«Forelskelse har alltid herjet i slekta mi. Det er som om vår familie er disponert for å bli rammet av plutselig, omveltende og ofte helt ulogisk forelskelse».

Dette skriver Vendela Kirsebom i sin nye bok, «Vendela - alt jeg ikke har fortalt». Og hun har rett. Hennes familiehistorie er preget av store forelskelser og mye kjærlighet.

Vi har mormor Lulu fra Tyskland, som brøt med forloveden for å reise vekk med en norsk ingeniør. Og vi har moren Ingi, som etter en ferieflørt i Tyrka kom hjem til Sverige med en spire i magen. Og så har vi spiren selv, Vendela, som har skapt mange overskrifter med sin nye kjæreste Petter Pilgaard.

Men kjærligheten gjør ikke alltid blind. De tre generasjonene Kirsebom er nemlig sterke damer som jobber iherdig for å nå målene sine.

- Jeg kjenner meg egentlig igjen i både mormor og mamma. Det å stå på og klare seg selv og å ta en del valg som er litt utradisjonelle, sier hun da vi møter henne på Frogner en kald høstdag i oktober.

- Jeg har helt sikkert fått mye av personligheten min fra dem, uten at jeg tenker så mye på det. Det er klart at man blir ganske sterk av å få leve med to så sterke kvinner, smiler hun.

Nært forhold til mormoren

Det var mormoren hun var mest lik. De bodde bare noen få t-banestopp fra hverandre og var ofte sammen.

- Jeg var så glad i hennes styrke og livsglede og enorme positivitet til alt. Jeg var veldig nære mormoren min, forteller hun.

- Mammaen min og jeg er mer ulike, med tanke på alt mulig; interesser, klær, sminke ... Min mormor var opptatt av sånne ting, og jeg syntes det var veldig gøy. Så det gjorde at vi hadde et tett, godt forhold, sier hun, men påpeker at hun selvsagt har et nært forhold til moren sin også.

Mormoren fortalte mye om livet sitt som ung.

- Det var så spennende å høre om krigen - tenk, hun gikk gjennom to verdenskriger. Det er få mennesker man treffer som har gjort det. Jeg elsket historiene hennes, sier hun.

- Jeg tror det var vanskelig på mange måter

Mormoren vokste opp i Tyskland på 1920-tallet. I løpet av sitt femtende leveår mistet hun både faren og broren. Tilbake sto hun med moren og sin autistiske bror.

Etter noen år ble Lulu forlovet med en jusstudent. Han var travel og måtte stadig utsette bryllupet. I ventetiden reiste hun til England for å jobbe, og her møtte hun en norsk ingeniør. Gustaf Newton Kirsebom var 15 år eldre enn henne og forlovet med en dame i Norge.

Fem dager etter at de møttes første gang, brøt de med hver sin forlovede og giftet seg.

Ekteparet ble i England noen år. De fikk to barn og livet var godt. Men så begynte det å ulme i Europa. En ny verdenskrig var i anmarsj. I 1939 fikk tyske Lulu ikke lenger bli i Storbritannia. Familien flyktet til Norge.

- Jeg tror det var vanskelig på mange måter. De kom til Norge på en tid hvor hun som tysk ikke var spesielt akseptert. Men hun var en person som alle ble glade i. Jeg vet at hun snudde hele stedet til å elske henne. Det snakket hun mye om.

Følte seg annerledes

Krigen tok slutt, og livet til Kirsebom-familien roet seg. Ingi vokste opp til å bli en sterk og selvstendig kvinne. I 1966 dro hun på pakketur til Istanbul og traff en kjekk, blond tyrker. Ahmet Demir Özkal fridde før ferien var slutt, men Ingi takket nei og dro hjem.

En del av Ahmet ble likevel med tilbake. Ingi var gravid. Hun ble alenemor i et tiår hvor de fleste levde som kjernefamilier.

- Hun var kjempesterk, sier Kirsebom.

- Hun har levd det livet hun har lyst til å leve og tatt de valgene hun har gjort for seg selv og meg, og det syns jeg er bra.

Likevel vokste Vendela opp med en følelse av å være annerledes. Hun bodde i en leilighet med bare moren sin, mens vennene hadde både pappa og søsken.

