GRAND HOTEL, OSLO (Nettavisen): Onsdag ettermiddag ble den gjeve Wenche Foss' ærespris delt ut. Æresprisen går hvert år til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Tidligere år har prisen gått til store navn som blant annet Robert Stoltenberg (57), Ane Dahl Torp (47) og Herman Flesvig (30). I år var det skuespiller Linn Skåber (52) som ble tildelt prisen, samt organisasjonen Skeiv Ungdom.

Den folkekjære komikeren og skuespilleren har vært et kjent ansikt for det norske folk i en årrekke etter at hun startet karrieren i 1993, og siden debuterte ved Oslo Nye Teater i 1997.

«Årets vinner av Wenche Foss’ Ærespris er et multitalent av de helt sjeldne. For å vise bredden i vinnerens arbeid, vil juryen spesielt trekke fram den glimrende ungdomsboken 'Til ungdommen', illustrert av Lisa Aisato», skriver juryen i sin begrunnelse for hvorfor Linn Skåber er prisvinner i år i en pressemelding.

Les også: Linn Skåber avslører: – Jeg er forelsket i Raymond Johansen

Nettavisen var tilstede i Rokokkosalen på Grand Hotel i Oslo, hvor prisen ble delt ut onsdag ettermiddag.

– For en glede. For en ære, sa Linn Skåber fra scenen i det hun mottok prisen.

Dette skal hun bruke pengene på

Til Nettavisen sier Skåber at hun har gledet seg stort til denne dagen, og at det er helt spesielt at hun fikk æresprisen sammen med Skeiv Ungdom.

– Det er fantastisk. Jeg har sett veldig fram til denne dagen. Spesielt når jeg får feire med Skeiv Ungdom som gjør en så fin jobb med nettopp denne telefonen som ungdom kan ringe og prate med mennesker som både likner og likner på seg selv, sier Skåber og fortsetter:

– Det er i Wenches ånd, fordi hun flettet livet og oss mennesker i det tettere sammen. Så der håper jeg vi fortsetter å gjøre.

Prisen har en pengepremie på 100.000 kroner og Skåber avslører at hun har en helt spesiell plan for hva hun skal bruke de på.

– Nå kommer jo dette til å bli et veldig usjarmerende svar fra meg, men jeg vet hva jeg har lyst til å bruke de på. Jeg har lyst til å for første gang i hele mitt liv bo i en annen by en måned, hvor jeg ikke skal kjenner så mange, avslører Skåber.

– Jeg har én venn i Berlin, så jeg skal dra dit og få påfyll og nye tenker i hodet. Så dette er første gang jeg sier det, men jeg drar i januar.

– Ville vært uhyre stolt

Prispengene til den andre mottakeren, Skeiv Ungdom, er øremerket Ungdomstelefonen og de frivillige som jobber der. Skeiv ungdoms hjelpetelefon tilbyr alle unge å få noen å snakke eller chatte med om seksualitet, kjønn og identitet.

«Wenche Foss selv ville ha vært uhyre stolt av den viktige jobben dere gjør. I dag farger vi Æresprisen i regnbuens farger og hyller Skeiv ungdom» skriver juryen.

Jane-Victorius Bonsaksen i Skeiv Ungdom sier til Nettavisen at det er stort å få ærespris.

– Det betyr utrolig mye å bli anerkjent for det arbeidet vi gjør gjennom ungdomstelefonen. Det er jo driftet av rundt 30 frivillige som jobber på for å være der for andre unge skeive, og også folk som ikke er det.

Les også: TIX om Lindmo-intervjuet: – Burde ikke fått lov til å prate på TV

Juryen består av leder Ellen Horn, Foss' sønn Fabian Stang og Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen. Prisen er på 100.000 kroner og er siden starten i 2009 blitt delt mellom to mottakere hver gang.