OSLO/NEW YORK (Nettavisen): – Det beveget seg på måter jeg ikke kan forklare, forteller en av pilotene, etter at det amerikanske forsvarsdepartementet har frigitt tre videoer som viser «uidentifiserte luftfenomen». Videoene er filmet med infrarøde kameraer og viser objekter som blant annet beveger seg svært raskt.

Trump: - Det er faen meg litt av en video

På to av videoene hører vi mannskap om bord flyene som reagerer på hvor raskt gjenstandene beveger seg. Én stemme spekulerer i at det kan være en drone.

President Donald Trump, som også har sett videoene, sier følgende i et intervju med Reuters.

- Jeg lurer på om det er ekte. Det er faen meg litt av en video, sier presidenten til nyhetsbyrået

Les også: (+) Mystisk krasjlanding har fascinert en hel verden i over 70 år: – Kom ikke fra denne planeten

Vil unngå spekulasjoner

Videoene er filmet på begynnelsen av 2000-tallet og har tidligere lekket ut på nett. Amerikanske myndigheter innrømmet av videoene var ekte i september 2019, skriver CNN.

Videoene frigjøres nå i sin helhet for å «unngå spekulasjon om hvorvidt opptakene som har blitt sirkulert var ekte, eller om det er mer i videoene eller ikke».

Talsperson Sue Gough sier i en uttalelse at Pentagon mener videoene ikke avslører hemmeligheter og at å frigjøre videoene nå ikke hindrer videre «undersøkelser av militære luftfartsinngrep av uidentifiserte luftfenomener».

(+) Buzz Aldrin: – Den sanne historien om dagen vi landet på månen

– Aldri sett liknende

I 2017 kommenterte en av pilotene de omtalte videoene, og forklarte til CNN at han ikke hadde sett noe liknende og at objektet beveget seg på måter han ikke kunne forklare.

– Da jeg kom nærmere, så akselererte den raskt mot sør og forsvant på under to sekunder. Dette var ekstremt brått, som en ping pong-ball som spratt av en vegg, sa den pensjonerte amerikanske piloten David Fravor den gang.

I 2007 opprettet Pentagon en hemmelig gruppe som skulle studere UFO-obsevasjoner. Avdelingen ble lagt ned i 2012.

Sjefen for programmet, Luis Elizondo, fortalte til nyhetskanalen i 2017 at han personlig mener det er mye som tyder på «at vi ikke er alene».

– Disse flyene – vi kaller dem fly – viser egenskaper som foreløpig ikke er innenfor amerikansk kapasitet eller i noen utenlandsk kapasitet som vi er klar over, uttalte han.

Les også: Noe i verdensrommet sender signaler til jorden hver 16. dag

– Skraper i overflaten

Tidligere senator Harry Reid startet programmet i 2007. Han skriver nå på Twitter at han er glad videoene er offentliggjort, men at de bare skraper i overflaten på materialet og forskning som er tilgjengelig.

Han mener USA bør «grundig og vitenskapelig se nærmere på dette og eventuelle nasjonale sikkerhetsmessige implikasjoner».

Les også: (+) Kinas nye superbombefly bevæpnes med noe langt farligere enn atomvåpen

Trump: - Tror ikke på det

Trump har tidligere uttalt at han er skeptisk til UFO`er. I et intervju med ABC New i fjor, uttalte presidenten at han hadde hatt møter om temaet, men at han var skeptisk til at objektene er utenomjordiske.

- Jeg har hatt et kort møte om det. Men folk sier at det kan ser UFO`er. Tror jeg på det? Ikke noe spesielt, uttalte Trump, ifølge CNN.