Gå til sidens hovedinnhold

Lokal-tv mister millioninntekter

TVNorge dropper lokale tv-stasjoner. Dermed forsvinner inntekter i millionklassen.

Fra nyttår vil TVNorge droppe flere av de lokale tv-stasjonene som i dag videreformidler signalene til TVNorge over lokalnettet. Det betyr at mange av stasjonene får en økonomisk utfordring i tiden som kommer.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

To år før
- Det er korrekt at TVNorge har sagt opp avtalen ensidig, konstaterer Per Fjeld i TVVest til NA24 Propaganda.

Avtalen stasjonene i «TVNorge-nettverket» har per i dag går ut 31.12.2009. Likevel har TVNorge valgt å avslutte den ved nyttår som en konsekvens av etableringen av det digitale bakkenettet.

Fjeld, som også sitter som styreleder i Norsk Forbund for Lokal-tv, kan ikke kommenterer om stasjonene får kompensasjon for at kontrakten brytes to år før den går ut.

For TVVests del vil bruddet med TVNorge skje på nyåret, uten at de i Stavanger skjelver av den grunn.

- Nei, egentlig ikke. Det er jo slik at vi går over til RiksTV ved lansering på nyåret i 2008. Skal oppsigelsen tre i kraft i januar 2008, er det nesten sammenfallende. For TVAdressas del er det mer alvorlig fordi de ikke kommer inn på nettet før senere, sier Fjeld.

Forberedt
Selv om distribusjonsinntektene nå faller bort, har TVVest lenge forberedt en alternativ slagplan.

- Vi har operert ut ifra at distribusjonsinntektene faller bort ved slukking av det analoge nettet. Det som har opptatt oss i TVVest er å finne flere ben å stå på. Det betyr at TVVest finner seg i større grad som oppdragsprodusent og samarbeid med Stavanger Aftenblad som gjør at vi finner nye muligheter, sier Fjeld og legger til:

- Vi arbeider derfor med ny forretningsplan som skal være ferdig i løpet av september.

Blant annet ser TVVest på muligheter til å få til et samarbeid med storbystasjonene i Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Forhandler på nytt
I Bergen er nye forhandlinger i gang med TVNorge. Om millioninntektene faller bort for BTV, er sjefredaktør i Bergens Tidende Einar Hålien nødvendigvis ikke med på.

- Det er slett ikke sikkert. Oppsigelsen av den nåværende avtalen er fordi TVNorge ønsker å forhandle en ny avtale. Det gjør TVNorge også klart i oppsigelsen, sier Hålien.

BTV er i nye forhandlinger om en ny avtale med TVNorge, sier Hålien til NA24 Propaganda.

Hvordan den nye avtalen blir. er foreløpig usikkert, men mye tyder på at også BTV vil miste inntekter.

- Om dette blir en fordel eller ulempe for oss er avhengig av hvordan avtalene slår ut. Når det analoge nettet slukkes, forsvinner distribusjonsinntektene, men da forsvinner også distribusjonskostnadene våre, forklarer sjefredaktøren og legger til:

- Hvor stort problemet vil bli vet vi ikke før en ny avtale er på plass.

Vil ikke kommentere
En eventuell ny avtale med TVNorge vil trolig innebære salg av redaksjonelt innhold og redaksjonell beredskap, og sendetid sammen med TVNorge. Men BTV har andre fokusområder også.

- For oss vil fokuset nå ligge på den nye lokal-tv-kanalen i det digitale bakkenettet, sier Hålien.

TVNorge ønsker ikke å kommentere kontraktbruddet overfor NA24 Propaganda.

Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad eier hver ti prosent av NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien