Den siste tiden har ulovlig rusbruk blant unge vært mye omtalt i medier landet rundt, blant annet i forbindelse med flere enorme kokainbeslag og den pågående russefeiringen.

Som følge av overskrifter om kokain-opptaksprøver til russebusser og ungdom som tilsynelatende tror narkotika er lovlig, tok Vita Mashadi (31) til sosiale medier tirsdag morgen. Der ga influenseren klar beskjed om hva hun synes om saken – og samme kveld delte hun mye av det samme da hun og søsteren, Wanda Mashadi (31), gjestet «Debatten».

Les også: I sjokk etter kokain-overskrifter: – Det er så sykt

Som følge av opptredenen på NRK har de populære influensertvillingene fått flere tilbakemeldinger, i hovedsak positive, men de har også fått kjenne på hvordan det er å stå frem og snakke høyt om et tema mange har meninger om.

Overfor Nettavisen forteller tvillingene at de har blitt spurt om å stille opp i «Debatten» ved flere anledninger, men at de først nå følte det var et tema de ønsket å fronte og prate om.

– Tematikken føltes veldig riktig, og det er noe vi begge vi føler vi står stødig i med tanke på verdiene våre, sier Wanda.

Stolte over seg selv

Vita og Wanda valgte å takke ja til «Debatt»-opptredenen fordi de lenge har følt seg alene i å holde seg unna ulovlige rusmidler. Ved å fronte saken offentlig, ønsket de å motbevise at kokain er «kult» og noe «alle» holder på med.

– Det er fint å se at det er så mange dette ikke er vanlig for. For det er ikke normalt. Og litt av problemet er at man sier at alle gjør det, men så ser man nå at det ikke er tilfellet. Men det er ikke så mange som tar det standpunktet, påpeker Vita.

– Og det er jeg stolt av at Wanda og jeg gjorde. For det er viktig for oss å få frem at de som sitter og blir sett på som ukule fordi de ikke bruker kokain, ikke er det, legger hun til.

Hun får støtte av søsteren, som skyter inn:

– For vår del handler debatten om at det er problematisk hvor mange unge som tar kokain. Og vi er veldig imot at det har blitt så trendy og kult, for i virkeligheten er det livsfarlig.

Fokus på feil sted

Som følge av engasjementet i debatten rundt kokainbruk blant unge har imidlertid tvillingene også fått kjenne på konsekvensene av å snakke høyt om et tydelig standpunkt.

Som nevnt gikk Vita ut i sosiale medier og uttrykte bekymring rundt unges rusmisbruk allerede før «Debatten» tirsdag, og siden ble enkelte uttalelser tatt ut av kontekst.

– Jeg delte en video, der jeg på slutten sa at i mine øyne er du en taper hvis du driver med kokain. Også er det noen som hevder at jeg sier at alle med tunge rusproblemer er tapere, og det er ikke tilfellet. Debatten handler om kokain og rusbruk blant unge, der det blir fremstilt som kult, sier Vita.

Hun delte onsdag kveld et innlegg på Snapchat der hun påpekte at hun ikke kommer til å holde kjeft om temaet selv om noen har prøvd å true henne til stillhet gjennom hets.

Vita har også delt skjermbilder av noen av meldingene hun har fått:

Søsteren Wanda har delt et innlegg på Instagram, der hun reagerer på at fokuset etter en viktig debatt blir på å angripe, true og hate de som tør å bruke stemmen og plattformen sin til å snakke om vanskelige temaer. I innlegget påpekte hun også at influensere aldri kan vinne, da de får kritikk uansett.

Enten fordi de ikke sier noe, eller fordi de faktisk sier noe.

Blir takket av mødre

Tvillingene er bekymret for om et slikt fokus fører til at færre tør å ytre seg i offentlige debatter.

– Når man hele tiden får kritikk, så gjør det jo at andre som har en stemme kanskje holder igjen. For man lurer jo på om det er verdt å stå i noe – når man blir møtt med dritt, sier de.

– Det har rent inn med meldinger fra menn og gutter som mener at influensere må holde kjeft og si at vi ikke har noe å gjøre i en debatt. Og når det blir sånn, så er det nok mange som tenker at det ikke er verdt å ta kampene, legger de to til.

Uansett er de stolte over at de tør å stå på sitt, og takknemlige for de overveldende, gode tilbakemeldingene.

– Vi har fått vanvittig mange positive meldinger, spesielt fra mødre og unge følgere som setter pris på at vi stilte opp.

– Men det er også vondt å lese meldinger fra mødre og venninnegjenger som har mistet døtre og venninner til overdose. Det er sjokkerende hvor mange det er av dem, og derfor er dette temaet viktig, sier tvillingene avslutningsvis.

Nettavisen har sett flere av meldingene Mashadi-tvillingene har mottatt siden «Debatten» tirsdag.

Hylles i kommentarfeltene

Mashadi-tvillingene har også fått mye ros i diverse kommentarfelt. Blant annet hylles de to influenserne for at de bruker stemmen sin til å ta avstand fra kokain under Nettavisens Facebook-deling av Vitas tanker før «Debatten».

«Veldig bra at dere tar avstand fra det og gir klar melding på det. Heier på dere», skriver en.

«Supre jenter Vita og Wanda. Jeg digger dere. Utrolig bra dere fronter dette», skriver en annen.

Tvillingene selv delte også innlegg på sine egne Instagramkontoer etter at de stilte i «Debatten» tirsdag, og også i deres kommentarfeltet får de skryt for opptredenen.

«Takknemlig for dere og deres sterke stemme i en så viktig debatt», skriver influenserkollega Monica Nyhus.

I tillegg har både Ingeborg Senneset, Eveline Karlsen, Mie Cappelen og Guro Tvedten lagt igjen kommentarer.