RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VANT BIL: Leif Einar Lothe fikk en bil i premie da han vant Farmen kjendis. Den må han skatte av.
VANT BIL: Leif Einar Lothe fikk en bil i premie da han vant Farmen kjendis. Den må han skatte av. Foto: Alex Iversen (TV 2)

TV 2 ordner opp i skatte-blemma for «Lothepus» og «Skal vi danse»-Eilev

Sist oppdatert:
Må skatte av bil-premien.

Søndag dro Lei Einar «Lothepus» Lothe det lengste strået da han vant «Farmen kjendis» foran Ida Gran-Jansen. I tillegg til champagnesprut og TV-seernes varme omfavnelse, fikk han også en bil i premie fra TV 2.

Kjendis-regel

Den er derimot skattepliktig, noe som ville kostet vinnerne dyrt, nærmere bestemt rundt 50 prosent av bilens verdi. Regelen om skatt av premier har eksistert i lang tid, men er nå presisert på Skatteetatens nettsider:

«Gevinster og premier som vinnes av kjendiser som deltar i realityprogrammer, konkurranser eller lignende, vil som hovedregel være skattepliktige som lønn eller virksomhetsinntekt. Det samme gjelder for honorar eller erstatning for tapt inntekt som utbetales for selve deltakelsen».

Dette var ikke Lothe og Bjerkerud klar over.

LES også: Interessen for Lothepus har eksplodert
OG her: Eilev Bjerkerud vant «Skal vi danse»: - Jeg skjønner ikke hva som har skjedd

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kan bli endringer

TV 2s kommunikasjonssjef, Jan-Petter Dahl, sier til VG at TV 2 vil rydde opp slik at «Lothepus» og «Skal vi danse»-vinner Eilev Bjerkerud, som også vant en bil, ikke får en uforutsett økonomisk belastning. Det skjer ved at TV-kanalen har « bestemt seg for å tilby en løsning til Leif Einar Lothe og Eilev Bjerkerud».

Til Nettavisen sier Dahl at skatte-regelen kan få konsekvenser for fremtidige premier.

- Vi fikk presiseringen fra skatteetaten for en uke siden og var allerede i gang med å se på denne internt. Vi vil gjøre en vurdering på om dette vil påvirke eventuelle premier i denne slags programmer i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under.

- Ingen kjendis-yrke

At TV 2 velger å ordne opp eventuelle økonomiske ulemper setter vinnerne pris på.

SKAL VI DANSE: Eilev Bjerkerud og Nadya Khamitskaya vant Skal vi danse.

- Men for min del er dette urettferdig fra ende til annen. Jeg lever ikke av å være kjendis, selv om jeg var med i «Farmen kjendis». Derfor blir det feil at jeg skal skattes. Det er jo Staten som er helt på trynet her. Det er ikke rettferdig overfor TV 2 heller, sier entreprenøren og «Fjorden Cowboys»-stjernen Lothe til avisen.

Han har gitt bilen til sin samboer, men den er uansett skattepliktig.

De to vinner-bilene har en pris på henholdsvis 350.000 og 234.000 kroner, og for at Lothe og Bjerkerud ikke skal tape penger, må da TV 2 ut med et sted mellom 350.000 og 440.000 kroner, avhengig av hvordan skatten beregnes hos de to.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere