Timesvis i digitale møter, der man hele tiden er oppmerksom på hvordan man ser ut, har fått konsekvenser. Plastisk kirurgi, botox og fillers er nå mer populært enn noensinne.

The Economist skriver at COVID-19 har satt i gang en «Zoom-boom», som en referanse til nettmøtetjenesten Zoom, innen kosmetiske behandlinger. Selv ikke Frankrike, som mange ser til for inspirasjon hva gjelder naturlig aldring og skjønnhet, er immune for de virtuelle møtenes kjipe effekt.

Les også: – Stadig flere menn legger seg under kniven

Ifølge nettstedet skal det ha vært en økning på 20 prosent innen estetisk foryngende behandlinger i Frankrike siden starten av pandemien.

Samtidig melder New York Post at unge New Yorkere nå løper ned dørene til hudpleieklinikkene for å skaffe seg botox for første gang. I England har etterspørselen økt med 70 prosent, ifølge The Guardian.

Samme trend i Norge

Tendensen er altså helt tydelig internasjonalt, men også i Norge ser man en økende trend etter at møtetjenester som Zoom, Teams og Hanghouts er blitt hverdagen til folk flest på hjemmekontor.

– Vi kan bekrefte at vi har opplevd en stor økning i antallet folk som tar botox og fillers under pandemien, forteller Lars-Henrik Windhaug, partner hos Vanity Beauty Clinic i Oslo.

Han forteller at etterspørselen og pågangen eksploderte allerede i april i fjor, da de kunne åpne igjen etter den første nedstengningen.

– Det er sant at noen av våre pasienter har gitt utrykk for misnøye med eget utseende etter timesvis med Zoom, Teams og liknende, sier Windhaug.

Hos deres klinikk har de også merket etterspørsel etter en rekke andre behandlinger, slik som hårfjerning med laser, Clearlift-ansiktsløft, HydraFacial ansiktsrens og fjerning av uønsket fett.

– En medvirkende årsak til økt etterspørsel kan også være at denne type behandlinger blir mer og mer normalisert. Da vil stigmaen synke tilsvarende. Dette har kommet for å bli, konkluderer han.

Daglig konfrontasjon med seg selv

Windhaug er overbevist om at den økende trenden innen plastisk kirurgi, fillers og botox kan skyldes den økende bruken av digitale videotjenester. Mye fordi vi i større grad blir bevisst på eget utseende ved å daglig bli konfrontert med et bilde av seg selv gjennom videomøter.

– Det er ikke alltid like hyggelig for alle å se nærbilde av seg selv hele dagen på Zoom, sier Windhaug.

Les også: Kritikken hagler etter påstander om bilderetusjering. Dette svarer tvillingene Vita og Wanda Mashadi

Også Anne Kathrine Hansen, PR & Content manager, i Scandinavian Beauty i Oslo kan fortelle om en økende etterspørsel i deres salonger.

– Vi opplever at alle våre faste kunder har følt seg trygge på å komme til klinikkene også under pandemien, og en del har brukt tid og penger på andre type behandlinger enn de ellers har gjort, sier Hansen og fortsetter:

– Den største oppgangen ser vi nå på naturlige injeksjonsbehandlinger, som er et alternativ til fillerbehandlinger.

Kan være flere årsaker til oppgangen

Hun mener imidlertid at den økende etterspørselen av kosmetiske behandler kan komme av flere årsaker.

– Mange kjenner seg nok igjen i at man har sittet mange timer foran PC-en på hjemmekontor. Dette gjør at huden gradvis forfaller og kjennes litt grå og gusten. Og nå når Norge åpner skal alle ut for å møtes i ulike sammenhenger. Møte kolleger på jobb og ikke bak en skjerm, gå på fest, eller kanskje på date igjen for første gang på ett år. Da vil man vise seg fra sin beste side, slik man var før korona, sier Hansen.

