Etter å ha blitt danket ut av Isak Dreyer (28) og Kjersti Grini (50) i øksekast, Øyunn Krogh (25) i en intens hinderløype og til slutt slått på målstreken av Marna Haugen (40) og Sophie Elise Isachsen (27) i en spennende kunnskapskonkurranse, var det til slutt Niklas Baarli (32), Dorthe Skappel (59) og Vebjørn Selbekk (52) som måtte pakke sekkene sine å forlate «Farmen kjendis» tirsdag kveld.

– Det var nok det motsatte av bittert. Jeg følte meg mentalt klar for å reise hjem, også var jeg uansett overbevist om at jeg aldri kom til å vinne «Farmen» i finalen. Jeg følte på en måte at jeg hadde kommet så langt som jeg kunne, så det å ryke der føltes helt fantastisk, sier Niklas Baarli til Nettavisen.

Les også: Niklas Baarli voldstruet etter «Farmen kjendis». Nå vurderer TV 2 politianmeldelse

En som derimot ikke tok like lett på det å måtte reise hjem var Vebjørn Selbekk. Overfor Nettavisen setter Dagen-redaktøren spørsmålstegn ved det ene øksekastet til Isak Dreyer, og kritiserer TV 2 for å ikke være tydelige i reglene i den avgjørende konkurransen.

Hevder Isak Dreyer bommet på blinken

I den første kvalifiseringskonkurransen i finaleuken i «Farmen kjendis» ble to av de som kom best ut av øksekastkonkurransen automatisk kvalifisert videre til gårdskonkurransene, og var dermed fortsatt videre i kampen for tilværelsen.

Etter at samtlige av deltakerne hadde bommet, stod det til slutt mellom den tidligere håndballstjernen Kjersti Grini, «Norges tøffeste»-vinneren Isak Dreyer og Vebjørn Selbekk. Selbekk var den første til å bomme av de tre ovennevnte, men nå spekulerer 52-åringen på om det egentlig var Dreyer som bommet først.

– Det ene kastet til Isak var jo faktisk utafor etter min mening. Han bommet på blinken. Men det er jo et definisjonsspørsmål om øksen må treffe poengområdet eller ikke. For den traff tavla, men fra sidelinja så det for meg ut til at øksen ikke traff der poengene teltes, sier Selbekk og legger ikke skjul på at han følte seg litt lurt der og da.

– Jeg ble veldig bitter der og da. Jeg vet ikke om det kommer med på TV eller ikke, men jeg måtte ta meg en lang gåtur med Kjersti Grini etter øksekastkonkurransen. Jeg var så skuffa og måtte lufte hodet. Jeg tror Kjersti måtte bruke alt hun kunne av idrettspsykologi for å roe meg ned, fortsetter han.

Følte at en reell sjanse forsvant

Ifølge Selbekk skal også produksjonen ha brukt tid på godkjenningen av det nevnte kastet til Dreyer, men skal til slutt ha konkludert med at kastet var godkjent. At det i det hele tatt var noen tvil rundt kastet gjorde Selbekk enda mer bitter for at han ikke klarte å kvalifisere seg.

– Men gikk dere ikke gjennom reglene tydelig før dere startet?

– Jeg skal ikke påstå at det var noe galt som skjedde der, men jeg kan ikke huske at vi gjorde det. For all del, øksa stod i tavla, men for meg så det ut til at den var utenfor blinken og poengområdet, sier Selbekk.

Les også: «Farmen kjendis»-Vebjørns kone fikk truse-nekt av TV 2: – Fikk aldri se den

– Og det som var ekstra bittert med det var at jeg faktisk hadde en reell sjanse til å vinne. Heine (Heine Totland) hadde overraskende nok bommet, og hvis Isak også bommet så hadde jeg klart å kvalifisere meg sammen med Kjersti. Men de dømte det som de dømte det, så det må man jo bare ta til etterretning, fortsetter han.

TV 2 har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser om hvilke regler som gjaldt under den avgjørende kvalifiseringskonkurransen.

Selv om Selbekk gjerne skulle ønske at kvalifiseringskonkurransen hadde gått annerledes for seg, understreker 52-åringen at han ikke lenger bærer noe nag over utfallet.

– Isak fikk jo stilt inn siktet til slutt og dunket til. Jeg tror han kunne stått å dunke til midt i blinken til langt ute på kvelden. Så han er jo en veldig god øksekaster og Kjersti Grini har ikke gjort annet enn å kaste gjennom sin idrettskarriere, så jeg er egentlig veldig fornøyd med at jeg var der oppe å konkurrerte blant dem, sier Selbekk.