- Jeg trodde at jeg var annerledes. Men i voksen alder møtte jeg barndomsvenninnene mine igjen. Da jeg fortalte at jeg hadde følt meg annerledes, utbrøt de: «Det var ikke du som var annerledes, det var vi!», sier hun, og fortsetter:

- Det er rart hvordan man oppfatter ting. De syntes mitt liv var eksotisk og spennende og fantastisk. Det er vel noe med at man opplever ting forskjellig. Som liten ønsker man seg det man ikke har. Jeg ville ha mamma, pappa og søsken, mens de tenkte: «Wow, enebarn, ingen pappa ... superdeilig!».

Fikk kontakt med faren

Men Vendela ønsket seg en far. Moren prøvde å ta kontakt med faren i Tyrkia, men fikk aldri noe svar.

- Hun sendte et brev, men enten fikk han ikke brevet eller så åpnet han det ikke. I hvert fall ble det til at han ikke visste om meg, sier hun.

I 2012 skulle det bli endret. NRK-programmet «Hva har du i bagasjen?» klarte å spore opp faren og fortalte ham at han hadde en datter i Norge.

- Han var ikke forbauset, han var bare åpen og glad. Han hadde ønsket seg en jente i hele sitt liv, forteller Kirsebom.

Hun klarer nesten ikke beskrive følelsene hun fikk da hun endelig møtte faren sin.

- Det er så spesielt å møte en du har drømt om å møte hele livet. Jeg var kjempeheldig. Den fantastiske kärleken, omsorgen, inkluderingen ... Det var en fantastisk opplevelse.

Ny storfamilie

Hun og faren ble fort kjent og fant mange fellestrekk.

- Vi hadde en fantastisk tid sammen. Sommeren før han døde var vi mye sammen. Og jeg følte en sterk nærhet. Vi pratet om alt i mange, mange timer. Da følte jeg at vi var veldig like.

Faren døde et par år etter at de fikk kontakt. Men selv om han er borte, er Kirsebom fremdeles knyttet til sin tyrkiske familie.

- Vi er like tette som om han fortsatt var her. Brødrene mine, deres koner, bonusmammaen min, tanten min, kusiner, fettere ... Det er så hyggelig, sier Kirsebom.

- Er det stor forskjell på din skandinaviske og din tyrkiske familie?

- Det er absolutt en kulturforskjell. De er veldig tette som familie, og det er nok mennesker som er født andre steder enn Skandinavia. Familie betyr alt, man er involvert i hverandres liv, man blander seg gjerne inn i hverandres liv, på godt og vondt, sier hun.

- Dødsdeilig å ta imot invasjonen

NRK-programleder Noman Mubashir «advarte» henne om at en tyrkisk familie var annerledes enn hun var vant til.

- Han sa: «Er du sikker på at du er klar for dette? For de kommer til å stå på døren din». Og sånn var det faktisk. De kom, alle sammen, og skulle være hos meg. Det er noe helt annet enn man opplever her, hvor man planlegger mer.

Kirsebom og døtrene ble raskt inkludert i familien. Blant annet fikk de være med da den ene broren skulle fri til kjæresten sin.

- Det var så romantisk at det var helt utrolig. Og så nervepirrende! Jeg tenke: «Gud, tenk om hun sier nei, og så sitter hele familien her og overhører frieriet,» ler hun.

Heldigvis sa hun ja.

Men familien stiller også opp i tøffe tider. I 2014 gikk Kirsebom gjennom et tøft samlivsbrudd som endte i retten.

- Det var en fryktelig grusom tid i livet mitt. Da var de der for meg hundre prosent. «Vi kommer, vi lager mat, vi kan kjøre barna, trenger du penger?». I Skandinavia er man mer forsiktig med å invadere andre. For på mange måter er det invaderende, selv om det er dødsdeilig å ta imot invasjonen.

- Hvordan har møtet med din nye familie endret deg?

- Jeg føler at jeg har endret meg veldig. For eksempel at jeg føler meg mye tryggere med meg selv, følelsen av at jeg har familien der uansett. Det har vært veldig fint og vakkert for meg.

- Hadde gjort mye før det

De fleste kjendiser har et øyeblikk i karrieren som ingen glemmer. For Vendela Kirsebom er dette da hun var på forsiden i Sports Illustrated i 1993.

- Er du lei av å snakke om dette bildet?

