Den siste måneden har Tyrkia og Syria blitt rammet av to kraftige jordskjelv. Det første skjelvet skjedde 6. februar, og berørte sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria kraftig. Ødeleggelsene var massive, og over 50.000 mennesker mistet livet etter jordskjelvet.

Tidligere denne uken ble de to landene nok en gang rammet av et kraftig jordskjelv, og det ble rapportert at flere mennesker var skadet og fanget under rutinene.

Les også: Legger seg flat etter blemme: – Ikke meningen

Naturkatastrofene har rystet en hel verden, særlig etter at flere urovekkende bilder fra skjelvene har florert i mediebildet.

Det har også berørt Vendela Kirsebom (56). Hun er halvt tyrkisk, og befant seg i Tyrkia da det andre skjelvet inntraff.

– Helt grusomt

«Kompani Lauritzen»-aktuelle Kirsebom var på jobbreise tidligere i Tyrkia tidligere denne uken, og benyttet samtidig anledningen til å møte sin tyrkiske slekt i Istanbul.

Et par dager inn i reisen kom et jordskjelvet med styrke på 6,4 i den tyrkiske Hatay-provinsen, som grenser til Syria.

Da Nettavisen møtte Kirsebom under førpremieren av TV 2-programmet fortalte hun at hun og familien befant seg langt unna det rammede området, men hun legger ikke skjul på at det var en skremmende opplevelse.

– Vi var heldigvis ikke i nærheten av der jordskjelvet var, men å være i de rammede områdene var sikkert helt grusomt, sier Kirsebom til Nettavisen.

Hun forteller videre at familien fulgte nøye med på nyhetene om oppdateringer rundt jordskjelvet. Det har blitt meldt over 6000 etterskjelv, og totalt har over 44.000 mennesker mistet livet etter de to skjelvene i Tyrkia.

Les også: Ofret familien for TV-innspilling: – Ikke imponert

Det var stor uro i landet etter det første jordskjelvet, og redningsmannskap lette febrilsk etter overlevende i ruinene. Det har kommet flere rapporteringer om mennesker som overlevde i flere timer og dager i ruinene før de ble reddet ut.

Da det første jordskjelvet kom, satt det en svært bekymret Kirsebom i Norge og var engstelig for sine tyrkiske familiemedlemmer.

– Det var fryktelig. Da jeg våknet og skjønte hva som hadde skjedd kontaktet jeg alle i familien med en gang for å høre om alt gikk bra. Heldigvis var alle i min familie trygge.

Familien bidrar

Etter skjelvene har det vært stor misnøye blant lokalbefolkningen, og flere har vært fortvilet over det langsomme rednings- og hjelpearbeidet. Blant annet manglet de overlevende matforsyninger og ly.

Til tross for dette berømmer halvt-tyrkiske Kirsebom landets innsats, og peker særlig ut dugnadsånden hun ser blant landets befolkning.

– Det er en bevegelse i hele Tyrkia hvor alle vil hjelpe til. Mange sender mat og klær, og hvis det lar seg gjøre så drar flere til de rammede stedene for å hjelpe til, sier hun.

Les også: Avkrefter rykteflom: – Åpenbart falskt

Ifølge henne er det stor giverglede for de som trenger det mest nå, og Kirseboms tyrkiske slekt gjør også det de kan for å hjelpe.

– Jeg vet at noen i familien min har en matvogn som de har sendt ned til de områdene som har vært hardest rammet. Det er helt fantastisk, sier «Kompani Lauritzen»-aktuelle Kirsebom.

Det var først i 2012 at Kirsebom ble kjent med sin tyrkiske familie. Hun visste aldri hvem faren sin var før hun fikk hjelp av NRK og Noman Mubashir til å søke opp slekten for elleve år siden.

Redd for flere skjelv

Det er ikke første gang Tyrkia har opplevd et så ødeleggende og fatalt jordskjelv. I 1999 mistet over 17.000 personer livet etter at jordskjelv med en styrke på 7,5 traff Izmit. En halv million mennesker ble også hjemløse som følge av skjelvet.

Kirsebom forteller at til tross for at befolkningen er knust over de to skjelvene i februar, er det mange som er sinte.

– Selv om det er en stor landesorg og det har vært veldig heftig, er det veldig mange som er sinte, sier hun og fortsetter:

– Dette samme skjedde i 1999 og det burde ikke ha skjedd igjen.

Etter skjelvet tidligere denne uken har det blitt rapportert flere etterskjelv. Tyrkias befolkning håper at det verste er over, men Kirsebom tror imidlertid ikke faren er helt over ennå. Hun tror det ikke er usannsynlig at det vil skje igjen, også andre steder i Tyrkia.

– Jeg er litt usikker på om det er ferdig nå. Det kan godt være at det kommer flere skjelv, og Istanbul ligger veldig utrygt til.