(Melk & Honning): Til tross for at desember betyr førjulstid og adventskos, er (dessverre) julevask også en viktig del av det. Både vaske gulv og (for noen) rulle klær må med. Men hvordan gjør man det egentlig på best mulig måte, uten å slave rundt som Askepott?

Bak den norske Instagramkontoen @vaskmedmeg, som har gjort braksuksess de siste årene, står Raluca Moldovan. For sine 61.000 følgere på Instagram deler hun daglig av sin ekspertise med geniale vasketriks fra over ti år i bransjen.

Moldovan har også gitt ut en bok basert på Instagramsuksessen, og nå deler hun sine beste triks i ermet for den årlige julevasken. Følger du disse ti tipsene vil du garantert få det skinnende rent, så effektivt som mulig, før jul.

Slik får du årets julevask unna i en fei:

Finn motivasjonen

– Om det er å ringe en venn eller en gøy spilleliste – det er mange ting som kan påvirke humøret ditt mens du vasker. Men det som funker aller best for meg er å visualisere sluttresultatet.

Lag en plan

– Jeg liker å ta vasken rom for rom, eventuelt dele opp i fokusområder som vegger, inventar og gulv. På den måten sikrer du deg at du har full oversikt.

Realistisk tidsskjema

– Planen bør være realistisk. Jeg synes at det er best å fordele rommene på hvor mange dager du har på deg. Om man har skikkelig dårlig tid, hadde jeg prioritert de rommene med mest trafikk, som kjøkken, baderom, stue og inngang. Vinduene kan du droppe i år – de blir der i januar også. Og siden vi har både pynt og kanskje forskjellige sprayer på dem nå, hadde jeg ikke brukt tid på det.

Skaff deg utstyret du mangler

– Det er ikke mye du trenger for å ta julevasken, men om du begynner å innse at du må til butikken fordi du mangler noe, er det veldig sannsynlig at du dropper hele vaskinga.

– Et par kluter, 1-2 vaskepads, to fiskebørster, en vindusnal (til dusjvegger og speil), en skraper til keramiske topper og noen mopper er utstyret du trenger.

Støvsuging

– For mange overflater er støvsuging mest effektivt for vedlikehold. Støv og løst smuss samler seg i alle kroker, under og bak møbler sånn at vi ikke alltid ser det. Men støvsugingen er ikke bare for det estetiske, det forbedrer svært mye luftkvaliteten!

Rydd før du vasker

– Ikke gjør det samtidig – det tar altfor langt tid. Jeg mener ikke at du skal ha garasjesalg, men sett tingene på plass der de hører hjemme.

Såpe og vann

– Når det gjelder kjemi, sørger jeg for å ha en ovnsrens, en kalkfjerner, et sanitærmiddel og en god skurekrem – og selvfølgelig #hverdagsflasken min som inneholder en mild blanding av vann, en dråpe oppvaskmiddel og litt eterisk olje, som passer til alle overflater.

– Når det gjelder vann – ikke gå bananas! Fuktige mopper og kluter etterlater en mye renere overflate enn om du skulle brukt våt-metoden.

Riktig rekkefølge

– Vask fra toppen og nedover, og fra minst skittent til mest skittent. Slik minimerer du bruk av alle ressurser.

Deleger oppgaver

– Fra 6 år og oppover kan alle hjelpe til! Effektivitet og familietid på én gang.

Godt nok

– Gjør rent for at du og dine skal trives. Det er ingen som kommer på besøk for å lete etter alt du ikke rakk å tørke!

Bonus:

– Gi deg selv og de andre en god klapp på skulderen for vel gjennomført julevask.

Trenger du flere tips og inspirasjon, kan du sjekke ut @vaskemedmeg på Instagram.

3 smarte triks fra @vaskmedmeg

Slik får du stekebrettene klare til jul:

Slik får du dusjdørene skinnende rene:

Slik rengjør du filteret til kjøkkenviften:

Les også: Kjendismennenes beste gavetips: – Enhver mann med respekt for seg selv burde ha dette