- Nei da, jeg er ikke lei. Det har gjort at jeg ble så kjent som jeg ble, og at jeg kan bruke varemerket mitt og bygge videre på det, sier hun, og fortsetter:

- Men jeg syns det er viktig å kommentere at jeg gjorde veeeldig mange andre ting i moteverden før det. «Gjennombruddet i ‘93», sier folk, men jeg hadde faktisk gjort mye før det. Og noen ganger lurer jeg på hvorfor det bare er fokus på det? Det som ikke handler om mote i det hele tatt.

- Det blir nesten som rockestjerner som opplever at den låta de egentlig ikke ville ha med på plata blir deres største hit?

- Ikke sant. Og det er ikke det fineste bildet jeg noen gang har tatt. Men det ble ikonisk.

- Har du et favoritt-fotoshoot?

- Det var vært så utrolig mange. Men alle fotoshootene jeg hadde med Bruce Weber, Patrick Demarchelier, Mikael Jansson, eller her i Norge, Fred Jonny, hvor alt funker - det er god lunsj, du har fått brief på forhånd, det er fin location, alt er veldig gjennomtenkt og opplevelsen blir morsom. Det syns jeg er veldig, veldig gøy. Og selvfølgelig turene med Sports Illustrated til eksotiske steder. Jeg har vært med på mye, sett mye, opplevd mye, smiler hun.

Mer naturlig tidligere

Men bransjen er i endring, og modellverden er ikke som den en gang var.

- Nå går det mye på Instagram, hvor mange følgere du har. Og bildene blir ofte fryktelig retusjert. Det var litt mer naturlig på min tid, tror jeg.

- Hvordan ville du vært hvis du var tenåring i dag?

- Jeg vet ikke. Men agenten min Mika (Kjellberg, jour. anm.) har sagt at jeg ville vært like suksessfull. Jeg ville sikkert elsket det like mye, for jeg elsker å stå foran kameraet.

- Ville du vært en selfiedronning på Instagram?

- Jeg er liiitt usikker, men kanskje? ler hun.

Møtene med Donald Trump

De siste par årene er det også et annet moment i Kirseboms liv som stadig blir trukket fram: Møtene med Donald Trump.

- Det er bare nå i det siste folk har blitt opptatt av det. Jeg har ikke måttet snakke om det gjennom hele karrieren, heldigvis, sier hun.

Historien som oftest trekkes fram, er da Trump var hennes bordkavaler under The White House Correspondents’ Dinner. Kort fortalt var Trump så ufin mot kvinner at Kirsebom til slutt ba om å få bytte bord.

- Synes du det er lett å snakke om Trump i dag?

- Ja, det er ikke vanskelig å snakke om ham. Det å ha et sånt kvinnesyns som han har syns jeg er vanskelig å akseptere. Og både det han sier og Twitter-opplegget hans er merkelig. Jeg syns det er rart at ikke rådgiverne hjelper med å finne måter å være en ordentlig president på, sier hun oppgitt.

Den siste tiden har kvinnesynet til en rekke mektige menn blitt kraftig kritisert. Bakgrunnen er skuespillere som har anklaget både produsenter og regissører for sextrakassering, med legenden Harvey Weinstein i spissen.

Kirsebom prøvde seg en periode som skuespiller i Hollywood. Hun forteller at hun aldri har hatt lignende opplevelser.

- Selvfølgelig har jeg hørt om episoder som andre har opplevd, men jeg har aldri vært i en situasjon hvor jeg har følt meg presset på noen som helst måte. Jeg har opplevd at folk har banket på døren og vært interessert, men det blir en annen greie. Det er ikke sånn at «hvis du ikke blir med meg nå, så kommer du ikke på coveret». Absolutt ikke noe sånn. Jeg syns det er helt grusomt å høre om, sier hun.

Fikk sin egen bodydouble

Hollywood-karrieren varte ikke så lenge, men hun rakk å spille i et par populære filmer. Mest kjent er hun for rollen som Arnold Schwarzeneggers kone i «Batman & Robin» i 1997.

- Jeg husker det som morsomt og positivt, det var kjempegøy. Selve innspillingen varte bare i tre dager, men det som var mest spennende og morsomt var alt rundt. Alle klærne ble spesialsydd, og jeg ble fløyet til London for å støpe bodydouble-Vendela, sier hun.

Bodydouble-Vendela-en ble brukt da hennes karakter Nora Fries skulle være helt frossen.

- Eksisterer fremdeles bodydouble-en?

