Her går årets vinner av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» i mål. Se videoen:

De to siste månedene har ti kjendiser kjempet om den gjeve tittelen som «Norges tøffeste kjendis», og torsdag kveld er endelig tid for å finne ut hvilken kjendis som stikker av med seieren.

Etter flere tøffe etapper og fysiske påkjenninger var det Vegard Ylvisåker (43), Fritz Aanes (44), og Ida Njåtun (31) som kjempet om førsteplassen.

Nytt for denne sesongen er at den avsluttende etappen foregikk i Longyearbyen på Svalbard. I den avgjørende etappen måtte de tre finalistene ferdes på ski ved hjelp av hver sin trekkhund. Deretter padlet de over en fjord før de gikk den siste innspurten til fots.

En bratt oppoverbakke var det siste hinderet før vinneren krysset målstreken, og det var lenge jevnt mellom Ylvisåker og Njåtun. Men Ylvisåker klarte å ta overtaket og dermed krysset målstreken først.

Knakk sammen

Det ble svært emosjonelt da 43-åringen kjempet seg opp den bratte bakken, og da han innså at seieren var hans klarte han ikke å holde tilbake tårene.

Det ble mer tårer og snørr enn vill jubel på Svalbard, og da Ylvisåker nærmest kollapset i mål tok også programleder Tom Stiansen (52) og den utslåtte deltakeren Jørgen Evensen (31) til tårene.

– Jeg raknet helt da jeg kom over streken. Jeg klarte ikke å ordlegge meg, jeg var så sliten og tårene trillet, sier Ylvisåker til Nettavisen.

Les også: Dramatikk på «71 grader nord»: Ble rammet av mystiske smerter

Det er ingen tvil om at seieren var et stort øyeblikk for Ylvisåker, for det er noe han har drømt om i over 20 år.

– Jeg har sett på «71 grader nord» siden det begynte i 1999, og har alltid tenkt at jeg har lyst til å være med. Jeg liker jo å vinne ting, også elsker jeg Svalbard. Alt det der sammen ble bare en for stor suppe emosjonelt, sier 43-åringen.

Les også: Har takket nei til «71 grader nord» i flere år: Derfor vil han ikke se broren på skjermen

I tillegg gleder han seg til listen over «71 grader nord»-vinnerne oppdateres på Wikipedia etter at det omsider blir avslørt torsdag kveld at han stakk av med seieren.

– Det er veldig gøy at jeg skal inn på den listen der sammen med Olaf Tufte og Petter Schjerven. Det er en stor bragd i livet. Jeg er ganske stolt av det, for det var ikke lett, sier han spøkefullt.

Var minutter unna førsteplassen

Den tidligere skøyteløperen Njåtun måtte se seg slått av Ylvisåker. Det så lenge ut til at 31-åringen kunne gå helt til topps, men hun krysset målstreken noen minutter etter Ylvisåker.

Hun legger ikke skjul på at hun hadde et sterkt ønske om å vinne og at andreplassen føltes kjip. Men hun er ikke skuffet over plasseringen, og unnet Ylvisåker seieren.

– Jeg skulle gjerne vunnet, men jeg unnet han seieren veldig. Det var veldig fortjent, sier Njåtun til Nettavisen.

Les også: «71 grader nord»-deltakerne hardt ut mot Helly Hansen: – En reise i ydmykelse

En som heller ikke tok tapet med et tungt hjerte var Fritz Aanes. Bryteren havnet på en tredjeplass, og han mener det var helt riktig at Njåtun og Ylvisåker lå i tet foran han.

– Jeg unnet dem mer å vinne enn meg selv. Jeg synes tredjeplass var helt fantastisk, sier Aanes til Nettavisen.

Ifølge 44-åringen var ikke hans ønske om å vinne like sterkt som de andre, og derfor mener han det var fortjent at Ylvisåker stakk av med seieren. Til tross for tredjeplassen følte Aanes at han vant på andre måter.

– For min del så fikk jeg det jeg var ute etter. Å få noen utfordringer i livet som man aldri ellers ville hatt. Og en av grunnene for å være med i programmet var for å møte noen nye mennesker og lære dem å kjenne. Dette er mennesker man aldri ville møtt hvis det ikke hadde vært for «71 grader nord», sier Aanes.

Dette skal han gjøre med premien

Ikke nok med at Ylvisåker sikret seg den gjeve tittelen «Norges tøffeste kjendis», han vant også den berømte bil-premien. Han er nå den heldige eieren av en helelektrisk Toyota bZ4X til en verdi av 450.000 kroner.

Men den har ikke 43-åringen planer om å beholde.

– Det er litt skuffende greier det der, fordi jeg har ikke råd til å ha den bilen, sier Ylvisåker.

De andre deltakerne var ikke klar over skatteregelen – da måtte Vegard Ylvisåker oppklare det hele. Se videoen under:


– Jeg må skatte av hele den bilen. Jeg er ikke en person som har 200-og-X tusen liggende klart til å cashe ut til en bil, legger han til.

Les også: Etterlyser to unge menn etter «71 grader nord»-innspilling: – Vil gjøre opp for meg

Selv om TV-profilen synes det er nokså stas å vinne en bil og gjerne skulle skrytt av det, er det imidlertid ikke verdt den høye prisen som må betales.

– Det hadde vært gøy å kjøre rundt og si at denne har jeg vunnet. Alternativet er at jeg må selge masse møbler, sånn at jeg har råd til å betale skatt for bilen. For da kan jeg peke og si at denne bilen har jeg vunnet, men vi må spise på gulvet.

Dette ble ikke vist på TV: – Skuffet

Det er imidlertid én seanse TV-seerne ikke får se i løpet av finaleetappen. Ifølge Njåtun støtte hun på en utfordring underveis i den siste etappen da hun oppdaget av kompasset var borte. Deltakerne var avhengige av kompass for navigering, men så kom Ylvisåker med redningen.

Det de andre deltakerne ikke visste var at Ylvisåker hadde et ekstra kompass på lager, og 43-åringen lånte bort sitt til Njåtun.

– Da jeg fortalte til gutta at jeg mistet mitt, så fikk jeg Vegard sitt ekstra kompass. Det var en veldig stor ting av han å gjøre, sier hun til Nettavisen.

Les også: Dramatikk på «71 grader nord»: Ble rammet av mystiske smerter

Men det skulle vise seg at Ylvisåker møtte samme skjebne, og kort tid etter mistet han også sitt kompass. Ettersom Njåtun lånte hans ekstra kompass, måtte han klare seg uten. Komikeren er utdannet trafikkflyger og har derfor mye kunnskap om navigering.

Dersom det manglende kompasset hadde kostet 43-åringen seieren, ville Njåtun definitivt kjent på dårlig samvittighet.

– At Vegard klarte seg likevel følte jeg var veldig riktig, for hvis det ekstra kompasset hadde ødelagt så ville jeg kjent på det.

Dette TV-øyeblikket ble altså ikke med i finaleepisoden, noe som skuffer Njåtun:

– Det er litt kjipt at det ikke kommer fram, for det betydde mye for meg, sier Njåtun og legger til:

– Jeg hadde gledet meg til å fortelle folk om det fine øyeblikket.