i løpet av disse årene har også mannskapet blitt godt kjent med rutinene 23-åringen har laget for seg selv.

– Jeg starter oppvåkningsprosessen klokka 03.00 om natta, da går første alarmen. Så går neste 04.00, og så 05.00. Den siste halvtimen før jeg må stå opp går alarmen hvert femte minutt.

Ettersom prosessen er nokså høylytt og til besvær for kollegaene han deler lugar med, har 23-åringen fått forbud mot å fortsette med det.

Les også: Romanseryktene svirrer mellom «Kompani»-deltakerne: Dette svarer de

Rassat har full forståelse for at søvnmønsteret er et irritasjonsmoment for mannskapet. Det er tydelig at alle vil finne en løsning på problemet, og de om bord har vært svært kreative i tankesettet på hvordan man skal vekke Rassat.

– De har kommet med mange rare forslag om bord. Blant annet å sette strømkabler i brystvortene mine, ler han.

Det er ingen tvil om at 23-åringen har et godt sovehjerte, og ifølge han selv klarer han å sove gjennom det meste – inkludert alarmer. Derfor er det ikke så rart at Rassat sliter med å våkne, og da måtte mannskapet gå hardere til verks.

– En gang helte de jaggu meg ti liter vann over meg i senga. Det er jo en slags advarsel, sånn at jeg ikke gjør det igjen. Men jeg bet ikke på noe av det.