Mandag møter TV-profil Mayoo Indiran (32), kjent fra blant annet «Kompani Lauritzen», i Oslo tingrett.

32-åringen har saksøkt staten med krav om erstatning på 1.258.000 kroner, etter at han i desember 2016 ble pågrepet i sitt eget hjem og siktet i en stor narkotikasak. Julaften samme år ble Indiran varetektsfengslet i fire uker, etter at etterforskere fant et stort parti med narkotika i boligen hans.

Indiran bodde den gang i boligen med to andre medsiktede.

Nektet straffskyld

Den kjente TV-profilen har hele tiden nektet straffskyld, og satt varetektsfengslet i sju uker.

Etter tre år og åtte måneder ble saken mot ham henlagt på bevisets stilling, da det ikke var grunn til å anta at 32-åringen kjente til, eller hadde noe med narkotikaen å gjøre.

Les også: Mayoo Indiran saksøker staten for millionbeløp

Han fikk siden tilkjent en oppreisning og erstatning på 140.000 kroner, men mener det økonomiske tapet er større.

Kravet han nå fremmer er for tapt arbeidsinntekt. Det opprinnelige kravet var tre millioner kroner, men dette er justert ned før saken nå endte i tingretten, til 1,2 millioner.

Hårtap og depresjoner

Klokken 12.45 forklarer Indiran sin side av saken i Oslo tingrett. Han innleder med å fortelle at han for første gang ble et kjent ansikt da han deltok i «Paradise Hotel» i 2016.

– Jeg fikk mange muligheter, ble kjent over hele landet, fikk mye oppmerksomhet og det var også mange tilbud, sier han.

31-åringen tror en av grunnene til at han fikk såpass mye oppmerksomhet var han var litt annerledes enn andre realitydeltakere, blant annet fordi han var lærer og hadde et litt annet utgangspunkt – grunnet sin minoritetsbakgrunn.

Videre forteller Indiran at han samarbeidet med politiet da han ble mistenkt og siktet i narkotikasaken i julen 2016. Den mentale helsen ble svekket, og bedret seg ikke i perioden han var siktet, forteller han, og legger til at han også distanserte seg fra samfunnet generelt i løpet av disse årene.

I tillegg opplevde han at muntlige avtaler ble brutt, som en plan med TV 2 om å gå gjennom en castingprosess til å muligens være deltaker i «Farmen kjendis» i 2017, sier han.

Indiran forteller at han kjente saken godt på kroppen, både mentalt og fysisk.

– Jeg mistet håret mitt etter disse fire årene. Det begynte etter jeg ble fengslet i 2016. Og det fortsatte i 2017 og 2018.

– Jeg ble straffet i tre år og åtte måneder, av samfunnet og staten. Jeg følte meg skyldig, og det underliggende stresset førte til hårtap, stress og depresjoner, sier han og legger til at han fikk støtte av sine nærmeste – både familie og venner.

Indiran forteller i retten at karrieren har fått et kraftig oppsving i senere år, etter blant annet «Kompani Lauritzen», og at han nå har flere spennende og fristende TV-tilbud i kø.

Bestekompisen stiller som vitne

Mayoo Indiran stiller mandag i tingretten med sin advokat, Inam Ghous Ali ved Advokatfirmaet Storrvik.

I sluttinnlegget heter det at partene er enige om at vilkårene for oppreisning og erstatning er til stede, men at det er størrelsen på erstatningen det er uenighet om blant partene.

Les også: Røper detaljer fra tiden bak fengselsmuren: – Du blir behandlet røft av politiet

Indiran og hans advokat fører flere vitner i saken, blant andre Indirans bestekamerat og TV-makker, Abubakar Hussain (35). De to har gjort flere TV-programmer sammen, som blant annet «Sofa» og «Abu & Mayoos Norge» på TV 2.

Sluttinnlegget fra Regjeringsadvokaten ved advokat Bjarne Snipsøyr påpeker imidlertid at Indiran tilsynelatende har fått flere TV-oppdrag som følge av vennskapet med Hussain – og at disse tilbudene startet i 2021 da de to gjorde «Sofa».

– Han ble automatisk dømt

Hussain forteller fra vitneboksen at han ble gjort oppmerksom på Indiran da sistnevnte var deltaker i «Paradise Hotel». De to opprettet kontakt i sosiale medier, og Hussain fikk hjelp av realitydeltakeren til å bedre livsstilen sin. Hussain legger ikke skjul på at kameraten var veldig «up and coming» i den perioden de ble gode venner.

– Han er verdens snilleste fyr. Og han var på vei opp, han var på vei til å gjøre noe stort, tror jeg, sier han i retten.

At de to er gode venner er det ingen tvil om:

– Vi er hverandres psykologer. Når vi prater, så kan vi snakke i tre timer om alt som skjer, sier Hussain fra vitneboksen.

Hussain var selv til stede da Indiran ble pågrepet i Lørenskog julen 2016. Han ble selv satt i håndjern, men ble siden sendt hjem mens Mayoo Indiran ble sendt i varetekt.

35-åringen beskriver en nedbrutt Indiran som kom ut av varetekt i 2017. Han minnes kameraten som blek i ansiktet med et falskt smil, og legger ikke skjul på at opplevelsen gikk hardt inn på dem begge. Hussain forteller at han fortsatt i dag merker at flere tror Indiran er skyldig, tross henleggelse.

Han mener Indiran ble droppet umiddelbart av samtlige samarbeidspartnere og ble sett på som skyldig så fort siktelsen ble kjent, og er svært kritisk til hvordan kameraten ble behandlet – av mediene, arbeidsgivere og folk rundt seg.

– Han ble automatisk dømt. Han gikk fra å være «Norges Mayoo», koseligste karen på TV – til å være kriminell i alles øyne. Til den dag i dag. Folk tror fortsatt at han gjorde det.

Hussain forteller at han flere ganger prøvde å få med kameraten på ulike prosjekter – men at han alltid fikk nei.

Mistet flere TV-oppdrag

Fra 2016, da Indiran ble pågrepet, til frikjennelsen i 2020, skal han ha mistet flere TV-tilbud, ifølge advokaten.

Indirans advokat, Inam Ghous Ali, viser i retten til at Indirans inntekt doblet seg fra første og andre deltakelse i TV 2-programmet «Sofa». I tillegg sier han at 32-åringen fikk betalt 75.000 kroner for «Kompani Lauritzen»-deltakelsen, samt 15.000 kroner for hver uke han medvirket i TV-serien.

Ali sammenlikner sin klient med influenser Jørgine Massa Vasstrand (33), som på samme tidspunkt som Mayoo Indiran startet å etablere seg i norsk offentlighet som profil.

Vasstrand hadde i perioden fra 2016 til 2020 en inntekt på 13 millioner, sier Ali.

Advokaten mener Indiran hadde et større potensial enn henne da han ble pågrepet, da han på dette tidspunktet var den eneste kjente realityprofilen med minoritetsbakgrunn.

Regjeringsadvokaten ved advokat Bjarne Snipsøyr viser til at Indiran videre tjente 80.000 kroner for «Sofa» og rundt 420.000 kroner for «Abu & Mayoos Norge» i løpet av 2022.

Snipsøyr påpeker at store deler av inntektene de senere årene kommer fra TV 2, og at Indiran ikke hadde en avtale med denne kanalen i tiden etter siktelsen og henleggelsen.

Staten mener også at det i hovedsak er duoen Indiran og Hussain som har gitt ham de mulighetene han har hatt de senere årene, og at det derfor ikke er sannsynlig at han ville tjent det samme som han gjør i dag i årene etter siktelsen.