Gå til sidens hovedinnhold

Det beste av Lofoten

Et uimotståelig sug mot høye fjell og en enda høyere himmel brakte Christine Baglo til Lofoten. Hun ble der ett år.

HTML EMBED

Hjertet dunker når jeg nærmer meg hurtigrutekaia i Bodø. Bilen er fullastet. Ett helt år i bagasjen. På den andre siden av Vestfjorden venter Lofoten, og et lite, hvitt nordlandshus utenfor Kabelvåg.

Sangen fra «Himmelblå» har duret på stereoen over Saltfjellet:

Jeg ønsker å våkne en morgen
høre lyden av åpent og stille hav
Tenk å være helt fri, og tørre å si:
Se nå drar jeg ...

Klisjé? Kanskje. Men det var nå der – dette inderlige suget i magen etter høye fjell og en enda høyere himmel. Etter å bo midt ute i det store blå, det frådende svarte, det karibiskturkise, kjølevæskegrønne arktiske havet. På kanten av et helt kontinent. Hodestups inn i mørketid. En tilværelse nord for polarsirkelen.

HTML EMBED

Lofotens urkraft

Det er mulig jeg heller burde satt kursen mot sør, med varme mot kinn, lette klær og lette sinn.

Det var likevel noe i meg som trengte ruskevær. Trengte å puste inn storheten i den lille manns verden, bo et sted som ennå ikke er helt temmet, som fortsatt innrettet seg etter naturen og ikke omvendt. Et sted der man fremdeles fornemmer urkraft og i plutselige øyeblikk blir svimmel, ja bent ut ravende lykkelig – av bare å være. Et sted med storhet av det slaget som kan få følsomme mennesker til bare å måtte le fordi ordene ikke lenger strekker til.

Jeg overdriver ikke. Selv urbane sleivkjefter mister munn og mæle – og litt av gangsynet – når de kommer opp hit til Lofoten. Det er akkurat som om man kjenner jordens gravitasjonskraft litt sterkere her oppe, mente Morgenbladets blaserte kunstkritiker, som skrev et helt epos om følelsen av å være her – mens han egentlig skulle skrive om den internasjonale kunstfestivalen LIAF.

Lystid i Lofoten

Mindfulness er ett av tidens store moteord – å være tilstede i deg selv, der du er. En god dag i Lofoten er lynveien til essensen av det hele. Å sitte med ryggen mot nesten tusen år gammel rorbuhistorie, med føttene dinglende utenfor kaikanten, en Nordlandspils på boks og kjenne varmen i panna fra en sol som aldri går ned.

Eller aldri kommer opp.

Mørketid er også lystid. Himmelen er et lerret som males med ildens farger mellom ni og tre, og med de dypeste, mettede koboltblå toner i timen før stjernehimmelen og nordlyset skal ta over.

For det handler ikke bare om soldagene. Eller om de nesten uvirkelige solhullene mellom rullende, dramatiske skjebneskyer i blåsvart, de plutselige strålene av ren og skjær salighet, sølvglitter i vannet, farger som synger over noen av verdens eldste fjell. Det rosa tyllskjerfet til Vågakallen.

Det handler også om de små, hissige vindåndene. De som plutselig blåser sydvesten av deg om du ikke har strammet den godt nok. Om stormen som hyler om natta og får husene til å skrike og knake. En klagesang du ikke glemmer så lett når bølgene pisker vinduene dine og dønningene får rorbua til å gynge.

Å stå av stormen i Lofoten

Regn. Snøhagl. Stiv kuling og blikk stille. Solgull og månestråler. Det blir fort fire årstider på én dag i Lofoten. Rå vrede. Øyeblikk av nåde, når sola kommer ut.

Skiftene merker også livet her oppe. Få det ut! Språkbruken er like ramsalt som havet, og ikke bli spesielt fornærmet om noen lurer på ka farsken du egentlig driv på med. En fuktig rødvinsaft i lokalt lag kan godt ende i både salmesang, bannskap og gamle drikkeviser.

