– Det er første dagen jeg og kjæresten min går sammen gjennom Oslo sentrum etter helgens terror. En fem minutters tur hjem fra jobb, det er fortsatt lyst. En mann bak oss roper «two girls holding hands? Fuck you», og fortsetter verbalt å trakassere oss og spytte i bakken bak oss.

Det skriver influenser Christina Fraas (32), bedre kjent som «Kirsebærhagen», på Instagram tirsdag kveld.

Fraas, som til vanlig oppfordrer andre til å stå opp for seg selv, gjorde alt annet enn å konfrontere mannen.

– Vi valgte å ikke snu oss, stirret frem og gikk målrettet hjem. Mitt indre instinkt sier: Stå opp for dere selv! Men ett annet tillært instinkt sier: Ikke snakk tilbake, unngå øyekontakt, prøv å bli usynlig - vern om livet, skriver 32-åringen videre.

Ønsket ikke å provosere

Overfor Nettavisen forteller Fraas at det var på vei fra busstoppet i Københavngata i Oslo til Grünerløkka at hendelsen skal ha funnet sted. Hun og kjæresten gikk hånd i hånd da en ukjent mann begynte å skrike, spytte og følge etter paret. Fraas trodde først ikke at det var dem han skrek etter.

– Jeg turte ikke snu meg, men kjæresten min gjorde. Hun så ham, og sa til meg: «Han snakker til oss. Han snakker til oss». Jeg hørte bare at det var en mann som ropte bak oss. Kjæresten min ba meg om å ikke snu meg, og mens vi gikk ba hun meg om og ikke snu meg. For i det øyeblikket vil man ikke gjøre noe for å provosere, og man kan ikke gi ham oppmerksomhet, forteller Fraas og fortsetter:

– Hjertet hamret, men vi fortsatte å holde hverandre, for jeg tenkte at det også kanskje ville være provoserende å slippe. Vi bare latet som at han ikke eksisterte.

Historien er nesten ikke til å forstå, og i kommentarfeltet bugner det over av sterke reaksjoner fra både kjente og ukjente fjes.

– Jeg er så lei meg for dette. Jeg vet ikke om det hjelper, men med meg er dere trygge. Og hos mange i kommentarfeltet også. Faen heller, skriver blogger og forfatter Martine Halvorsen (24), blant annet.

– Ingen er fri, før alle er fri. Dette gjør så vondt å lese. Jeg fatter ikke at det er mulig at noen føler det sånn som den personen!! Det vekker så mye følelser, men blir samtidig veldig redd. Det er snakk om liv og død, skriver en annen.

Les også: Gro Hammerseng Edin trosset politiets anbefaling: – Vil ikke gå og være redd

Også Amnesty Norge har tatt til kommentarfeltet:

– Dette er så ufyselig og uakseptabelt. Kampen fortsetter. Sender dere masse kjærlighet, skriver organisasjonen.

For Fraas er det ikke like uforståelig.

Ikke overrasket

Hendelsen i Københavngata kommer bare ett år etter at Fraas ble slått ned på åpen gate av en mann på Aker Brygge. Hun blir ikke lenger sjokkert over slike hendelser i Norge, og er heller ikke overrasket at det skjer kort tid etter at folk har samlet seg til markeringer og rosehav i forbindelse med masseskytingen utenfor London Pub natt til lørdag.

– Det er for det meste heterofile som blir mest sjokkert over at skeive blir utsatt for hets, for jeg tror ikke at de fleste skeive er like sjokkert, sier Fraas og fortsetter:

– Det som er sjokkerende er at det skjer mens det er lyst ute i et helt vanlig, rolig boligstrøk. Jeg ser ikke på det som et sted der man pleier å bli utsatt for noe. Jeg ble sjokkert over at det skjedde der, med så grove ord og så høylytt mens det var lyst ute. Det ble jeg sjokkert over. For det er ting jeg kanskje tenker at forekommer sent på natta, og kanskje i strøk hvor det er mer lugubre folk.

Ifølge Fraas hadde hun og kjæresten kun rukket å gå i et par minutter etter at de gikk av bussen før de fikk mannen etter seg.

– Det var første gang vi hadde vært i sentrum etter markeringen, og vi hadde ikke gått lenger enn i fem minutter før vi fikk noe slengt etter oss. Jeg er ikke en jente som finner meg i en dritt, så min selvfølgelige reaksjon er egentlig å si «nei, kom deg vekk fra meg», men sist jeg gjorde det ble jeg jo slått ned. Så denne gangen valgte jeg heller å overse, sier Fraas.

Influenseren tror ikke at man innser hvor utsatt man kan være hvis man ikke har opplevd vold mot seg tidligere. Fortsatt kan hun tenke at hun er stor og sterk, og at ingen kan gjøre noe mot henne. Men denne gang kjente hun ikke på håpet, og Fraas tok seg selv i å stille spørsmålene: «Er det sånn det er blitt nå?», «kan vi ikke være her mer?», «er det ikke trygt at vi synes mer?».

Les også: Gisle Agledahl reagerer på Pride-bråket: – Det er sexen som har vært ulovlig

– Støtten er enorm i samfunnet, men det gjør ikke opp for de som gjør skaden. Og selvfølgelig kan man ikke si at sånn er det blitt på grunn av en hendelse, vi kan ha hatt veldig uflaks at det skjedde akkurat da, men for meg så kjennes det ut som at det angrepet kan ha åpnet for at de som sitter med de holdningene uttrykker det mer høylytt, kanskje, sier Fraas.

