Søndag kveld er det duket for den store «Farmen»-finalen, hvor finalistene skal kjempe om den gjeve seieren av «Farmen» 2022.

Før den tid får alle de tidligere utslåtte deltakerne returnere til Li gård for en siste frokost, og sammen en mulighet til å gi en av de to finalistene en kniv. Kniven vil telle som et poeng i den avgjørende kunnskapskonkurransen.

Les også: Tårevåt «Farmen»-avskjed like før semifinalen: – Turte ikke si alt jeg ville

Vanligvis er det kun er deltakere som har røket ut av konkurransen på vanlig måte, gjennom tvekamp, som blir invitert til finalen. Denne gang har TV 2 imidlertid gjort endringer i søndagens finale.

Trakk seg etter dødsbudskap

Maymona Mohamed (25) er nemlig til stede under finaleinnspillingen, til tross for at hun trakk seg fra konkurransen tidligere i høst. Mohamed fikk den hjerteskjærende beskjeden om at faren hennes hadde gått bort i uke fem på gården, og valgte derfor å reise hjem.

Hovedregel er altså at man ikke får være med på finaleinnspillingen for å gi sin stemme dersom man trekker seg fra «Farmen», men hun ble likevel invitert til finaledagen.

Les også: Trekker seg fra «Farmen» etter dødsbudskap: – Brutalt

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier til Nettavisen at omstendighetene rundt Mohameds exit av programmet gjorde at de valgte å gjøre et unntak fra regelen.

– For Maymonas del var det en høyst ufrivillig exit fra «Farmen» på grunn av et dødsfall i nærmeste familie. Hun hadde i utgangspunktet ikke noe ønske om å forlate Li gård, men forlot gården på grunn av omstendigheter på utsiden. Derfor fikk hun komme tilbake og være til stede på finaleinnspillingen.

Mohamed får imidlertid ikke være med på å stemme på hvem hun og ønsker å gi et ekstra poeng til.

– Om man skal ha «stemmerett» så skal man ha røket ut fra «Farmen» gjennom spillets gang, altså konkurranser – enten tvekamper eller i finaleuka, sier Dahl.

– Betydde mye for meg

Mohamed sier til Nettavisen hun satte stor pris på at hun fikk lov til å komme tilbake til finaleinnspillingen, og at hun hele tiden har følt seg ivaretatt av produksjonen.

– Jeg var veldig glad for at jeg fikk komme tilbake. Jeg visste jo at «Farmen» har en regel om at man ikke får komme dersom man trekker seg fra konkurranse. Men de hadde full forståelse for hva som skjedde og det betydde mye for meg å få se de andre deltakerne igjen, sier Mohamed og fortsetter:

– Jeg håper de hadde gjort det for hvem som helst som hadde havnet i den situasjonen der.

25-åringen opplyser at det var produksjonen som tok kontakt og inviterte henne til finalen, og at det egentlig hadde ligget i kortene helt siden hun trakk seg.

– Det var de som tok kontakt med meg, det var aldri noe spørsmål om jeg skulle få lov til å komme eller ikke. Da jeg trakk meg så sa de at de skulle se på det.

Les også: Avslører dramatikk bak kamera: Ble tatt ut av gården i flere timer

At hun ikke får lov til å avgi stemme, sier hun at egentlig var helt greit.

– De hadde jo endret litt på reglene for meg allerede, så et sted må grensa gå tenker jeg. For meg så betydde det egentlig mest å få se de andre igjen.

Trakk seg fra «Torpet»

Det er imidlertid ikke bare Mohamed som trakk seg fra «Farmen» denne sesongen. Også Hashar Aziz kastet inn håndkle etter at han returnerte til gården fra sidekonkurransen «Torpet».

Les også: Avslører ukjent «Farmen»-drama: – Jeg ble både irritert og skamfull

Aziz får også være til stede under finaleinnspilling, og har i tillegg stemmerett. Pressesjef Dahl forklarer at Aziz teknisk sett ikke trakk seg fra «Farmen», men fra «Torpet».

– Hashar fikk være til stede og avgi stemme fordi han teknisk sett ikke trakk seg fra «Farmen», men fra «Torpet».

– Han hadde allerede røket ut i tvekamp på «Farmen», og var kommet tilbake fra «Torpet» til «Farmen»-gården sammen med Benjamin og Tore for å kjempe om å bli fullverdig «Farmen»-deltaker igjen. Men han trakk seg altså før dette ble avgjort, sier Dahl.