En 26 år gammel dansk mann døde 21. desember etter lang tids behandling på Herlev Hospital i København, skriver danske TV 2.
For fem år siden sprøytet 26-åringen parafinolje inn i kroppen. Målet var å få større muskler, men innsprøytingen fikk katastrofale konsekvenser.
Mannen ble rammet av nyresten, blodpropp i lungene og sviktende lever. Til slutt var det hjertet som ikke greide mer, og tre dager før julaften døde 26-åringen.
Ebbe Eldrup, overlege ved Herlev Hospital, behandlet mannen. Eldrup gikk i fjor sommer ut og advarte mot den livsfarlige «parafinolje»-trenden. Da hadde han minst 30 personer i behandling etter å ha sprøytet olje inn i musklene sine.
LES MER: Unge sprøyter olje inn i musklene: - Livsfarlig
Nå er det 51 pasienter i behandling på Herlev Hospital av samme årsak. 26-åringen er den første Eldrup kjenner til som faktisk har gått bort som følge av parafinolje-innsprøyting.
- Det er ingen tvil om at dette er potensielt dødelig, det har vi nå dessverre sett, sier overlege Eldrup til danske TV 2.
Bekymret
Parafinolje er beregnet for overflatebehandling av tre og brensel i lamper. Flytende parafin kan også fås kjøpt på apoteket fordi det kan benyttes som bløtgjørende avføringsmiddel.
Oljen skaper en slags unntaktstilstand i kroppen, som gjør at den tar opp farlig høye mengder kalk. Den avdøde 26-åringen hadde høyt kalknivå i kroppen da han døde. De som nå får behandling blir ikke nødvendigvis helt friske, men det jobbes for å holde kalknivået stabilt slik at de slipper de mest alvorlige bivirkningene.
LES OGSÅ: NIH-forsker: - All forskning viser at det er nærmest umulig å trene seg slank
Eldrup uttrykker stor bekymring over trenden, og advarer igjen om at det er livsfarlig å sprøyte det inn i kroppen.
TV 2 har vært i kontakt med 26-åringens familie, men ønsker ikke å gå ut med den avdødes navn.
Eldrup er bekymret for at det er langt flere enn de 51 pasientene han har i behandling, som har sprøytet parafinolje i musklene, og som derfor bør oppsøke lege. Mange av pasientene hans forteller nemlig at de ikke har gjort det alene.
- Jeg er redd for at vi kun har sett toppen av isfjellet. Jeg tror folk er flaue over å ha brukt det. De er redde for å være syke, og stikker derfor hodet i sanden, sier Eldrup.
Nettavisen har forsøkt å kontakte Ebbe Eldrup, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.
- Ikke en trend i Norge
Sykepleier Christine Wisløff er prosjektleder for Streoideprosjektet og har spesialisert seg innen psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet samt fysisk aktivitet som integrert del av behandling.
Verken Wisløff eller hennes kolleger har inntrykk av at den farlige parafinolje-trenden som Eldrup er vitne til, også er tilfelle i Norge.
- Jeg har ikke vært i direkte kontakt med slike tilfeller, og jeg antar jeg ville hørt om det hvis det var en trend i Norge. Når det er sagt så er det dessverre slik at hvis det skjer i Danmark, så kan det skje her også. Vi er ikke langt fra hverandre, sier Wisløff til Nettavisen.
Wisløff og kollegene har imidlertid hørt om andre typer oljer som folk har sprøytet inn i kroppen, og hun har én klar oppfordring til de som vurderer slikt som en «quick fix» til store muskler.
- Bare ikke gjør det! Det kan være farlig og man må ikke finne på å prøve dette. Ren trening er bra, men ikke risiker helsa for å få større muskler, sier Wisløff.
Trent = vellykket?
Steroideprosjektet ble etablert i 2014, med hovedmål om å strukturere kunnskap og sørge for et godt behandlingstilbud for brukere av anabole steroider og deres pårørende.
Wisløff og teamet jobber hovedsakelig med anabole-androgene steroider, altså et fellesnavn for mannlige kjønnshormoner.
- Vi er altså mest i kontakt med brukere av anabole-androgene steroider, men det er en del som bruker andre ting også, som ulike veksthormoner og andre prestasjonsmidler.
Det er flere årsaker til at folk bruker anabole steroider, men ønsket om å modellere kroppen står sentralt hos de fleste, forklarer sykepleieren.
- Mange bruker steroider fordi de ønsker å modellere kroppen til noe helt annet enn det de har som utgangspunkt. I tillegg er det slik i dag at det å se trent og fit ut, er blitt et tegn på vellykkethet. Hvis du har en fin og veltrent kropp, viser du liksom at du tar vare på deg selv og er strukturert, sier Wisløff.
LES OGSÅ: Jenter får eget rom på treningssenteret: - Mange vil slippe å trene foran gutter
Gjennomsnittlig debutalder for de som debuterer med anabole steroider ligger på 21,7 år, noe som er en høy debutalder når det gjelder rusmidler. De fleste brukerne er menn, men det er også en del kvinner som benytter seg av anabole steroider.
- Noen debuterer med anabole steroider i midten av 40-årene, mens andre er helt nede i 12-årsalderen. Fordi aldersspennet er så stort blir også gjennomsnittsalderen relativt høy, forklarer Wisløff.
