Torsdag 16. desember starter rettssaken mot bodøværingen Markus Nikolai Grønberg (23), som vant sesong 14 av det populære realityprogrammet «Paradise Hotel» tidligere i år.

23-åringen er tiltalt for voldtekt, men har hele veien nektet straffskyld. Han mener fortsatt at han ikke har hatt noe som helst seksuell kontakt med fornærmede – som skal ha vært 14 år gammel og dermed mindreårig da voldtekten skal ha funnet sted i 2019.

Les også: «Paradise Hotel»-vinneren tiltalt for voldtekt: Løy til produksjonen

I tiltalen heter det at Grønberg skal ha skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd. Han skal også ha slått fornærmede i ansiktet to ganger, og er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 år og 16 år.

Ingen tilknytning til «Paradise Hotel»

Tiltalte er selv til stede i Salten tingrett for å forklare seg, og Nettavisen følger saken over videolink.

– Jeg erklærer ikke straffskyld, sier realitydeltakeren ved rettens start.

Aktor Hilde Stoltenberg påpeker i sin innledning at saken har stor medieoppmerksomhet, men at saken ikke har noe med «Paradise Hotel»-deltakelsen å gjøre. Aktor påpeker også at ingen av vitnene har tilknytning til tv-programmet.

Aktor forteller videre at det mangler tekniske bevis og vitner til hendelsene. Hun forklarer derfor at saken hviler på fornærmede og tiltaltes forklaringer. Dette understreker også tiltaltes forsvarer, Tor Haug, før fornærmede starter sin forklaring.

Hadde ikke møttes før

Fornærmede forklarer i retten at hun kom i kontakt med Grønberg gjennom en venninne. De la hverandre til på Snapchat, og hadde aldri møttes i virkeligheten før den aktuelle kvelden der fornærmede hevder hun ble voldtatt.

Tonen mellom dem på Snapchat skal ha vært flørtende, sier den fornærmede i retten.

Fornærmede skulle egentlig hjem til tiltalte sammen med venninnen hun hevder satte dem i kontakt, men venninnen meldte avbud da fornærmede allerede var på vei. Hun dro derfor alene – og tilbragte kvelden med tiltalte og en kompis av ham.

Les også: Ønsker lovendring for realityproduksjoner: – Vil ikke gjøre voldsdømte til realityhelter på TV

Etter en time med blant annet drikkeleker, bestemmer fornærmede og Grønberg seg for å gå på soverommet for å ha samleie, ifølge forklaringen til fornærmede – som bekrefter at dette var frivillig og ønskelig fra hennes side.

Fornærmede er tydelig opprørt når hun videre forklarer hvordan tiltalte senere på kvelden, etter at kompisen skal ha dratt, skal ha krevd at de hadde samleie igjen. Fornærmede forteller at hun prøvde å gjøre fysisk motstand, og at tiltalte deretter skal ha slått henne i ansiktet med knyttneven. Som følge av dette begynte hun å blø neseblod.

– Da jeg prøvde gjøre motstand slo han meg i ansiktet som gjorde at jeg blødde neseblod, sier fornærmede, og legger til at tiltalte slo med knyttet neve.

I retten vises også et bilde av fornærmede som hun hevder hun tok da hun dro fra tiltalte. På bildet har hun det som skal være blod rundt det ene neseboret.

Motstridende forklaringer

Tiltalte, nevnte Grønberg, forklarer på sin side at han først opprettet kontakt med fornærmede på dating-appen Tinder, og at de siden tok samtalen videre til Snapchat der det også ble avtalt at de skulle møtes.

Fornærmede sa derimot i sin forklaring at hun ikke hadde en bruker på Tinder på dette tidspunktet.

Han beskriver en kveld med alkohol og sosialt samvær, men minnes ingen drikkeleker eller noe liknende det fornærmede forklarer. Videre sier han at han ryddet huset etter at kameraten dro, før han tok følge med fornærmede til bussen der de skilte lag. I løpet av tiden de tilbragte sammen denne kvelden skjedde det aldri noe seksuelt, ifølge Grønberg.