Hansen er også enig i at Zoom-møter og den slags kan ha bidratt til et økt fokus på utseende, og at man dermed har lagt merke til ting man kanskje ikke tenkte så mye over tidligere.

– Dette er nok en forklaring på den generelle interessen i avanserte behandlinger for huden. Samtidig ser vi også at mange blir stadig mer opptatt av et naturlig uttrykk. Det er ikke alltid like hyggelig for alle å se nærbilde av seg selv hele dagen på Zoom, men jeg tror bakgrunnen for vår fremgang skyldes tilbudet om formidable endringer uten negative ettervirkninger, sier hun og fortsetter:

– Det har vært mulig å gjøre behandlinger og gå tilbake til Teams eller Zoom rett etterpå. Og endringene vi kan tilby er i tråd med det de fleste skandinaver ønsker; Vi vil ikke ha store lepper og stivt ansikt, men vi vil ha frem det beste ved huden vår.

Psykolog: – Endrer vår oppfattelse av hvordan vanlige mennesker ser ut

Psykolog Ivar Fredrik Mølmen jobber både hos EmmaSofia Klinikk i Oslo og som klinisk psykolog og spesialrådgiver i Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress (RVTS Øst).

Han mener det er en tydelig link mellom psykiske problemer og den økte bruken av kommunisering via skjermer.

– Under pandemien har det selvfølgelig blitt enda færre menneskemøter. Folk du ellers ville sett på jobb, på treninga og ute, ser du enten avbildet på Instagram og Snapchat eller via en skjerm. Utvalget av menneskefjes man ser i løpet av en dag blir mye mer staget og filtrert, forteller Mølmen til Melk & Honning.

– Det tror jeg gjør noe med oppfattelsen vår av hvordan vanlige mennesker ser ut, fordi du hele tiden bli eksponert for mye penere mennesker enn man gjør ute i det virkelige liv, fortsetter han.

Mølmen mener også det gjør mye med eget selvbilde.

– Det er ikke lenger sånn at du bare kommuniserer via fjeset og øynene. Du ser også deg selv hele tiden på bilder eller via en skjerm, så blir man utrolig mye mer bevisst på hvordan en selv ser ut.

Les også: Undersøkelse: Sju av ti vil fortsette med hjemmekontor etter pandemien

Ifølge Mølmen kan den digitale utgaven av deg selv bli mye viktigere og mer synlig ettersom det er den man nå blir presentert for hele tiden.

– Har man det litt dritt på grunn av nedstengning og blir mer selvbevisst, så tror jeg det kan føre til at enkelte velger å fikse problemet ved å ta plastisk kirurgi. Og det kan jo godt hende at de vil føle seg bedre ved å gjøre det, sier Mølmen men tror at bruken av botox og liknende vil flate ut etter hvert.

– Men jeg tror jo også at det er sånn at om du først har prøvd dette og opplevd at det funker, så blir det kjipt å skulle gå tilbake til å få de rynkene du hadde før. Jeg tror nok kanskje heller dette bidrar til en rekruttering til plastisk kirurgi som det er vanskelig å snu, sier han.

Kommer med råd: – Reduser mobilbruk

Til de som har begynt å tenke i disse baner, har psykolog Ivar Fredrik Mølmenet par gode råd på lur.

– Gruppa som velger å ty til denne typen behandlinger er jo veldig sammensatt. Men jeg tror det viktigste man kan gjøre er å redusere mobilbruk. Det har blitt en avhengighet som vi bare har akseptert. Det er blitt så normalisert at vi ikke ser på det som et problem lenger. Men jeg tror at ved å begrense bruken av sosiale medier er kjempeviktig, sier Mølmen og fortsetter:

– Uansett hva du tenker om deg selv eller forteller deg selv, så er det noe med den eksponeringen du får via de appene som former deg. Det påvirker bildet ditt av deg selv og andre mennesker som du ikke klarer å logisk overstyre. Man må rett og slett være sin egen voksen og forelder, på akkurat det området.