På starten av nyåret tok Anniken Jørgensen (27) et oppgjør med dagens skjønnhetsideal. På Instagram skrev Jørgensen, eller Annijor som hun kaller seg der, åpenhjertig om hvordan fokuset på utseende kan ha en negativ virkning når man føler seg langt nede.

Jørgensen tok blant annet opp botox-bruken blant unge, og mener at det har vært en økning det siste året. Ifølge Jørgensen har urovekkende mange rundt henne endret utseende i stort og smått, den siste tiden, og at det er blitt ansett som normalt.

Jørgensen sammenliknet botox-bruken med «take away-kaffe», og mener at skjønnhetsinngrepet er blitt altfor normalisert.

Utsagnet fikk imidlertid influenser Øyunn Krogh (28) til å reagere. Hun har tidligere delt åpent om botoxbruk, og at kropp og utseende er hennes største sårbarhet.

Les også: Anniken Jørgensen innrømmer: – Presset ut restylanen av leppen min i panikk

Mandag morgen møttes influenserne i studio under «God morgen Norge»-sendingen for å diskutere problemstillingen.

– Ikke liv og død

Til programleder Peter Bubresko uttrykker Jørgensen en bekymring for de mange unge jentene som blir påvirket til å enten fikse på utseendet selv, eller kanskje føler seg mindreverdige fordi de ikke ser ut som de unaturlige menneskene de følger i sosiale medier.

– Jeg kritiserer ikke unge jenter som har hatt store problemer i livet sitt, men unge jenter som gleder seg til å bli 18 år for å ta silikon eller rumpeløft. De visker ut en alderdom som ikke har kommet, sier Jørgensen under mandagens sending og fortsetter:

– Jeg blir så stresset over at folk skal tenke at ansiktsuttrykk, mimikk og elastiskhet i ansiktet er det vi kaller rynker. Hvis vi skal begynne å viske ut det, så vet jeg ikke hva som er igjen av oss.

Øyunn Krogh er blant dem som har vært åpen om botoxbruk. Hun mener derimot at det ikke er rart mange unge er opptatte av det utseende.

28-åringen mener at det er laget en massiv industri av at mange er redde for å se gamle ut.

Hun forteller at etter hun begynte å være på TV-skjermen, var det flere seerne som påpekte hennes frykter. Etter flere runder meg selv bestemte hun seg for å ty til botox.

– Det er ikke død og liv, men det har vært en lettelse for meg. Jeg har vært åpen om det fordi jeg har lyst til å snakke om det på den måte, og ikke den måten Anniken gjør. Det er ikke det samme som å ta en kopp kaffe, som Anniken påstår, svarer Krogh tilbake.

Bør heller oppsøke hjelp

Jørgensen påstår at man ikke kan skylde på bransjen som gjennomfører inngrepene og operasjoner. Selv mener hun det er influensere som markedsfører det, noe som kan påvirke unge jenter som sitter hjemme og ser dette.

– Det er vi influensere som har markedsført det, vi som har fortalt at det er mulig og deretter delt ut rabattkoder. Vi må ta ansvar for det, og rette opp i den skaden. Vi må forstå at kanskje man heller skulle gått og snakket med noen fordi man ikke har det bra inni seg.

Jørgensen legger ikke skjul på at når man først starter å fikse på utseende, så er det vanskelig å stoppe. Selv mener hun alle mennesker har usikkerheter, men at det er noe man må jobbe med.

Hun kjenner igjen tankene om at kanskje fillere kunne hjelpe litt når man står foran speilet. Likevel understreker hun at det handler om at alle i bunn og grunn må gå inn i seg selv.

Krogh er enig i at influensere har et ansvar, men poengterer likevel at selv Jørgensen bidrar til skjønnhetspress ved å dele pene bilder av seg selv på Instagram.

Les også: Full støtte til puppestuntet: – Det var bare to nakne kvinnebryst og en spøk om melk i kaffen

– Veldig mange der ute sitter med et helt annet utgangspunkt. Vi får fordeler av utseende vårt, og jeg skjønner at mange vil ha de fordelene. Det er lett å kritisere de som har gjort det, når man allerede har vunnet, avslutter hun.

Nettavisen har forsøkt å kontakte både Krogh og Jørgensen, uten å lykkes foreløpig.