- Jeg fikk faktisk selve ansiktet, men har ikke kroppen. De sprayet den i gull, så den er veldig kul å ha.

Liker ikke å se seg selv på TV

I boka skriver hun at hun aldri har sett filmen.

- Jeg har faktisk ikke det. Men da vi lagde «Vendela + Petter» ville filmteamet at vi skulle se den. «Å nei, det orker jeg ikke,» tenkte jeg. Men det var morsomt å se, selv om vi ikke så hele filmen, sier hun.

Filmen blir i ettertid regnet som en av tidenes dårligste «Batman»-filmer.

- Jeg har ikke sett alle de andre «Batman»-filmene, men det virket som den var fra en tid som ikke eksisterer lenger. Helt merkelig, faktisk. Alt virket så stivt. Nei, det var supermerkelig å se litt av den, altså.

Hun innrømmer at hun sjeldent ser ting hun gjør selv, særlig ting som går på TV.

- Jeg føler at «nå er jeg ferdig med det». Og så tenker jeg: «Uff, høres stemmen min sånn ut?». Jeg tror «Farmen Kjendis» var eneste gangen jeg så litt. Det var veldig morsomt, for da var vi en hel gjeng som så på sammen.

Ble forelsket

«Farmen Kjendis», som gikk på TV vinteren 2017, ble et nytt vendepunkt for Kirsebom.

- Selv om jeg har gjort hundre millioner intervjuer, tror jeg folk har hatt et inntrykk av at «åh, hun er modell». Men da jeg kom inn i stuen deres tre ganger i uken, ble det en annen type opplevelse.

«Det virker som mange liker meg bedre nå,» skriver hun i boken. Og tilbakemeldingene har vært mange.

- Det er kjempehyggelig! Nå er det så mange kalver som heter Vendela, og lam, grisunger, geitekillinger ... Til og med på Kongsgården ble det født en liten Vendela-kalv, som jeg har møtt. Og hun er modell, utstillingskalv. Selvfølgelig, ler hun.

Det aller hyggeligste med oppholdet på «Farmen», var likevel at hun møtte kjærligheten. Forholdet med Petter Pilgaard har fått massiv oppmerksomhet.

- Vi har møtt folk som sier at forholdet deres har blitt bedre, at vi er så fine sammen at de har blitt ekstra glade i hverandre. Og det skjer ofte, det har ikke bare skjedd én gang. Og folk som har det vanskelig som sier at programmet vårt gjør at de føler de har noe å leve for. Det høres jo helt vilt ut, men det er så rørende at det er helt utrolig. Og mange nevner aldersforskjellen, og sier at «13 år er da ingenting, vi har 18 års forskjell».

- Vi har bare lyst til å være sammen

- Flere har mistenkt at forholdet deres bare er et PR-stunt.

- Ja, og det er det fortsatt noen som tror! Det er veldig rart. Og siden vi er sammen, føler jeg nesten at jeg bare må le av det, sier hun.

- Petter og jeg snakket faktisk om det i går, at vi ikke vet hva vi skal gjøre for at alle skal skjønne at vi er sammen. Som jeg sa til ham i går: Hvis det hadde vært et stunt, hadde vi måttet bruke jækla mye tid på det, for vi er veldig mye sammen. Da måtte vi fått ekstremt mye ut av det. Vi er sammen, og det er ikke så mye mer å si.

- Hva er planene deres framover?

- Vi har bare lyst til å være sammen. Vi bor ikke sammen - vi har jo ikke vært kjærester så lenge, men vi koser oss som vi har det. Og vi har lyst til å lage mer TV sammen, så det kommer forhåpentligvis om litt, sier hun lurt.

Skal på bokturné

- Og hva er dine planer framover?

- Nå er det boklansering og signeringer. Jeg har en hel haug av dem. Og mange av dem vil skje sammen med Lothe. Så det skal bli veldig gøy, sier hun.

Lothe er selvsagt Leif Einar «Lothepus» Lothe, som etter «Farmen Kjendis» har blitt en nær venn av Kirsebom og Pilgaard. Han er også bokaktuell denne høsten.

- Jeg tror det blir en morsom kombinasjon av meg og Lothe, han har sine fans og jeg har mine. Jeg tror det blir en herlig blanding av ulike folk.

- Og kanskje litt sang?

Kirsebom ler hjertelig.

- Ja, vi må nok synge litt.