For det er ikke så forbanna nøye. Lofotfolket er et åpent folk. I mer enn tusen år har opptil drøye 30 000 fremmede inntatt havet under vintervårens lofotfiske. De har dratt skrei, spist, drukket seg dritings, horet og misjonert i havnene.

Etter mange år med svart hav, er lofotskreien – den gyteklare torsken – nå tilbake på innersida, mange av dem i supersizen 30 kilo pluss. Plutselig er det fint å være fisker igjen.

Stormene har i løpet av årene imidlertid krevd sin gode skjerv av dem, og noen sier at man fortsatt kan høre dem om natten – de som ble borte på havet. Fortsatt er det øyeblikk da det bare handler om å stå han av, en lærdom som også er god å ta med seg på land, når det stormer innabords, i sjelen.

Lofoten - et friskus-Karibia

Godt for sjelen er også de hvite, lange strendene i Lofoten. Det er nesten så man må klype seg litt i armen, der de bretter seg ut under himmeltindene. Piknik i sanden, tøffe tær i vassevannet, som enkelte steder kan bli forbausende behagelig. Men neopren-drakter anbefales fortsatt for svømmeturen.

Eller hva med en topptur? Det er ikke lange veien du må gå for å komme til himmelriket, der du belønnes med panoramaer som du ikke finner noe annet sted på kloden. Men trå varsomt, spesielt når det er vått og sleipt! Det er bratt og høyt i Lofoten. Og ja, naturen krever fortsatt sine ofre fra tid til annen.

I dette lunefulle øyriket er det også nok av dager da det er en langt bedre idé å søke ly på første og nærmeste bryggepub – eller over et bedre fiskemåltid på kaikanten. Eller å dykke inn i et kunstnersinn på ett av øyrikets utallige gallerier. Der er det også mye å oppdage. Nye blikk på naturen – og på tilværelsen.

Det beste av alt i Lofoten er likevel ikke å gjøre noen ting. Bare å lene seg tilbake. Åpne sinnet og øynene. Kjenne en dyp og inderlig ro i hjertet.

10 ting du må oppleve i Lofoten

1. Lofotens «hovedstad»

Svolvær er Lofotens urbane alibi og kulturelle navle – med spennende, moderne arkitektur langs havnefronten og flere hyggelige kafeer og gourmetrestauranter. Du finner også Nordnorsk Kunstsenter her, med spennende kunst og design fra landsdelen, i tillegg til en rekke gallerier. Kjøl deg ned på Magic Ice, som har fine isskulpturer, besøk Lofoten Krigsminnemuseum og rusle den to–tre kilometer lange turen fra torget og ut til Per Ungs flotte skulptur Fiskarkona, som står ytterst på moloen.

2. Ut på havet i Lofoten

Selvsagt må du ut på havet i Lofoten! De fleste større fiskeværene har tilbud om fisketurer i sommerferien, med ekte fiskeskøyter eller i leid båt. Fra torget i Svolvær kan du bli med på cruise til den trange og spektakulære Trollfjorden, med fiske eller ørnemating underveis, enten i RIB-båter eller i større charterbåter. Det er ellers spesielt mange tilbud om fisketurer fra Ballstad på Vestvågøy.

> Trollfjordcruise
> Lofotferga
> Lofoten Charterboat
> Lofotens offisielle reiselivsportal

3. Finn ditt fiskevær i Lofoten

Lykken er å sitte på kaikanten i ett av de mange utrolig flotte fiskeværene som finnes i Lofoten. Det aller vakreste er kanskje Reine og de små fiskeværene rundt, mellom fjorder og glattskurte, rå fjell på Moskenesøya. Ta rutebåten inn Kjerkfjorden og gå over til Bunesstranda eller Horseid.

Henningsvær er også et obligatorisk besøk – utrolig koselig og lunt, på små øyer ute i havgapet. Den åtte kilometer lange veien ut hit er et eventyr i seg selv! Nusfjord på Flakstadøya er også svært vakkert, men er mer som et museum, med mange utstillinger.

