Gå til sidens hovedinnhold

Hjelpepleier til topps i Folkets Hus

57 år gamle Gerd Kristiansen blir Roar Flåthens arvtaker.

OSLO (NTB): LO-lederen skal på nytt hete Gerd og komme fra nord. Men der stopper nok også likhetene mellom Gerd Kristiansen og Gerd-Liv Valla.

For mens Valla i offentligheten kunne framstå som egenrådig og temperamentsfull, har Kristiansen en mer avdempet stil. Hun beskrives som en inkluderende og lojal lagspiller som ikke er redd for å delegere oppgaver og spille andre gode.

- Gerd er grei og hyggelig, men hun kan også være veldig direkte. Hun er dyktig og målrettet og går ofte rett på sak. Jeg er veldig glad på hennes vegne, sier Tove Stangnes som har kjent den nye LO-lederen i mer enn 20 år.

Gerd Kristiansen etterfulgte Stangnes som nestleder i Fagforbundet. Og før det, satt de begge i mange år i ledelsen til det gamle Helse- og sosialforbundet.

- Hun er en meget erfaren tillitsvalgt som alltid setter hensynet til medlemmene først. Gerd er veldig innstilt på å ordne opp for medlemmene sine, sier Stangnes.

Dyttet inn
Gerd Kristiansen er 57 år gammel. Hun ble født i Harstad, men har bodd i Tromsø i mesteparten av sitt voksne liv. Hun er utdannet hjelpepleier, men ble snart tillitsvalgt og var blant annet hovedtillitsvalgt i Troms fylkeskommune i ti år.

To år etter at Norsk Kommuneforbund og Norsk helse- og sosialforbund gikk sammen om å danne Fagforbundet i 2003, ble Gerd Kristiansen nestleder under forbundsleder Jan Davidsen.

I 2009 ble hun nestleder i LO, etter at Fagforbundet og Jan Davidsen oppsiktsvekkende nok valgte å bytte ut begge sine representanter i den valgte ledelsen. Mange spekulerte på om Davidsen gjorde dette for selv å kunne fortsette som leder i Fagforbundet i stedet for å gi tømmene videre til Gerd Kristiansen.

Gjennom de fire årene hun har sittet som nestleder, har Kristiansen særlig markert seg i kampen for heltidsstillinger, likestilling og organisasjonsarbeid.

- Egen stil
Ved inngangen til LO-kongressen trodde de fleste at den andre nestlederen Tor-Arne Solbakken skulle overta etter Roar Flåthen. Slik ble det ikke, og Jan Davidsen og Fagforbundet fikk på nytt viljen sin.

Flere av LOs 22 forbund syntes å foretrekke Solbakken fordi han har lengre fartstid i ledelsen og også bredere erfaring fra tariffoppgjør i privat sektor. Gerd Kristiansens forhandlingserfaring er først og fremst begrenset til oppgjør i det offentlige.

Roar Flåthen er trygg på at Gerd Kristiansen vil gjøre en utmerket jobb som LO-leder, dersom kongressen samler seg om henne senere i dag.

- Gerd er veldig dyktig. Hun er et arbeidsjern som er flink til å samarbeide med andre og tilpasse seg fellesskapet i LO. Hun vet hva dette handler om og vil, og jeg er helt sikker på hun vil finne sin egen vei og sin egen form som LO-leder, sier Flåthen til NTB.

I og med at Gerd Kristiansen fyller 60 år i løpet av kongressperioden, kan hun i henhold til LOs vedtekter ikke gjenvelges for en ny periode i 2017. Det betyr at det på nytt blir valg til LO-leder om fire år. (©NTB)

LO-ledelsen
Dersom valgkomiteens innstilling blir vedtatt, vil LOs valgte ledelse telle åtte personer og se slik ut:

* Leder: Gerd Kristiansen (Fagforbundet)

* Nestledere: Tor-Arne Solbakken (Norsk Tjenestemannslag) og Hans-Christian Gabrielsen (Fellesforbundet)

* Førstesekretær med stemmerett i sekretariatet: Peggy Hessen Følsvik (Handel og Kontor).

* Øvrige LO-sekretærer: Terje Olav Olsson (El- og IT-forbundet), Renee Rasmussen (Musikernes Fellesorganisasjon), Are Tomasgard (Industri Energi), Trude Tinnlund (Fellesforbundet). (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken