Lærerstreiken begynte så vidt i juni, men tok seg for alvor opp rundt skolestart i august. Siden har antall lærere i streik økt kraftig, og mandag ble det trappet opp til 8200 lærere.

Søndag formiddag møttes partene i lærerstreiken hos Riksmekleren, men etter kort tid valgte Utdanningsforbundet å bryte. Årsaken var at de mener kommunesektorens organisasjon (KS) ikke ønsket å komme dem i møte.

Les også: Noah Vasstrand om morens kjærlighetsliv: – Ikke interessert i at en annen skal ha makt over meg

Trude Vasstrand (58), som har blitt kjent som en hardtarbeidende firebarnsmor gjennom TV2-serien «Funkyfam», jobber til daglig som lærer på en ungdomsskole i Ålesund. Selv kjemper Vasstrand for at både lærere og elever skal få en bedre hverdag på skolen.

– Hersketeknikk

Vasstrand har selv vært en aktiv stemme i debatten om lærerstreiken, og har flere ganger tatt til Instagrams historiefunksjon for å ytre sine meninger.

– Kommer aldri til å slutte å forundre meg over hvor mange som driter i kvaliteten på skolen bare den holder åpent, skriver hun på Instagram tirsdag kveld.

Selv er Vasstrand blant dem som ikke er tatt ut til streik ennå, men overfor Nettavisen legger hun ikke skjul på at hun støtter lærerne fullt ut i den pågående streiken.

Nå er hun imidlertid skuffet over sin egen arbeidsgiver, KS, som er landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon.

– Jeg er utrolig skuffet over det spillet som vår arbeidsgiver KS holder på med. Det er tragisk at de bruker media til å snakke oss lærere ned.

Les også: Raste om lærerstreiken: – Reagerer på at NRK lar dem slippe unna

KS har tidligere uttalt at de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater, og at de har gått utover rammen fra frontfagene i industrien. Uttalelsene deres skaper imidlertid store reaksjoner hos Vasstrand:

Det kan ikke tolkes som annet enn hersketeknikker når de setter lærere opp mot andre kommunalt ansatte og antyder at om vi skal få høyere lønn så må de ta pengene fra sykepleierne. De er både arbeidsgiver for oss og sykepleierne. Å så splid på denne måten er ren splitt og hersk-teknikk, sier hun og legger til:

– Jeg blir både lei meg og skuffet. Er det virkelig sånn en arbeidsgiver skal oppføre seg?Vasstrand hevder at lærerne med lengst utdanning og lengst erfaring kommer dårligst ut, og at dette er stikk i strid med politiske signaler om å satse på lærerkompetanse.

Mener streik er nødvendig

Det er ingen tvil om at stengte skoler, hjemmeundervisning og karantenetid som følge av koronapandemien kan ha skapt store kunnskapshull hos barn og unge, og tilbake på skolebenken ble de i år møtt av lærerstreik – som allerede har pågått i to måneder.

58-åringen synes det er trist at så mange barn og unge mister mange dyrebare skoledager, men for henne er læringsutbyttet og kvaliteten skolen tilbyr viktigere:

– Det er ikke verdt det, men det er nødvendig, sier hun.

– Vi streiker for en bedre skole, med en lønn vi kan leve av. Kanskje flere ønsker å bli lærere, og at vi kan bli tatt på alvor. Vi har fast lønn uten overtid, fordi de mener at overtiden vi eventuelt jobber blir tilbakebetalt i form av den ekstra uken vi får med ferie.

Det er likevel ikke høyere lønn som er hennes største ønske, men en bedre hverdag for både lærere og elever. Ifølge Vasstrand er det stor mangel på lærere, noe som fører til at de må håndtere oppgaver de opprinnelig ikke er kvalifisert til.

Ville ikke anbefalt læreryrket

Vasstrand har allerede jobbet som lærer i en årrekke, men hun tviler på om hun ville tatt samme yrkesretning dersom hun var klar over dagens omstendigheter.

Selv er hun firebarnsmor, men forteller at hun aldri ville anbefalt sine egne barn å ta utdanningen. Grunnen er at det er en lang utdanning som krever en mastergrad, men det gjenspeiler seg ikke med tanke på arbeidsforhold og lønn.

Les også: Vita Mashadi fyrer løs mot realitydeltaker: – Overraskende

– Lærerne med fem års høyere utdanning lønnes dårligere enn andre yrker med like lang utdanning. Skolen er den sektoren i landet hvor høyere utdanning gir dårligst lønn, sier hun.

Tidligere denne uken uttalte rådet for psykisk helse at lærerstreiken bør avblåses, og at det bør bli tvungen lønnsnemnd. Det er imidlertid noe Vasstrand er sterkt uenig i.

– Hva slags skole er det dere vil sende elvene tilbake til? En skole med lærere som føler seg urettferdig behandlet, en skole med vikarer uten utdanning, en skole som ikke prioriterer ulike helsefasiliteter – som psykologer og helsesøstre? spør hun avslutningsvis.

Nå håper hun partene vil komme til enighet, og er positiv til at det er blitt satt søkelys på rettferdighet for både lærere og elever i Norge.