Gå til sidens hovedinnhold

Slik påvirkes du av cannabis

Det er en populær myte at cannabis er et rimelig ufarlig rusmiddel. Men blant de yngste kan langvarig hasjbruk få alvorlig konsekvenser.

FURUSET: – De som er over 18 år og har røyka lenge begynner å kjenne på langtidsskadevirkningene. Men en ungdom på 15-16 år, som ikke har kjent dette på kroppen ennå, er en utfordring for oss å få til å forstå skadevirkningene, sier Verner Olsen.

Les også: Begynte med hasj som 12-åring

Saboterer skolegang

Hovedsakelig viser forskning at bruk av cannabis påvirker de kognitive evnene, og aller mest hukommelsen. Men også språklig forståelse, evnen til å trekke riktige konklusjoner, refleksjonsevnen, fleksibiliteten i tenkingen, evnen til å tenke helhetlig og oppfatningen av tid påvirkes. Og ikke minst at man ofte kan føle seg misforstått.

– Hvis du røyker i helgene, så er du så påvirket at påfølgene skoleuke blir sabotert, spesielt i forhold til korttidshukommelsen. Er du gjennomsnittlig utstyrt med IQ og EQ, og kjører på med hasj, da får du et dårligere utgangspunkt enn du ville hatt uten, forklarer Olsen.

Fyller «ryggsekken»

Olsens kollega i Alna feltteam, Patrick Monclair, sier ambisjoner fort forsvinner når man begynner med hasj.

– Da har du mer lyst til å røyke enn til å utfordre deg selv på det du allerede er godt til. Så man synder veldig fort mot talentet sitt, uten å vite det, sier han.

Monclair sier at det som er viktig for Alna feltteam er at de skaper grunnlag nok til at unge velger vekk hasj til de er gamle nok, og voksen nok, til å velge selv.

– Har du et voksent hode er det ingen som bryr seg om hva du gjør som voksenperson. Men har du drevet med dette så mye gjennom ungdomstiden at du ikke kan velge selv når du er voksen, da har du plutselig ikke valgmuligheter, sier han.

Monclair sier at det feltteamet prøver på er å sørge for at ungdommer har mest mulig i «ryggsekken» når de møter voksenlivet.

– Det er vanskelig nok som det er om du ikke skal stille med masse minus i tillegg. Har du rusbiten på plass, så har du mange utfordringer, og lite i ryggsekken, avslutter han.