Onsdag 10. april ble det holdt parallelle pressekonferanser verden over der astrofysikere og astronomieksperter presenterte det første bildet av et svart hull teleskopet Event Horizon Telescope (EHT) har tatt.
Event Horizon Telescope består av et nettverk av radioteleskop og -observatorier over hele verden. Sammen danner de et massivt, virtuelt teleskop med en diameter på størrelse med jorden - i stand til å oppdage hendelseshorisonten (se faktaboks) til to nærliggende svarte hull.
Hva er en hendelseshorisont?
Et svart hull er området rundt en klump av masse med så ekstrem tetthet at tyngdekraften hindrer både materie og lys som kommer nærme å slippe unna.
Der den grensen går, hvor ingenting slipper unna, kalles hendelshorisonten.
EHT-prosjektet bekreftet at de har klart å ta et bilde av et svart hull, og hevder at vitenskapshistorien vil bli delt i tiden før og etter bildet ble tatt.
– Vi har sett det vi trodde ikke var mulig å se. Vi har sett og tatt bilde av et svart hull. Her er det, sa Sheperd Doeleman fra Harvard-universitetet, en av forskerne bak den vitenskapelige bragden.
Deretter viste forskerne fram dette bildet:
Bildet er av det enorme svarte hullet som befinner seg i vår nabogalakse M87. Det er et gigantisk sluk med en vekt tilsvarende over seks milliarder soler.
- Som en kan se av bildet, harmonerer det med hva vi har forventet, og vi er sikre på at dette er et svart hull, forklarer EHT.
Galaksen befinner seg hele 55 millioner lysår unna jorden.
- Dette er en bekreftelse på at sorte hull faktisk eksisterer, og det er også en bekreftelse på at Einsteins relativitetsteori stemmer, sier astronom og pressekontakt for ESO, Maria Hammerstrøm til Nettavisen.
Hun forteller at nettsiden til ESO brøt sammen da forskerne skulle lansere det første bildet av et sort hull onsdag.
Hammerstrøm sier at to av ESO-teleskopene er blant de åtte som har deltatt i dette samarbeidet.
ESO eller Det europeiske sørobservatorium (European Southern Observatory) er et samarbeid mellom elleve land som driver med astronomisk forskning helt i tetsjiktet og gjør observasjoner fra La Silla-observatoriet i Chile
- Det er en følge av teknologiske fremskritt at det nå er mulig å få disse bildene, som er bilder av stråling, ikke lys som er synlig for vårt øye. For ti år siden hadde ikke dette vært mulig, men nå har vi teleskoper med en følsomhet som gjør at vi kan få bilder av et sort hull i en galakse 55 millioner lysår unna, sier Hammerstrøm.
Einstein var skeptisk til svarte hull
Einsteins generelle relativitetsteori dikterer at det som skjer innenfor hendelseshorisonten ikke kan observeres av noen på utsiden.
Faktisk var svarte hull lenge bare en matematisk konsekvens av Einsteins teori. Ingen visste om de egentlig eksisterte. Einstein var skeptisk selv.
Det var først på 1960-tallet at røntgenteleskop indirekte bekreftet at de fantes.
Fram til i dag har vi ikke vært i nærheten av å kunne direkte bekrefte en hendelseshorisont. Alt vi har visst om svarte hull har vært basert på indirekte data samlet fra enorme avstander. Det endret seg altså onsdag 10. april.
Teleskopet samler data på to svarte hull. Det første befinner seg i sentrum av vår galakse, omtrent 26.000 lysår unna. Det veier rundt fire millioner ganger solen.
Det andre svarte hullet befinner seg i vår nærmeste nabogalakse og er et gigantisk sluk med en vekt på rundt seks milliarder ganger solen. Det er dette svarte hullet EHT nå har tatt bilde av.
«Banebrytende» oppdagelse
Ifølge Einsteins teorier vil vi aldri kunne se inn i det sorte hullet. Men astrofysikerne håpet ganske riktig at vi kunne få øye på hendelseshorisontene.
Einsteins teori forutsier at lys vil bøye av på ekstreme måter rundt svarte hull. Materie som blir fanget av gravitasjonen samler seg i en ring rundt hendelseshorisonten før det sakte, men sikkert forsvinner over horisonten.
Materien i ringen når hastigheter så høye at de varmes opp og avgir lys i form av stråling. Det er denne strålingen rundt om hendelseshorisonten EHT kan oppdage.
Kilder: NTB, The New York Times, Cnet, Wikipedia.

Dette verdenskartet har vi sett siden barneskolen. Det er helt feil

Rettsmedisinere: - «Jack the Ripper» identifisert

NASAs kirkegård ligger skjult så langt unna mennesker som mulig. Det er det en god grunn til
