Norge er faktisk blant de landene i verden som har høyest forekomst av hudkreft. Skal vi få ned hudkrefttallene, må vi bli mer bevisste på solbeskyttelse. Ikke bare når vi er på solferie, eller har planlagt å sole oss her hjemme, men også når vi skal være ute og drive med andre aktiviteter. I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrent når vi sitter på utekafé, spiller fotball eller jobber i hagen. Mange glemmer å smøre seg i slike situasjoner.

Den ferske undersøkelsen som Kantar TNS har gjort for Kreftforeningen og Statens strålevern, viser også at andelen som beskytter seg mot sola på ferie i solrike land er betydelig høyere enn det som er tilfelle hjemme i Norge. Man blir altså mer bevisst når man drar til land der soleksponeringen er større enn her hjemme.

Vi kvinner bruker både mer solkrem enn menn og tar i litt større grad pauser fra sola. Det gjør også at menn blir oftere solbrent enn kvinner. Pauser fra solen er den mest effektive måten å beskytte seg på, men er jo også ganske behagelig når solstrålene steiker.

Tips til solbeskyttelse:

  • Begrens tiden du er i sterk sol.
  • Klær, solbriller og noe på hodet gir god solbeskyttelse.
  • Smør deg med minst solfaktor 15 i Norge før du går ut.
  • Bruk minst faktor 30 i Syden. Bruk høyere faktor jo lenger sør du er, særlig om du blir lett solbrent. Smør deg før du går ut. Gjenta på utsatte områder som nese, kinn og skuldre.
  • Finn en solkrem som passer deg og pakk den med til solreisen. Det kan være ulike standarder på solfaktorer i andre land.
  • Husk å beskytte deg mot sola selv om du ikke er ute for å sole deg.

Med disse tipsene i minne, håper jeg at du virkelig nyter solrike dager i sommer!

Hele solvaneudersøkelsen kan leses her!