RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

War for the Planet of the Apes: Slik ble jorden en apeplanet

Sist oppdatert:
Endelig får vi svaret på hvorfor aper tok over verden.

War for the Planet of the Apes

USA, 2017.

Regi: Matt Reeves.

Med: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis, Steve Zahn, Ty Olsson, Aleks Paunovic, Max Lloyd-Jones, Sara Canning.

Aldersgrense: 12 år.

Gjennom tre filmforløpere har vi via apen Cæsar fått vite hvordan verden ble som den er i filmklassikeren «Planet of the Apes».

Hvordan ble apene så smarte? Hvordan klarte de å ta over verden? Og hvorfor har menneskene mistet språket?

Det første spørsmålet fikk vi svar på i «Rise of the Planet of the Apes» (2011), det andre fikk vi delvis svar på i «Dawn of the Planet of the Apes» (2014). Og nå er det altså klart for siste film i trilogien - en film som tar oss et langt steg videre mot den opprinnelige filmen.

Detaljene skal vi selvsagt ikke avsløre her. Har du sett de første to filmene - og det bør du definitivt gjøre hvis du planlegger å se denne - forstår du hvor historien er på vei, og mer trenger du heller ikke vite.

Det vi kan si, er at tross filmens tittel og oppbyggingen fra «Dawn», er ikke dette en ensporet krigsfilm. Filmen byr på langt mer.

Regissør Matt Reeves (som også regisserte forrige film) har holdt seg tro til både originalfilmen og den nye serien. Han kunne lett falt for fristelsen og gjort det enkelt for seg selv, men han har (heldigvis) fokusert på å gjøre det bra i stedet.

Atmosfæren, den trykkede stemningen og det dystre uttrykket i de to første filmene er godt bevart, og originalfilmen hedres med at han spiller på mange fiffige detaljer. Kjennere av «Planet of the Apes» (her snakker vi selvsagt om filmen fra 1968, ikke nyversjonen fra 2011, som bør forbigås i stillhet) vil blant annet kunne gjenkjenne enkelte navn.

Spesialeffektene er formidable, noe vi kan takke både et fantastisk effektteam og glimrende skuespillere for. Det finnes neppe noen i verden som er bedre enn Andy Serkis til å spille CGI-figurer, og hans Cæsar gjør at publikum ikke er i tvil om at dette kunne vært virkelig.

Verdt å nevne er også Steve Zahn som Bad Ape, som er filmens søteste og morsomste alibi.

«War for the Planet of the Apes» byr på massevis av action og spenning. Det er morsomt, det er rørende og det er skummelt. Kort sagt: Glimrende underholdning.

Fikk du med deg denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere