Friske meninger

«Wanna be norsk? Hvorfor stilte du opp i bunaden?»

Foto: RÅ Foto

Hun fikk negative reaksjoner fra sine russiske «samlendinger» fordi hun valgte norsk festdrakt til 17. mai, skriver bloggeren Lene Berge.

Av Lene Berge, uperfekt lykkelig, kronisk singel, alenemamma med angst som deler lykkeoppskrifter med sine lesere på bloggen LykkeLene.

Nå sitter jeg og leser om at norske kvinner opplever bunadpress, noe jeg kan forstå siden bunader er så fine. Jeg elsker min festdrakt fra Sparkjøp som jeg kjøpte for elleve år siden. Jeg opplevde aldri bunadpress, men jeg opplevde noe stikk motsatt.

Festdrakt i 11 år

Første gangen jeg kjøpte norsk festdrakt var i 2008. Dattera mi var 15 måneder gammel da. Jeg vet ikke hvorfor jeg valgte å kjøpe meg festdrakt. Som sagt så var oldemora mi norsk, og jeg har alltid følt tilknytning til landet. Det var litt enkelt å kjøpe festdrakt til meg selv da jeg kjøpte en bitteliten en til datteren min. Så jeg gledet meg til å gå fin i 17. mai toget.

Foto: RÅ Foto

Jeg hadde ikke blondt hår da. Jeg var solbrun med mørkt krøllete hår, og jeg så absolutt ikke norsk ut. Men det tenkte jeg ikke på. Jeg var stolt over festdrakten min. Med en gang jeg steget ut i toget og gikk stolt rundt i byen, begynte jeg få meldinger med kommentarer fra mine russiske bekjente.

Kommentarene lød slik:
«Wanna be norsk? Hvorfor stilte du opp i bunaden?»

«Kanskje du heller skulle bruke din virkelige nasjonaldrakt?»

«Har du blitt norsk nå? Du ser altså veldig norsk ut.»

«Hei vår norske Lena!»

Jeg ble oppriktig lei meg over kommentarene, fordi det virket som om mine samlendinger mente at jeg sluttet å være glad i min familie og landet mitt.

Sterkere tilknytning til Norge enn Russland

Men det gjorde jeg ikke. Jeg har alltid følt mer tilknytning til Norge enn Russland, men jeg er glad i alt som ble igjen der i hjemlandet mitt. Man kan jo være glad i sitt nye hjemland selv om man er ikke norsk. Også ble jeg frustrert over å bli påpekt at jeg ikke er norsk. Jeg vet at jeg ikke er det og blir aldri 100 prosent norsk. Men det å ha på seg festdrakten min gjorde at jeg følte tilhørighet med nordmenn på nasjonaldagen. Det er en fantastisk følelse.

Fin i festdrakt

Ikke alle var negative, altså. Mange av mine venninner mente at jeg var fin, og de ønsket seg også festdrakt. Nå har jeg brukt festdrakten min i hele elleve år og kommer aldri til å slutte. Det komiske er at datteren min som er født her og er helt norsk i tankegangen og mentalitet, ikke bryr seg så mye og mener det er helt fint å ha på seg en vanlig festkjole.

Har dere opplevd noen kommentarer til antrekket deres på 17. mai? Hva synes dere om nasjonale drakter fra andre land på Norges nasjonaldag?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.