Rudolf Hess var Adolf Hitlers stedfortreder og den tredje mektigste mannen i Nazi-Tyskland, etter Hitler og Hermann Göring.

Han er også hovedpersonen i en av de merkeligste hendelsene under 2. verdenskrig.

Hendelsesforløpet skapte et spørsmål det har tatt nesten 80 år å få svar på. Men før vi kommer dit, dette er bakgrunnshistorien:

Feilet fullstendig

Mens natten legger seg over Tyskland den 10. mai 1941, tar Rudolf Hess av i en Messerschmitt Bf-110 fra en flystripe nær byen Augsburg sør i landet.

Flyet setter kursen nordover, over Nordsjøen. Over Skottland spenner Rudolf Hess på seg en fallskjerm og hopper ut.

Det viste seg at Hess fryktet at Tyskland ville havne i en tofrontskrig mellom Russland og Storbritannia. På eget inititativ, og uten at Hitler var informert, hadde han dratt for å sette i gang fredsforhandlinger.

Men planen feilet grovt. Hitler slo umiddelbart hånden av Hess, erklærte ham sinnssyk og beordret Hess skutt ved første anledning for landsforræderi.

Hess ble tatt til fange av britene, og satt bak lås og slå fram til krigens slutt. Deretter ble han overlevert til Nürnbergprosessen, og dømt til livsstid i Spandau-fengselet.

Mysteriet om Rudolf Hess og «fange nr. 7»

Her kunne historien om Rudolf Hess ha sluttet, men isteden blir han på ny hovedpersonen i et mysterium som først nå har fått sitt svar - 78 år senere.

I det beryktede Spandau-fengselet var Hess ganske enkelt fange nummer 7. Men rett etter at han ble tatt til fange i 1941 begynte det å svirre et rykte om at mannen som satt fengslet i Tower of London slett ikke var Rudolf Hess, men en bedrager.

Og følgelig at fange nummer 7 var en ganske annen person enn Hess selv.

Ryktet hadde utgangspunkt i en lang rekke ubesvarte spørsmål om den merkelige planen om å starte fredsforhandlinger på egen hånd. Hvorfor ville en av nazistenes toppledere finne på noe slikt? Var det britene som hadde kokt det hele sammen for å skape forvirring?

Ryktet fikk ytterligere fart på seg etter 1945 da bildene av Hess fra fengselet viste en mann som så ganske annerledes ut enn Hess som nazi-topp.

Fengselslegen Hugh Thomas var blant dem som tvilte på at det var Rudolf Hess som satt fengslet. Han hevdet fange nummer 7 ikke hadde arrene til Hess og at tannavtrykket ikke stemte.

DNA-test ga svaret

Fange nummer 7 ble sittende i Spandau-fengselet fram til 1987 - fra 1966 som eneste innsatt. Om ettermiddagen den 18. august ble han funnet død i et uthus i fengselshagen med en ledning rundt halsen, muligens kvalt og drept.

Rudolf Hess ble gravlagt i Wunsiedel, og graven ble et yndet minnesmerke for nynazister fram til den ble slettet i 2011. Likrestene ble kremert og spredt på havet, og alle DNA-spor av fange nummer 7 var tilsynelatende forsvunnet.

Dermed var det duket for at mysteriet om hvem fange nummer 7 egentlig var aldri ville få sitt endelige svar.

Men, det viste seg at en blodprøve av fange nummer 7 tatt i 1982 var hermetisk lukket, og var i god nok stand for en DNA-test.

Et forskningsteam fra Walter Reed Army Medical Center og universitetet i Salzburg har nå sammenlignet DNA fra blodprøven med en direkte, mannlig etterkommer av Rudolf Hess.

Resultatet viser at blodprøven med 99,99 prosent sannsynlighet stammer fra Rudolf Hess.

- De har en perfekt match med Y-kromosomet og en mannlig etterkommer av Hess. Hvis dette var en bedrager, ville du ikke fått det resultatet, sier genforsker Turi King ved universitetet i Leicester til New Scientist.