Årets første sesong av det nye «Paradise»-konseptet går denne uken inn i sin sjette uke, og det er ingen tvil om at årets sesong vil fortsette å overraske med både diskusjoner, krangler og drama.
Les også: Saba (36) løy på alderen da hun sjekket inn på «Paradise»: – Ikke helt typisk
Tirsdag sjekker det inn en ny deltaker på resorten i solfylte Mexico, nemlig bergenseren Nicholas Suarez Valklev (27). Han forteller til Nettavisen at han gleder seg til å endelig få boltre seg litt på TV-skjermen etter en lang ventetid.
– Jeg gleder meg veldig, og er veldig klar for å se det på TV. Det er bare sjefen min, mamma, pappa, og kjæresten min som vet jeg var der, men folk har nok fått en liten anelse om at jeg har vært der så nå blir det godt å komme i gang, sier Valklev til Nettavisen i dag.
Vil vinne for å få barn
Selv om nye «Paradise» har et annet fokus enn fest og fyll, byr likevel årets deltakere på overraskelser. En av dem er Valklev som sjekker inn på hotellet med et litt annet mål for øyet enn de andre deltakerne. Han har meldt seg på for å vinne og pengepremieren på 500.000 kroner vil han bruke på noe helt spesielt.
Han og kjæresten gjennom ti år drømmer nemlig om å få barn, og vil bruke pengene på nettopp det.
– Nå begynner alle venninnene mine å få barn og man ser jo hvilken glede det gir og hvilken velsignelse det er å skulle kunne videreføre «sitt eget». Vi har tenkt på det ganske lenge, og jeg har sagt hele tiden at jeg ønsket å gjøre det før jeg blir 32, så det er målet.
Men veien mot et eget barn er både lang og ikke minst kostbar. Paret ønsker å få barn gjennom surrogati, og da er det mange utgifter som må dekkes av paret da surrogati både er ulovlig og et kontroversielt tema her til lands.
– Det å vinne vil være et kjempestort steg inn mot det å få barn, for det er jo kjempedyrt. Man skal jo betale et byrå, den som bærer barnet for deg og for egget, så da må man ha en del penger, sier Valklev.
Surrogati
- Surrogati innebærer at en kvinne bærer frem et barn som etter fødselen skal overleveres til dem som skal være barnets juridiske foreldre.
Surrogaten kan være barnets genetiske mor (tradisjonell surrogati), eller hun kan bære fram et foster fra en annen kvinnes befruktede egg (gestasjonell surrogati). Det er denne siste formen det oftest refereres til når det snakkes om surrogati i dag.
Surrogati er ikke lovlig i Norge, i den forstand at barneloven fastslår at: «avtale om å føde et barn for en annen kvinne er ikke bindende». I bioteknologiloven heter det at «Befruktede egg kan bare settes inn i livmoren til den kvinnen som skal være barnets mor.»
- Myndighetene fraråder også nordmenn å inngå surrogatiavtaler i utlandet, men det er ikke ulovlig å gjøre det. Ukraina og USA har vært blant de vanligste landene nordmenn drar til.
- Noen av argumentene motstanderne av surrogati bruker, er at man risikerer at barn kan bli objekter for kjøp og salg, og at surrogati innebærer en risiko for surrogaten og hennes helse. Noen mener også at man av hensyn til barnets beste ikke bør bryte prinsippet om den som føder barnet, er barnets mor.
- Det finnes ingen tall på hvor mange norske barn som er født via surrogati, men ifølge Store norske leksikon er det snakk om flere hundre.
Kilde: Store norske leksikon, NRK, Bufdir, Regjeringen
Les også: «Paradise»-Markus havnet i dramatisk ulykke: – Flippet rundt tre ganger og landet på taket
Valklev forteller at han følger flere par i sosiale medier som går drastisk til verks for å få råd til å få barn gjennom surrogati, og at mange ofrer både det ene og det andre bare for å kunne dekke utgiftene.
– Jeg ser jo at folk selger leilighetene sine for å kunne ha råd til det. Om det blir til at vi må selge leiligheten, så blir det det, men jeg vil helst unngå det.
Urettferdig at det ikke finnes noen lette alternativer
Som nevnt er ikke surrogati lovlig i Norge. Senest i 2017 gikk regjeringen inn for at surrogati fortsatt ikke burde være lov, i tillegg til at det ble kalt en «ikke etisk akseptabel handling». Mange velger derfor å reise til andre land for å få barn ved hjelp av surrogati.
Valklev synes det er urettferdig at det fortsatt ikke er en lettere mulighet for homofile par å få egne barn i Norge, spesielt siden sæddonasjon og assistert befruktning er lovlig.
– Det er veldig teit og urettferdig. De gjør det veldig vanskelig for oss. Nå får jo homofile gifte seg i kirken, hvorfor skal vi ikke kunne få barn også? Hvorfor skal det være så vanskelig? Spør han seg.
Les også: Stoppet «Paradise»-spillet i flere timer etter eksplosiv krangel
Alternativer som stadig blir nevnt er å bli fosterforeldre eller adopsjon, og Valklev forteller at selv om han og kjæresten har gått inn for at det er surrogati de ønsker, er ikke adopsjon helt utelukket.
– Å adoptere er også en veldig lang prosess og man må gjennom mye for å få lov til å adoptere. Det kan fort ta opptil tre til fem år.
– Men hvis surrogati ikke fungerer for oss så ønsker vi selvfølgelig å få gi et bedre liv til et barn som kanskje ikke har det så bra. Så adopsjon er ikke helt ute av bilde.
Valklev synes det er fint at lesbiske par og enslige kvinner får muligheten til å bli foreldre gjennom sæddonasjon her til lands, men synes som nevnt det er trist at det skal være så vanskelig for menn.
– Jeg ber ikke om at norske kvinner skal være surrogatmødre, selv om det selvfølgelig hadde vært en fin ting det og. Men jeg hadde håpet det kunne blitt etablert et byrå i Norge, så man kunne gjøre hele prosessen her, i motsetning til å måtte reise rundt til forskjellige land.
Vil at barna skal være søsken
For Valklev og kjæresten er prosessen så vidt i gang, selv om de har pratet om det å få barn lenge. 27-åringen forteller at han og kjæresten en god stund har diskutert alternativene sine, men at det er ønske om et eget barn som står høyest og at de derfor landet på surrogati.
Les også: «Paradise»-Kimberly følte seg alltid utenfor: – Tok lang tid før jeg innså det selv
Enn så lenge har de ikke bestemt seg for byrå. De snuser på et byrå i Tel Aviv, men ingenting er bestemt. Heller ikke hvor i verden de vil at barnet skal bæres frem. En ting de derimot er enige i, er hvor mange og hvor de ønsker egg fra.
– Vi har planlagt at vi ønsker oss to, hvor et er fra han og et er fra meg, men at eggene er fra samme donor. Så da vil de ha samme mor, og være søsken, forteller han og fortsetter:
– Også er jeg halvt chilensk, så jeg ønsker at egget skal komme fra Sør-Amerika og det var også kjæresten min enig i.