OSLO RÅDHUS / OSLO (Nettavisen): 29. desember 2022 sovnet komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman inn, bare 46 år gammel. Og 10. januar ble begravelsen holdt.

Les også: Shabana Rehman begraves, dette er programmet

Det var ventet stort oppmøte, og gjester som ønsket å ta et siste farvel møtte tirsdag opp utenfor i god tid for å sikre seg en av de 800 plassene som var holdt av for allmennheten.

Totalt rommer rådhuset 1000 mennesker, hvorav drøyt 200 plasser var holdt av til Rehmans familie og venner.

Med stikk fra talerstolen

Under seremonien holdt Stortingspresident Masud Gharahkhani og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen minneord. De beskrev henne begge som både uredd og banebrytende, og sa hvor viktig Rehman var.

Deretter var det komiker Zahid Alis tur til å tale. Han var en mangeårig venn og kollega av Rehman, og innledet minneordet sitt med et lite stikk til de oppmøtte i rådhuset.

– Deres kongelige høyhet, politikere, prominente gjester, familie, og de som har blitt veldig gode venner med Shabana etter bortgangen, sa han innledningsvis, til latter fra salen.

– Shabansi, Shabsen, Shabindo, Shabanarama, for de som har kjent henne lenge, hadde Shabana veldig mange kallenavn. I 1984 ble jeg kjent med Shabby Chic, la Ali til.

Videre fortalte han flere historier, og avsluttet det hele med en stående applaus. Hør hele talen i videoen under:

Også Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen, holdt et minneord under seremonien tirsdag. Minneordet hans kan du lese i sin helhet her – eller se i videoen under:

Familiens siste hilsen

Inne i rådhussalen var det et hav av blomster, der flere har delt en siste hilsen til Rehman. Blant annet familien hennes:

«Høyt elsket og dypt savnet. Alltid fri», lyder hilsenen.

Oslo kommune ved ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen skriver følgende i sin hilsen:

«Takk for din modige og tydelige stemme. Du har gjort Oslo til en rausere og mer inkluderende by».

– Hun var helt spesiell

Subjekt-redaktør Danby Choi hadde mye fint å si om Rehman overfor Nettavisen før seremonien startet tirsdag.

Choi setter blant annet pris på hvordan Shabana Rehman alltid så andre og hvor flink hun var til å støtte de som trengte det. Selv opplevde han ofte å få både telefonsamtaler og tekstmeldinger fra Rehman – både privat og profesjonelt.

Han er ikke i tvil om hva han kommer til å huske best:

– Hvordan hun så det beste i absolutt alle. Og hun var så stor. Hun hadde så mange gode grunner til å bli bitter, men hun ble aldri det. Mens alle andre på hennes vegne var så skuffet og redd. Hun så alltid det beste i folk og situasjoner. Det var helt utrolig, hun var helt spesiell, sier Danby Choi.

Se hele intervjuet med Subjekt-redaktøren under:

– Sterkt sørgelig

Abid Raja og Shabana Rehman ble kjent da de som 15-åringer bodde på samme barnevernsinstitusjon. Siden var de lenge på hver sin side i den offentlige debatten, men i voksen alder utviklet de et nært vennskap, ifølge politikeren.

Til Nettavisen sier han at han kommer til å savne Rehman.

– Hun etterlater seg dype spor i offentligheten. En foregangskvinne som kommer til å bli savnet. Det er sterkt sørgelig at hun har gått bort i altfor ung alder, sier Raja.

Raja og Rehman var imidlertid ikke venner fra aller første stund. Men en beklagelse førte til et nært vennskap:

Stortingsrepresentant og Nettavisen-spaltist Mahmoud Farahmand er også til stede på rådhuset for Rehmans begravelse tirsdag. Han legger ikke skjul på at Rehman har betydd mye for både han personlig og for offentligheten.

– Dette blir tungt og krevende. Shabana åpnet en del dører og gjorde en betydelig innsats for minoritetsungdommen, for friheten. Og det tomrommet hun etterlater seg skal godt gjøres å fylles, forteller han til Nettavisen før begravelsen.

Farahmand legger til at han vil huske komikeren og samfunnsdebattanten for hennes humør og pågangsmot.

– Hun var banebrytende

Høyre-leder Erna Solberg har også mye fint å si.

– Jeg kommer til å huske henne som en dame med livsglede og utrolig mot. En engasjerende person, sier Solberg.

– Jeg tenker det hun har lagt igjen at hun hadde en sterk, tøff stemme. Og nå har hun også gitt en stemme til de som lever med uhelbredelig kreft. Så hun har bidratt på mange områder. Vi kommer til å savne henne som person. Hun var banebrytende, forteller Høyre-lederen overfor Nettavisen.

Vebjørn Selbekk er takknemlig for at Rehman rakk å oppleve at det norske folk omsider omfavnet henne.

– Shabana skulle fått lov til å bli gammel og påvirke det norske samfunnet i mange tiår fremover, også. Men sånn ble det ikke, og det er vondt å tenke på, sier Vebjørn Selbekk.

– Men samtidig opplever vi jo nå i forbindelse med hennes bortgang at hun blir omfavnet av hele det norske samfunnet, og det fikk hun jo også oppleve selv. At folk endelig forsto livsverket hennes. Og det tror jeg betydde mye for henne på slutten. Shabana Rehman er en ener. Hun var det i livet, og hun er det også nå i døden, påpeker han overfor Nettavisen.

Kronpris Haakon ankom 11.55, rett før seremonistart.