Disse stedene blir imidlertid veldig fulle i sommerferien, så dra gjerne ut til noen av de enda mindre fiskeværene om du virkelig vil finne roen.

4. Tindebestigning i Lofoten

Lofoten byr på fantastiske fotturmuligheter – dog mest for dem uten særlig høydeskrekk. Du kan gå fra fjæra til himmelriket på null komma niks – men det krever sine gode lårmuskler!

Selv om fjelltoppene bare er 300–1000 meter høye, er utsikten ofte som fra fjell mange ganger så høye, omgitt av hav og spisse tinderekker. Vær oppmerksom på at mange turer har bratte og luftige partier, så vær spesielt forsiktig når det er vått og sleipt! Det er dessuten mange fine turer langs fjæra.

Tjeldbergtinden mellom Svolvær og Kabelvåg er et ypperlig fotturmål (lett). Start fra Esso-stasjonen i Osan. Matmora rett utenfor Laukvik på Austvågøya er også en flott tur (middels). Her kan også lengde og vanskelighetsgrad varieres. Det er også fint bare å gå på den lange heia ved Delp, med utsikt til den flotte Grunnførfjorden.

Ballstadheia på Ballstad gir også utrolig fin panoramautsikt (middels), eller du kan ta turen opp på Justadtinden (middels). Det er også koselig å bare tusle i midnattssola opp på Hoven på Gimsøya eller langs fjæra fra Eggum til Unstad på Vestvågøy (lette turer). Fra Fredvang på Moskenesøya er det også mange fine turmuligheter av ulik vanskelighetsgrad, langs fjæra eller oppe i fjellene.

> Lofotens offisielle reiselivsportal

5. Kulinariske Lofoten

Du må selvsagt prøve ekte tørrfisk når du er i Lofoten. Du kan kjøpe den som snacks, som spises akkurat som potetgull, i dagligvareforretningene, eller vidunderlig tilberedt på én av de fine restaurantene. Boknafisk, hvalsashimi og lofotlam må også prøves.

Børsen Spiseri på Svinøya eller Anker Brygge i Svolvær er blant de beste restaurantene, men du spiser også godt på Fiskekrogen i Henningsvær, samt på den skjønne sommerrestauranten Rebecca i Vikjord på Vestvågøya. Du kan også få et herlig måltid på Havets Helter i Kræmmervika på Ballstad.

Det er også mange dyktige osteprodusenter i Lofoten. Prøv Himmeltind-ost og de andre fantastiske geitostene fra Aalan Gård, eller noen av de hollandsinspirerte ostene fra Lofoten Gårdsysteri på Saupstad, begge på Vestvågøya. Begge gårder har gårdsbutikker med flere produkter, som kjøtt, urter og grønnsaker.

Det er også mange spennende sjømatprodukter i dagligvarebutikkene under merket Lofoten, som fiskekaker, ferdig bacalao og hvalprodukter.

Lofotens hyggeligste sjømatbutikk ligger for øvrig på Sakrisøy i Reine og heter Anitas sjømat.

6. Handel i Lofotens havgap

I spesielt Henningsvær og Kabelvåg har en rekke gründerdamer åpnet små, unike utsalg, med alt fra kunsthåndverk til redesign og unike kles-, interiør- og krimskramsbutikker. Her er noen av dem.

Kabelvåg

Rundt og rundt – redesign av klær og interiør.
Mettes rom – klær, leker, hobbyartikler, te og diverse håndplukkete ting.
Fru Soleng – garnbutikk der du kan kjøpe lofotvotter og prisvinnende design.
Brits cottage – hjemmelagde strikkeprodukter, øredobber av torskebein med mer.
Ølmesteren – ølutsalg med 120–130 ølsorter.
Cinderella – glasshåndverk og unike franske klesmerker.

