Se video. Her vinner Henrik Eijsink «Farmen» 2022:

STANGE (Nettavisen): Etter over elleve intense uker på Li gård var det til slutt Henrik Eijsink (26) som kunne slippe jubelen løs og kalle seg vinneren av «Farmen» 2022.

Med stillingen sju–tre og en overkjøring av konkurrenten Andrea Rosli (24) var det ingen tvil om at Eijsink ville stikke av med hytte og bil.

Les også: Slått ut rett før finalen: – Sterkt preget av problemer

– Det føles bra og litt rart. Mest av alt føler jeg meg veldig sliten, uttalte Eijsink til Nettavisen da han møtte pressen like etter at seieren var i boks tidligere i høst.

– Jeg har jo tenkt at det var en mulighet, men da jeg kom inn på gården her tenkte jeg ikke på at jeg skulle vinne bil og hytte om elleve uker. Det føltes veldig fjernt, og det gjør det for så vidt fortsatt, sa han videre.

Overlegen seier

Eijsink sikret seg finaleplassen etter å ha slått ut Bente Rabba i melkespannholding. Da hadde allerede Rosli sikret seg en finaleplass, etter at hun vant semifinalen hvor deltakerne skulle lage en bolle og en vase i keramikk.

Den store finalen i kunnskap gikk dermed av stabelen med Rosli og Eijsink på hver sin side, med ett poeng hver.

Eijsink sikret seg poeng på poeng, mens Rosli svarte mye feil og bommet på flere oppgaver. Det sikret han til slutt seieren.

– Jeg trodde ikke på det før Niklas sa det, fordi Andrea har overrasket gang på gang den siste uka. Hun har vist masse kunnskap i mange forskjellige ting, så den seieren var på ingen måte klar for meg før den faktisk var det.

– I mitt hode føltes det jevnt, men det er helt sikkert fordi jeg ikke turte å tenke at det gikk riktig vei før seieren faktisk var i boks.

Det er ingen tvil om at Eijsink og Rosli har blitt gode venner inne på gården, og hele finalen har bar preg av deres sterke vennskap. At Eijsink var den som stakk av med seieren tar Rosli overhodet ikke tungt.

– Det er veldig hyggelig at Henrik vant. Vi har hatt det så fint sammen de siste dagene, da spesielt det siste døgnet. Vi er veldig glad i hverandre, så det er kjempedeilig at Henrik vinner i dag, sa Rosli til Nettavisen på finaledagen.

Les også: Tårevåt «Farmen»-avskjed like før semifinalen

Rosli har den siste uken imponert i en rekke øvelser, men selv forteller hun at hun ikke har hatt god tro på at hun skulle ende opp i finalen. Av den grunn har hun heller ikke tittet noe særlig i gårdsboka, og stilte litt dårligere forberedt til kunnskapskonkurranse enn konkurrenten.

– Jeg har jo ikke åpnet boken, det burde jeg kanskje gjort. Men jeg trodde det var null sjanse for at jeg skulle stå i finalen, så da jeg først sto her så var jeg ikke forberedt.

– Angrer du på det nå?

– Man skal ikke angre på noe. Men broren min har sagt i veldig mange år at jeg må åpne bøker, så kanskje jeg skal bli flinkere til det, sier hun med et smil.

Andrea Rosli hadde blitt lovet et vinnerkyss av «Farmen»-flørten Lasse Fredheim. Det ble ikke seier, men vinnerkyss skulle likevel deles ut. Se video:

Fikk underkjent oppgave – kom ikke med på TV

Selv om det på TV-skjermen ser ut til at finalen går knirkefritt for seg, kan Nettavisens journalister på stedet kan avsløre at det er et øyeblikk som ikke vises på skjermen.

I den femte oppgaven skal finalistene bygge en ramme som skal passe inn i en boks, men her oppstår det altså dramatikk. Finalistene får forklart at de skal lage en ramme med ytre mål på 30x30 cm, og rammen vil godkjennes ved at den får plass i en boks og at en kloss får plass oppi rammen igjen. De får tolv minutter på oppgaven.

– Her gjelder det å sage rett, spikre ryddig og måle nøyaktig, forklarte programleder Niklas Baarli.

Finalistene saget og spikret det de hadde, og leverer begge to noe. Roslis ramme hang ikke sammen, og hun fikk ikke godkjent sin ramme. Eijsinks ramme sklei derimot som hånd i hanske ned i det den skulle, men i første omgang ble den ikke godkjent sin av programleder Baarli. Grunnen var at den ikke var på linje med boksen den sto i.

– Det er sånne ting som det jeg er veldig dårlig på, for jeg er nøye på regler. Så da jeg så den boksen gikk inn i rammen, så tenkte jeg selvfølgelig at dette gikk bra. Når Niklas sier den er underkjent da blir jeg helt satt ut. Det var helt sikkert synlig på meg og, for da gikk rullegardinen ned.

Les også: Avslører dramatikk bak kamera: Ble tatt ut av gården i flere timer

Etter protest fra Eijsink selv, som påpekte at det aldri var et krav at rammen og boksen skulle være linje, fikk han til slutt godkjent sin ramme.

– Det var ordentlig tøft, og jeg følte jeg måtte si ifra. Så var det jo deilig at jeg hadde rett til slutt, hvis ikke hadde jeg nok gnagd på den enda, sier han med et smil.

Eijisinks motstander Rosli reagerte også på avgjørelsen, men er glad for at det ble rettet opp i.

– Jeg ble nok like satt ut som Henrik egentlig. Det var ikke en del av briefen det han røk på, så jeg var helt enig med han, egentlig. Jeg vet at Henrik er petimeter og veldig firkantet når det kommer til regler, men der hadde han faen et poeng, sier Rosli lattermildt.

– En misforståelse

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, forklarer til Nettavisen at det oppsto en misforståelse mellom enkelte ledd i produksjonen og hadde blitt godkjent uavhengig om Eijsink hadde protestert eller ikke. Oppgaven skulle løses slik den blir vist på TV hele veien.

– Oppgaven hvor de to finalistene skulle bygge en boks var hele tiden ment å være slik den ble vist på TV, men det stemmer at det var en liten misforståelse mellom noen ledd i produksjonen som gjorde at Henrik først fikk beskjed om at hans boks var underkjent. Dette ble imidlertid rettet opp i raskt, sier Dahl og legger til:

– Det var aldri noen fare for at dette kunne kostet Henrik en kniv.