LL Cool J
Exit 13
Def Jam/Universal


Dette er det siste albumet fra LL Cool J, iallefall på etiketten Def Jam, hvor han har vært i tyve år. Selvfølgelig en prestasjon nesten uten like. Men det har ikke vært gøy så lenge det varte, for i dagens musikkverden har hans relevans lenge vært på MiniDisc-nivå. Hvis du ikke er så interessert i gadgets: Dette er ikke så bra.

Selv om Ladies Love Cool James alltid har tøffet seg en gang i blant, er det hans myke, harry, slikke-seg-om-munnen-låter som oftest har fungert best, men «Exit 13» har nesten ingen spor som virkelig holder mål. Produsentene LL har jobbet med er hovedsaklig en blanding av ukjente og halvkjente navn, som for det meste leverer. Ingen store høydepunkt, men ikke noe som drar drastisk ned. Nedturene klarer 40-åringen selv. «This is flawless rap, you can’t call us wack, where the ballers at, go ahead throw up a stack».

Nei, det er ikke et skolerevysitat. Han rapper som om det var 1990, noen gang krydret med en ørliten dash slang fra ca. 2002. Desperat, lite selvsikker og ofte på grensen til stakkarslig. Selv om han trener timesvis hver dag, blir han usexy når han må trygle om respekt.

Når han er «gangsta» blir det komisk, hans åpne brev til George Bush, med support fra Wyclef, er som en utålmodig tentamenstil fra ungdomsskolen, og de mange sex/kjærlighetslinjene er like teite som teksten under Cola-glassflaskekorkene. «Still hotter than a helicopter crashing in lava, still sweeter to the ladies than a box of Godiva». Uncle L, please. Du høres ut som en gammel gris.

På det harde, corny åpningssporet, disser LL sannsynligvis den tidligere Def Jam-sjefen Jay-Z, trolig fordi Jay skal ha ønsket å ikke gi ut denne utgivelsen. En fornuftig tanke. Men da herr Carter stakk og selskapet lot LL få gjøre ferdig albumet, burde de ha voktet og kvalitetssikret prosjektet. Det er neppe noen på det huset som liker denne platen. Kanskje de forsøkte, men kun slapp til på «Baby», med sanghjelp fra The-Dream, «Feel My Hearbeat» med refrenghjelp fra 50 Cent. Dette er de to låtene som gjorde at LLs Def Jam-farvel ikke ble 100% flaut.

Hvis du i år skal kjøpe ett album fra en gammel, Hollywood-rik rapper, gå heller for Ice Cubes nye. Han holder koken, uten vaskebrett.