E-sigaretten eksploderte da han tok den i bruk, og skal ha ført til at Brown fikk metallbiter i ansiktet og i halsen, og kuttet av en arterie.

- Da de tok røntgen av han fant legene en metallbit fra e-sigaretten i en blodåre, sa Brown sin bestemor, Alice Brown, til WFAA News.

Dødsfallet er omtalt av flere internasjonale aviser, deriblant BBC, CNN og Washington Post.

Døde av skadene

Legene klarte ikke å fjerne metallet, og 24-åringen havnet i koma og døde deretter av skadene på sykehus to dager etterpå, ifølge BBC.

Brown skal ha brukt en modifisert e-sigarett, en modell som er kjent for å ha problemer, skriver BBC, som refererer til CBS News. Det er usikkert hvor og når e-sigaretten ble kjøpt, men flere kilder melder at Brown var innom en butikk for å spørre om hjelp til å bruke den like før eksplosjonen skal ha skjedd.

- Jeg savner han allerede, og det det gjør veldig vondt å vite at han aldri kommer til å åpne døren og komme inn til meg igjen, sier bestemoren til WFAA News.

BBC skriver at bestemor Alice håper at barnebarnets død kan gjøre at andre folk slutter å bruke e-sigaretter før det er for sent. Barnebarnet røykte for øvrig ikke vanlige sigaretter, og testet e-sigarett for første gang.

Over 50.000 nordmenn bruker e-sigaretter

IPSOS har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet gjort en omfattende undersøkelse basert på et web-panel, for å kartlegge omfanget av bruk av e-sigaretter i den norske befolkningen.

Ut fra denne undersøkelsen, gjort fra 2015-2017, kan vi anta at omtrent 50.000 personer bruker e-sigaretter/fordampere daglig, og at rundt 100.000 personer i Norge bruker e-sigaretter av og til, skriver Folkehelseinstituttet.

Med dødsfallet til Brown i bakhodet, bør også alle nordmenn som bruker e-sigaretter sette seg inn i risikoen ved å bruke e-sigaretter. En amerikansk rapport viser at det har vært hele 195 eksplosjoner og brann som følge av bruk av e-sigaretter i USA mellom januar 2009 og 31. desember 2016.

«133 av disse tilfellene førte til akutte skader, hvorav 29 prosent var alvorlige,» står det i rapporten.

Hjelper folk å slutte

Det er allment kjent at røyking kan gi store konsekvenser for helsen din, blant annet kan du risikere å få lungekreft. Mange ønsker derfor å slutte å røyke, og noen velger å bruke e-sigaretter mens de prøver å avvenne seg røykingen.

En ny studie, publisert i The New England Journal of Medicine 30. januar, viser at e-sigaretter har god effekt for dem som prøver å slutte å røyke vanlige sigaretter.

– Dette er første gang noen har studert hvor effektive moderne e-sigaretter er for å hjelpe folk til å slutte å røyke. De viste seg å være nesten dobbelt så effektive som «gullstandarden» av nikotinerstatningsprodukter, ifølge professor Peter Hajek ved Queen Mary University i London, som har ledet den nye studien.

Helsefarlig

Samtidig viser en annen ny studie, gjennomført av amerikanske forskere, at det er en klar kobling mellom dem som røyker e-sigaretter og personer som får hjerneslag, hjerteinfarkt og koronar hjertesykdom.

E-sigaretter har til eksempel hele 71 prosent høyere risiko for å få hjerneslag enn dem som ikke bruker e-sigaretter.

Forskningen baserer seg på en database med 400.000 respondenter. Dataene er fra en undersøkelse i 2016 hvor helserelatert risiko, kroniske helsemessige forhold og bruk av forebyggende tjenester ble samlet inn fra innbyggere i alle de 50 amerikanske statene.