2. desember har den norskregisserte filmen «Violent Night» premiere på kinoer verden over – der «Stranger Things»-stjernen David Harbour (47) trer inn i rollen som en noe mer aggressiv julenisse enn man ellers er vant til å se i julefilmer.

Norske Tommy Wirkola (42) har hatt regi på filmen, og minnes en frossen innspillingsperiode i Winnipeg i Canada.

– Det var ned mot 25/30 minusgrader og vind. Det var utrolig ubehagelig. Så vi klarte faktisk å finne et sted som er kaldere enn Nord-Norge, sier Wirkola – som selv er fra Alta og dermed godt vant med kjølige omgivelser – til Nettavisen.

Les også: Herman Flesvig ble pappa i all hemmelighet

– Men samtidig så ser det veldig bra ut. Ekte snø og ekte frostrøyk, det gir filmen en ekstra dimensjon, legger han til.

Ville få innspillingen til Norge

Med snø og kulde som bakteppe kunne filmen på mange måter også blitt spilt inn i Norge, noe Wirkola overfor Nettavisen avslører at han prøvde å få til. Men det gikk ikke.

– Jeg prøvde veldig hardt å få innspillingen til Norge. Det hadde vært veldig greit, for jeg har filmet mye her før, men så har vi jo den berømte insentivordningen da, sier han.

Filminsentivordningen fungerer slik at utenlandske produsenter kan få refundert inntil 25 prosent av utgiftene sine ved å spille inn filmer i Norge. Dersom en stor produksjon for eksempel legger igjen 100 millioner kroner i Norge i løpet av innspillingsperioden, kan de få 25 millioner kroner tilbake. Norge har da på sin side da tjent 75 millioner.

En rekke land, som Canada, har en automatisert insentivordning, men for å spille inn filmer her til lands må man søke innen en viss frist og deretter få saken vurdert.

Les også: Nå snur «alle» ryggen til Kanye West

Ifølge Norsk Filminstitutts nettsider kan det ta et sted mellom seks til åtte uker før man får svar på søknaden, noe som setter en stopper for flere filmer. Som «Violent Night».

– Vi fikk grønt lys til å lage filmen sent på høsten, og skulle filme i januar. Og i Norge må man søke til en viss frist og får ikke svar før etter flere måneder, så til slutt sa Universal at det ikke gikk, sier Wirkola til Nettavisen om hvorfor de endte opp med å filme i Winnipeg i Canada fremfor i kalde Norge.

– Helt hårreisende

Wirkola har en drøm om at en automatisk ordning vil komme på plass i Norge snart, men han har ikke helt troen.

– Det har jo gått rykter om at det skal skje noe snart, men jeg føler jeg har hørt rykter om det samme i fem år nå.

– Så vi får se. Men jeg håper virkelig vi får til en automatisk ordning her, så det blir lettere å få ting hit, legger Wirkola til.

42-åringen skjønner at det ikke er «bare-bare» å endre en slik ordning, men påpeker at det finnes mange argumenter som heller mot at en automatisk løsning ville være det beste.

– Det er så innlysende hvis man bare orker å lese litt på det og sette seg inn i tallene, sier han.

– Det er en grunn til at England, Island og Canada har automatiske insentivordninger. For man legger igjen så mye penger uansett hvor man er. Så det er helt hårreisende at de ikke har klart å få det på plass i Norge ennå, spør du meg.