Hele 3315 menn under 30 gikk til anskaffelse av reseptbelagt potensmiddel i 2018, ifølge NRK.

- Dette er et alarmerende høyt tall, sier assisterende daglig leder ved klinikken Sex og Samfunn, Tore Holte Follestad til NRK.

Potensmiddel, som for eksempel Viagra, skal hovedsaklig hjelpe menn med ereksjonssvikt, men problemet kan også ofte skyldes prestasjonsangst eller være et resultat av stress.

I de siste tilfellene mener Follestad man ikke trenger medisiner, men heller noen å snakke med for å løse problemet.

- Alltid grunn til bekymring

En som derimot er glad for den store økningen i potensmiddel, er lederen for Norsk forening for almennmedisin, Petter Brelin.

Han sier det «alltid er grunn til å bekymring», men kanskje ikke for akkurat dette.

Høye krav, prestasjonsangst og bruk av anabole steroider, som kan gi potensporblemer, er Brelins teorier på økningen. Økt bevissthet om potensmiddel kan også være en årsak.

- Kan slå tilbake

I en utbredt undersøkelse fra 2010, svarte to prosent av menn under 30 år at de hadde ereksjonsproblemer. Siden den gang har andelen menn mellom 15 og 29 år med potensmiddel-resept økt fra 0,9 prosent til 1,8 prosent. Det viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret.

- Jeg vil påstå at de aller fleste av disse ikke har somatiske eller fysiske plager som gjør at de ikke får ereksjon. Når du får ereksjon alene men ikke med partner, eller du våkner med morgenereksjon, trenger du ikke medisiner, sier Follestad.