Henningsvær

Lysstøperiet – håndlagde lys og interiørartikler, herlig kafé med verdens beste kanel- og vaniljeboller.
Engelskmannsbrygga – fine glass- og keramikkprodukter fra lokale håndverkere.
Drops – interiør, krimskrams og drops.
Mors Hus – nostalgiske kjøkkenartikler.
Annas Eventyr – klær og interiørartikler.
Cod & Haddock – utsalg av kule Haddock-luer og pannebånd, designet i Henningsvær, samt gaver og interiør.
Lofotmat – delikatesser fra Lofoten og Middelhavet. Prøv den hjemmelagde kaviaren!

7. Kunsten i Lofoten

Kunstnere har i alle år vært tiltrukket av det fantastiske lyset her oppe. Manger har bosatt seg her fast, og det er også imponerende mange gallerier rundt om i Lofoten.

Du kan blant annet se samtidskunst på Nordnorsk Kunstnersenter og lofotkunst i andre gallerier i Svolvær, ulike utstillinger på Galleri lille Kabelvåg, malerier fra den norsknorske «gullalderen» i Galleri Lofotens Hus og samtidskunst av internasjonalt kaliber i den nystartede Kaviarfabrikken i Henningsvær.

Se også opp for kunstverkene til de norske, internasjonalt anerkjente gatekunstnerene Dolk og Pøbel – som lager sjablongbasert kunst på veggene til forfalne hus rundt i Lofoten. Det er også flere gallerier i Stamsund – og tre teaterkompanier!

Se ellers etter de mange flotte skulpturene i prosjektet Skulpturlandskap Nordland. Blant de mest populære er den unike hodeskulpturen på Eggum, som skifter posisjon når du går rundt den, og den artige speilkunsten til Dan Graham ved det gamle ferjeleiet i Lyngvær.

8. Lekre strender i Lofoten

Lofoten har et utall vidunderlig vakre strender. Vanntemperaturen kan kanskje ikke sammenlignes med Karibia, men til gjengjeld er omgivelsene enda vakrere her, omkranset som strendene er av høye fjell.

Rørvikstranda ved avkjørselen til Henningsvær er smaragdgrønn og flott, og ute på Gimsøya har du også et knippe herlige midnattssolstrender. Hauklandstranden på Vestvågøy er flere ganger kåret til Norges vakreste, men stranden på Uttakleiv eller surfestranden på Unstad kan også knive i toppen.

Ellers er det flere flotte strender i og ved Ramberg og Fredvang på Flakstadøya, og ikke minst den utrolige Bunesstranda på Moskenesøya.

9. Aktiv ferie i Lofoten

Det er populært å padle i Lofoten, og i nesten alle de større fiskeværene kan du leie kajakk, med eller uten guider, og være med på kurs.

Fjellene ved Henningsvær og Vågakallen er reale klatremekka, og Nordnorsk klatreskole har kurs og utstyr, samt klatrekafé.

Bølgene på Unstad går for å være i verdensklasse, og er populære blant surfere. På Unstad Camping kan du overnatte, leie utstyr og ta kurs.

Sykkelferie er også populært i Lofoten, men vær oppmerksom på mye trafikk midt på sommeren. Det er best å sykle fra 15. august og utover. Eller ta den lyse natten til hjelp! Det er flere sykkelutleiere i Lofoten også.

10. Reisen til Lofoten

Det å dra til Lofoten er en stor opplevelse i seg selv.

Det flotteste er å komme med Hurtigruten over Vestfjorden fra Bodø, eller fra Vesterålen. Da får du også med deg den trange Trollfjorden, og båten stopper i Stamsund og Svolvær.

Det går i tillegg bilferje fra Bodø til Moskenes, og fra Skutvik på Hamarøy til Svolvær, samt hurtigbåt fra Bodø til Svolvær – en fin tur i penvær.

Du kan fly fra Bodø til Leknes, Svolvær og Røst, og det er helikopterservice til Værøy. Da kan du nesten se fisken i det krystallklare havet når du går inn for landing.

> Ruteopplysningen i Nordland
> Wideroe
> Danish air transport

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

HTML EMBED
Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken