Zain er Norges Oscar-håp

«Capernaum» er nominert i kategorien for beste utenlandske film.

«Capernaum» er nominert i kategorien for beste utenlandske film. Foto: Sony Pictures Classics via AP

Zain Al Rafeea ble oppdaget på gata som flyktning i Beirut. Nå er filmen Oscar-nominert.

Årets nominasjoner til verdens mest prestisjetunge filmpris ble kunngjort i Los Angeles tirsdag. Ingen norske filmer er nominert, men Zain Al Rafeea blir Norges Oscar-håp.

14 år gamle Zain, som i dag er bosatt med familien i Hammerfest, jaget en rømt hane i Beirut da han møtte på assistenten til regissøren bak Oscar-nominerte «Capernaum». Nå er filmen nominert til Oscar i kategorien for beste fremmedspråklige film.

- Jeg drev med hønseoppdrett. En hane rømte, og jeg dro for å lete etter den. Da jeg fant den, møtte jeg en av Nadine Labakis assistenter. Hun ba meg prøvespille og spurte om jeg liker å spille skuespill. Jeg svarte at ja, det liker jeg, forteller han til NRK.

Ifølge NRK flyktet familien til Zain fra Syria til Libanon, før de nå er tatt i mot som flyktninger i Hammerfest.

Filmen «Capernaum» har rørt en hel verden og handler om en gutt som saksøker familien for å ha satt ham til verden.

– Den handler om familien der moren og barna jobber, mens faren sitter hjemme. Når de klarer å skaffe penger til mat, tar faren pengene og drikker dem opp, forklarer Zain til NRK.

Flest nominasjoner til «Roma» og «The Favourite»

I år sikrer også Netflix seg for første gang en Oscar nominasjon i kategorien for beste film. Det er filmen Alfonso Cuarons «Roma» som er nominert i kategorien, samt i hele ni andre. Også Giorgos Lanthimos' «The Favourite» står med ti Oscar-nominasjoner under årets prisutdeling.

Alfonso Cuarons Netflix-film handler om hans barndom i Mexico by på 70-tallet, mens Giorgos Lanthimos' har lagt handlingen til tidlig på 1700-tallet der England er i krig med Frankrike.

Deretter fulgte musikalen «A Star Is Born» med åtte nominasjoner, men skuespilleren Bradley Cooper ble ikke nominert for sin regidebut. Også Adam McKays «Vice», som handle rom tidligere visepresident Dick Cheney, fikk samme antall nominasjoner.

Fakta

Utvalgte kategorier av årets Oscar-nominasjoner:

Black Panther og Queen

Superheltfilmen «Black Panther» var i forkant av kunngjøringen ansett som en av favorittene, men endte opp med sju nominasjoner, mens «BlacKkKlansman» fikk fem.

Også «Bohemian Rhapsody», som fikk ganske hard medfart av kritikerne, fikk fem nominasjoner, inkludert for beste mannlige hovedrolle. Rami Malik spiller Freddie Mercury i filmen om rockegruppa Queen.

De nominerte til beste film ble «Black Panther», «BlacKkKlansman», «Bohemian Rhapsody», «The Favourite,«Green Book», «Roma», «A Star Is Born» og «Vice».

Filmene som er nominert for beste regi inkluderer «BlacKkKlansman» (Spike Lee), «Cold War» (Pawel Pawlikowski), «The Favourite» (Giorgos Lanthimos), «Roma» (Alfonso Cuaron) og «Vice» (Adam McKay).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Puls

Annonsebilag