Fraas sier at hun ikke vet hvem mannen er, og hun har ikke anmeldt saken til politiet.

Blitt redd for første gang: Krever ansvar fra politikerne

Christina Fraas innrømmer at hun etter tirsdagens hendelse etter masseskytingen helgen i forveien har gjort at hun føler seg redd for første gang.

– Jeg er blitt litt redd. Det setter en stuck. Det gjør meg veldig ukomfortabel. Jeg har nok levd kanskje litt vel beskyttet før. Jeg har stort sett vært i forhold med menn, og nå har jeg i to år vært sammen med en dame. Jeg har alltid vært opptatt av skeives rettigheter og gått i Pride-paraden, men jeg har ikke følt det på kroppen selv før jeg ble synlig skreiv, sier hun.

– Tror du at vi en gang kommer til å leve i en verden der man kan få elske den man vil?

– Ja, men jeg tror nok ikke at jeg lever når det skjer. Men vi skal jo selvfølgelig jobbe for det.

Fraas mener at politikerne må komme på banen om man skal få på plass et åpent samfunn som respekterer alle.

– Jeg synes politikerne kan gjøre veldig mye mer. Vi har en diskrimineringslov som sier at det ikke er lov å diskriminere på bakgrunn av kjønn og kjønnsuttrykk og legning. Likevel synes jeg de ser gjennom fingrene på ganske mye. Blant annet gir de en del penger til konservative trossamfunn som definitivt bryter med disse lovene. Det bør håndheves i større grad, sier Fraas og fortsetter:

– For det er i de strenge religiøse miljøene problemet oppstår. Jeg er veldig opptatt av at det ikke skal være et hat mot muslimer eller kristne. For det er sinnssykt mange gode troende som absolutt ikke er homofober - men det er de små, men lukkede miljøene, der det fremdeles er veldig stigmatiserende å være homofil, som radikaliserer en del mennesker. Og det synes jeg vi egentlig ikke kan tillate i Norge. I hvert fall ikke når det er statsstøttet og egentlig skal være for alle.

Ringer ned Mental Helse-telefonen etter masseskytingen

Aslaug Timland Dale i Mental Helse Norge sier til Nettavisen at det både er overraskende og trist at vi i 2022 skal oppleve at dette skjer i Oslo.

Ifølge Dale har det vært en stor økning i antallet som ringer inn til deres hjelpetelefoner etter helgens hendelser. Hun sier det stort sett er skeive som er redde for egen sikkerhet, men også venner og bekjente.

– Vi har over 100 flere i døgnet på telefontjenestene våre, og det tilsvarende på vår døgnåpne chat. Uten at vi kan si at alle disse er knyttet opp mot hendelsen i Oslo, så vet vi at mange nye brukere har funnet oss, sier hun og legger til at de også opplevde folk som ringte inn til hjelpetelefonen natt til lørdag:

– Enkelte ringte mens de fortsatt sto i gata eller akkurat var kommet hjem i trygghet, fortsatt sterkt preget av hendelsen.

Men det er ikke bare rådløse foreldre og bekymrede mennesker som tar kontakt. Dale forteller også at det dessverre er mange som har misbrukt deres hjelpetelefoner i dagene etter angrepene.

– Vi har i etterkant av helgens hendelse innringere som gir utrykk for at de ble glade da det ble skutt mot det homofile miljøet i Oslo natt til lørdag. Også tidligere har vi med jevne mellomrom ved våre tjenester personer som gir utrykk for sterke negative og diskriminerende tanker rundt homofili.

– Vi har også sett ved våre tjenester at enkelte som egentlig har tenkt at man får være glad i hvem man vil, på en måte forstår at dette skjer, uten at de bifaller handlingen selvsagt, fordi Pride er «mye», og de kanskje ikke er helt med på at Pride egentlig er for alle. Dette er også en skummel «bieffekt» oppi dette, sier Dale.

Opplever et enormt trykk

Kommunikasjonsrådgiver i Amnesty Norge, Kajin Alipoor, vil ikke si noe om den konkrete hendelsen Fraas opplevde, men kan fortelle til Nettavisen at også de i dagene etter angrepet opplever et enormt trykk i sin kanaler fra folk som ønsker en forandring.

– Vi opplever at det nå er mange bestillinger av regnbuearmbåndet. Vi selger det jo i utgangspunktet året rundt, men etter helgens hendelse har vi fått inn over 10.000 bestillinger.

– Det bare viser at kampen fortsetter og at folket står samlet i en tid som dette, og at det er bare enkeltindivider som skiller seg ut.

Alipoor tror mange har fått øynene opp for hvor mye trakassering skeive opplever i hverdagen, og at de nå innser at de vil være med i kampen.

– Jeg tror mange er i sin egen boble vanligvis, og at man ikke får helt med seg hva den gruppen mennesker går gjennom i hverdagen. Men etter helgen ser vi at det er et stort trykk i våre sosiale kanaler med folk som spør om hva de kan gjøre for å bidra til forandring. Det er veldig godt å se, for det betyr jo bare at folket står sammen og vil ha en forandring.