Gå til sidens hovedinnhold

Vil nye «Gossip Girl» og «Sex & Singelliv» bidra til en normalisering av mangfold?

– Denne typen engasjement starter som oftest med og gjennomføres av ildsjeler som brenner for mangfold, mener leder for Oslo Pride.

(MELK & HONNING): Den siste tiden har det tilsynelatende gått sport i det å lage nye versjoner av populære tv-serier eller filmer. Det startet med tenåringsheksa «Sabrina» i 2018, men nå er en hel haug andre på vei. «Sex & Singelliv», «Lovlig Blond», «Gossip Girl» og «Clueless» er noen av de som har premiere de neste årene.

Mye har skjedd siden disse først kom ut. Man har sett en feministbevegelse som i stor grad har foregått på sosiale medier, #metoo-oppgjøret med sexisme, «Black Lives Matter»-demonstrasjoner og et mye større fokus på mangfold og inkludering i underholdningsbransjen.

Man kommer ikke lenger like lett unna med å ha et helt hvitt, heteronormativt cast i en serie, booket inn til en festival eller spaserende nedover catwalken.

Les også: Friends-reunion høster kritikk: – Mangel på mangfold

Skal man sikre seg mot det å få smekk på lanken for manglende mangfold og i verste fall bli cancelled, bør man trå varsomt.

Blanding av bakgrunner og legninger

Nettopp dette har serieskaperne bak den nye versjonen av «Gossip Girl» og «Sex & Singelliv» forsøkt å gjøre.

I de originale seriene var skuespillerne i hovedsak hvite og heterofile. Nå er det kjent at en av hovedkarakterene i nye «Sex & Singelliv» vil identifisere seg som ikke-binær. i-D kunne melde at Sara Ramirez, kjent fra «Grey’s Anatomy», har fått rollen og figurerer i hver eneste episode.

Samtidig har serieskaperen bak nye «Gossip Girl», Joshua Safran gått ut og sagt til magasinet Them at den kommer til å være «ekstremt skeiv».

Blant hovedkarakterene er det en transperson, en skeiv og en homofil person. De har også asiatisk, latin amerikansk og afrikansk bakgrunn.

Les også: Dette er de nye «Gossip Girl»-stjernene

Vil disse store seriene bidra til en videre normalisering av det å ha LHBT-identifiserte i hovedrollene?

Man har sett hvordan serier som for eksempel populære «The Bold Type» har blitt hyllet i mediene for valget om å la hovedkarakteren Kat Edison utforske sin seksualitet. Hun ender med å forelske seg i en lesbisk og muslimsk kvinne. Samtidig unngår de å falle i fella med å la karakterene ha et androgynt eller maskulint uttrykk, slik lesbiske personer historisk sett ofte er vist frem på skjermen.

Les også: Olivia Jade reagerer på feilaktig omtale i nye «Gossip Girl» etter foreldrenes fengselsstraff

– Underrepresentert i media og på skjermen

Styreleder for Oslo Pride, Fredrik Dreyer sier til Melk & Honning mener det er stor verdi i at alle typer mennesker representeres i serier, film og tv.

– Jeg tror det er veldig viktig at samfunnet speiler menneskene som lever i det. Ikke minst er ofte skeive og særlig transpersoner underrepresentert både i media og på skjermen og da har det ekstra verdi at kjente aktører gir skeive større plass.

Han mener det er vanskelig å skulle si nøyaktig hva som er grunnen til at serieskaperne tar disse valgene.

– Min erfaring er likevel at denne typen engasjement som oftest starter med og gjennomføres av ildsjeler som brenner for mangfold. De ønsker å vise mangfoldet frem.

– Jeg tror det oftere er genuint fremfor et billig triks, som i så fall ville vært rosavasking. Men det er jo aldri godt å si helt sikkert.

Les også: Norske Daniel Stisen får internasjonal anerkjennelse: – Det største jeg har gjort

Han mener likevel at det er viktig å heie på mangfold på tv og i film, fordi det er mange skive som har dårligere psykisk helse enn resten av befolkningen, og særlig transpersoner.

- Mange kan oppleve det som vanskelig å være annerledes enn majoritetsbefolkningen. Det å kunne se rollemodeller eller bare karakterer som i større grad speiler en selv, kan bidra til at man opplever det å være skeiv som mer akseptert og kanskje litt lettere.

Dreyer mener det har utrolig stor verdi for unge i dag å se denne typen innhold både på tv, kino og via strømmetjenester.

– Det gjelder både for skeive, men også for å endre majoritetens holdninger til skeive.

Skeive blir brukt som humor

Inge Alexander Gjestvang er leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI.

– Det var en tid da mangfold aldri var å se i populærkulturen. En lang stund hadde amerikansk filmsensur, kjent som «hayes code», faktisk regler som sterkt påvirket hvordan skeive ble fremstilt på film.

Les også: Kevin Hansi er skuffet over «Paradise Hotel»-produksjonen: – Stigmatiserende

Dette baserte seg det rådende synet om at for eksempel homofili var en psykisk sykdom og ulovlig, noe som etter hvert endret seg under homobevegelsen på andre halvdel av 1900-tallet.

– I senere tid har skeive ofte blitt brukt som humor. Det mest slående eksempelet er nok hvordan vitsene om transkvinnen i «Friends» virkelig er utdaterte nå.

I den originale versjonen av «Sex & Singelliv» var det enkelte homofile karakterer, men disse ble i stor grad brukt som et humoristisk element. Han påpeker at populærkulturen er et speil av samfunnet og sees av alle.

– Å ikke se seg selv og sitt eget liv i de dominerende kulturuttrykkene er fremmedgjørende. Og det påvirker andre. Når mangfoldet er inkludert, enten det gjelder kjønnsmangfold, funksjonsvarierte eller etniske minoriteter gjør det noe med hvordan de sees. Det normaliserer minoriteters eksistens, avslutter han.

Les også: Norges influenser-lovendring vekker oppsikt i utlandet: – En god start