Den siste tiden har flere kjendiser begynt å bære plagg som prydes av solsikker på offentlige arrangementer. Bakgrunnen for den voksende blomsterbevegelsen er klar: å rette oppmerksomhet til det ukrainske folk og den pågående krigen.

I slutten av februar troppet den irske «Outlander»-stjernen Caitriona Balfe (42) opp på den røde løperen med en helt spesiell detalj. I vesken hadde hun tatt med seg en solsikke som fikk fansen til å sperre opp øynene.

Les også: Dette er Putins «ukjente» døtre

På kort tid var det flere som spekulerte på hva blomsten kunne bety. Kommentarfeltene gikk varmt, og flere hevdet at solsikkedetaljen var et bevisst symbol fra Balfe.

Solsikken er Ukrainas nasjonalblomst, og har nylig fått en helt annen betydning. Den har lenge vært et symbol på fred, og etter den russiske invasjonen av Ukraina tas blomsten i bruk igjen, som nå symboliserer håp og motstand.

Balfe har foreløpig ikke kommentert de mange påstandene. På skuespillerinnens Instagram-profil har hun uttrykt sin støtte til Ukraina på andre vis. Blant annet ved å dele bilde av det ukrainske flagget og kommenterte at «hjertet hennes blør for det ukrainske folk».

Detaljen var på plass i siste liten

Den irske skuespilleren er ikke den eneste som tilsynelatende viser sin solidaritet gjennom solsikken.

I løpet av de to siste ukene har USAs førstedame Jill Biden (70) ved to anledninger båret plagg med solsikker for å vise sin solidaritet.

Les også: Russiske kjendiser trosser Putin: – Vi vil ikke ha krig

Under et arrangement i Det hvite hus 28. februar hadde Biden på seg en hvit ansiktsmaske med en brodert solsikke.

Det hvite hus bekreftet senere at Biden brukte plagget for å vise sin støtte til Ukrainas befolkning.

Men hun ga seg ikke der. Kun dager etter var 70-åringen igjen å se iført det ukrainske symbolet for håp.

I en blå satengkjole med en solsikke brodert på håndleddet viste Biden nok en gang sin motstand til krigen, og var i godt selskap med Ukrainas ambassadør, Oksana Markarova (45), under talen til president Joe Biden (79) i Washington D.C.

CNN-reporter Kate Bennett kunne avsløre at blomstertilbehøret ble sydd på Bidens kjole bare timer før hun viste seg offentlig med solsikken.

Førstedamen har også tatt til Twitter for å uttrykke sin støtte.

Det internasjonale engasjementet har også nådd Norge, og blant annet har artist Maria Mena (36) brukt solsikker for å vise sin solidaritet.

Les også: Petter Stordalen åpner hotelldørene for flyktningene

I en Instagramstory torsdag viste Mena frem sine nye negler som var dekorert med solsikker, til ære for Ukraina.

Oppfordrer til solidaritet

I sosiale medier oppfordres det nå til å dele bilder av solsikker for å vise at man står sammen i støtte og solidaritet til det ukrainske folk.

Det tok ikke lang tid før solsikken og dens symbolikk ble tatt i bruk etter invasjonen mot Ukraina startet 24. februar. Verden over har demonstranter båret buketter for å vise sin støtte.

Solsikken har ikke bare blitt adoptert som et symbol på håp og motstand av demonstranter, den er også en viktig del av Ukrainas kultur og historie.

Les også: Russisk Eurovision-representant gikk hardt ut mot Putin: Nå er Instagram-profilen slettet

Siden midten av 1700-tallet har solsikker blitt dyrket i Ukraina, og blomsten bidrar også til landet økonomi og står i dag for minst 70% av verdens eksport av solsikkeolje.