Les også: Celina Midelfart reagerer på Jeffrey Epstein-kobling: – Påstanden er usann

Tiltalte sier også at han tenkte det var rart at fornærmede kom alene etter at venninnen meldte avbud, og at han også reagerte da fornærmede fortalte at hun var 14 år gammel ettersom hun på Tinder hadde oppgitt at hun var eldre. Han sier også at han ikke kjente fornærmedes venninne.

Løy til produksjonen

I retten forklarer tiltalte videre at han meldte seg på «Paradise Hotel» til tross for en pågående etterforskning fordi han selv var sikker på at han var uskyldig.

– Jeg visste at jeg ikke hadde gjort noe. Jeg løy til og med til produksjonen, som viser at jeg var sikker på at jeg ikke hadde gjort noe galt, sier realitydeltakeren.

Han legger til at han derfor meldte seg på selv om han var kjent med at det var en etterforskning i gang, og hevder også at han spurte både etterforskeren og advokaten om han kunne bestille nytt pass og reise utenlands selv om han var under etterforskning.

– Jeg ville bli kjendis og leve det livet der. Jeg har ingenting å skjule, sier han om hvorfor han meldte seg på.

Grønberg forklarer også hvordan hans forhold til jenter er, på spørsmål fra egen forsvarer:

– Jenter blir fort betatt av meg. Mange spiller på det at jeg ser bra ut fordi jeg trener mye, jeg har fin kropp. Jeg er veldig utadvendt og veldig snill, omtenksom, jeg bryr meg mye om fellesskap. Det dumme med jenter er at de blir så glad i meg som de mange ganger blir. Jeg sliter med at jeg ikke prater så mye med dem, og da blir de veldig innpåslitne, sier han.

Les også: «Paradise Hotel» gjør drastiske endringer

På spørsmål om hva han tenker om at han nå er tiltalt for et alvorlig lovbrudd, svarer han:

– Jeg har ikke noe å være redd for. Jeg har ikke gjort noe.

Fratatt pengepremien

Da Grønberg deltok i «Paradise Hotel», som ble spilt inn på nyåret, hadde han status som siktet i saken.

Etter hjemreise, da programmet ble sendt på TV, gikk han fra siktet til tiltalt. Grønberg fortalte aldri produksjonen at han var under etterforskning da han meldte seg på. Dermed brøt han ifølge Nent kontrakten – der deltakerne forsikrer produksjonen om at de ikke har et alvorlig lobrudd bak seg og/eller er under etterforskning i en alvorlig straffesak.

Grønbergs forsvarer har tidligere overfor Nettavisen sagt at hans klient ikke informerte produksjonsselskapet om at han var siktet i en straffesak, men påpekt at det er et uavklart spørsmål hvorvidt den tiltalte hadde en plikt til å informere produksjonsselskapet om siktelsen da serien ble spilt inn.

– De (Nent) hevder det, men vi ser på det som uavklart i forhold til kontrakten om han hadde en plikt til å underrette så lenge det ikke var tatt ut tiltale eller forelå en rettskraftig dom, har forsvarer Tor Haug uttalt til Nettavisen.

Les også: Realitydeltaker dømt til samfunnsstraff etter voldshendelse på utested

– Hadde vi visst dette på forhånd, ville selvsagt ikke deltakeren fått mulighet til å medvirke. At vi først blir kjent med dette etter mange måneder med casting, opptak og etterarbeid med serien ser vi på som en bevisst tilbakeholdelse av viktig informasjon, og det har vi valgt å reagere på, sa Kristine Holm, Head of PR i Danmark og Norge i Nent, til Nettavisen om kontraktsbruddet.

Som følge av at han ikke informerte produksjonen, ble realitydeltakeren etter det Nettavisen erfarer fratatt pengepremien han vant.