Vurderte å trekke seg

En annen grunn for hvorfor det ble så viktig for Selbekk å vinne øksekastkonkurransen var det faktum at han aller helst ville unngå å måtte møte den mye omtalte hinderløypen.

Selbekk forteller at han gjennom hele oppholdet hadde grudd seg til å eventuelt måtte gjennomføre en hinderløype på «Farmen», så da han innså at han nå stod på et punkt der han faktisk måtte - vurderte han å la være.

– Nei, jeg har ikke noe vannskrekk eller noe sånt, men det var kombinasjonen av bevegelige hinder i vann som jeg kunne skli å slå meg på som gjorde meg skremt. Konsekvensene rett og slett. Og når vi først kom dit så var jo løypa helt hinsides. I tillegg var Røde Kors på plass for første gang under hele oppholdet, og det hjalp ikke akkurat på nervene, ler Selbekk.

Likevel bet Selbekk tennene sammen og fullførte løypen. Til tross for at han kom på en nest sisteplass, ble det likevel et av høydepunktene under hele oppholdet for 52-åringen.

– Det ser sikkert helt komisk ut på TV, men for meg var det en seier bare det å komme meg gjennom den. Jeg fikk en helt voldsom mestringsfølelse, minnes han.

Kvalifisering ble det dermed ikke, og ikke noe særlig bedre gikk det i den siste og avgjørende kvalifiseringskonkurransen der Selbekk møtte Skappel, Haugen, Baarli og Isachsen til en kunnskapskonkurranse.

Les også: Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende

Til tross for at de andre deltakerne var skråsikre på at det var Selbekk som skulle gå av med seieren her, ble han slått på målstreken av Sophie Elise Isachsen og Marna Hauge.

– Det viser jo det som jeg har hevdet hele tiden: Folk har et helt feil bilde av Sophie. Hun er kjempesmart og det viste hun nok en gang i konkurransen, sier Selbekk.

Dorthe Skappel tapte med vilje

Selbekk var imidlertid ikke den eneste som ble slått på målstreken i kunnskapskonkurransen. Etter at Baarli og Selbekk hadde røket ut, stod det til slutt mellom Skappel, Isachsen og Marna.

På håret klarer Skappel akkurat ikke å kvalifisere seg da hun svarer feil på et siste og avgjørende spørsmål.

– For å være helt ærlig så ville jeg ut. Jeg orket ikke mer. Jeg var så utrolig sliten og jeg hadde aldri som mål å vinne. Målet mitt var å være der så lenge som mulig i forhold til å drifte gården. Så jeg var egentlig helt fornøyd, jeg, sier Skappel til Nettavisen og avslører at hun valgte å tape med vilje.

– Det handler om at det var noen som veldig gjerne vil til finalen og som hadde store ønsker om å vinne, og da synes jeg det var helt greit. I tillegg var jeg veldig sliten. Det ble litt mye kaos der inne den siste uken.

Les også: Dorthe Skappel letter på sløret om «Farmen kjendis»-tilværelsen: – Var utrolig belastende

Ifølge Skappel ga hun ikke noe særlig innsats i hinderløypa, men ville gjennomføre den for barnebarna hennes sin skyld som gledet seg over å se bestemor gjennomføre den. Når det kom til kunnskapskonkurransen hevder Skappel at hun svarte feil med vilje på spørsmål hun egentlig kunne.

– Jeg ble faktisk redd for at jeg hadde svart riktig på det ene, avgjørende spørsmålet mot Sophie. Da ble jeg veldig engstelig, ler Skappel og fortsetter:

– Det fristet så lite å dra tilbake på gården. Tanken på enda flere netter i den utrolige møkkete senga og være med på enda flere konkurranser som jeg egentlig bare synes var slitsom, det hadde jeg ikke noe lyst til rett og slett.

Gjensynet med familien og 2022 kunne med andre ord ikke komme på et bedre tidspunkt for «God kveld Norge»-programlederen. Men velkomsten ble ikke akkurat som hun hadde sett for seg.

– Da jeg kom hjem ble de egentlig mest overrasket over at jeg kom hjem nå. Jeg tror de var litt skuffet over at jeg ikke kom meg lenger når jeg først hadde kommet så langt. I tillegg synes de at de fem ukene hadde gått veldig fort, mens jeg synes det hadde gått veldig sakte. Så jeg tror jeg var mest glad for å se dem, enn de var å se meg, ler Skappel.